Πορτρέτα εικονογράφων: Marta Altés

H Marta Altes όπως τη ζωγράφισε η Marta Altes!

Η Marta Altés γεννήθηκε στη Βαρκελώνη, αλλά ζει στο Λονδίνο. Μιλά καταλανικά, αλλά γράφει τα βιβλία της στα αγγλικά. Σπούδασε γραφιστική, αλλά εικονογραφεί βιβλία. Είναι ένας χαρούμενος άνθρωπος με χιούμορ όπου μέχρι πριν μερικά χρόνια έβρισκε πολύ δύσκολο να διαχειριστεί το πράσινο χρώμα στις εικόνες της. Σήμερα, μετά από 8 ολόδικά της βιβλία (και αρκετά άλλα στα οποία έχει κάνει την εικονογράφηση), διαπιστώνουμε ακριβώς το αντίθετο.

Η Marta Altés αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές της στη γραφιστική, ξεκίνησε να εργάζεται ως σχεδιάστρια για την ισπανική εταιρεία design The Original Cha Chá, στην οποία παρέμεινε πέντε χρόνια. Στη συνέχεια αποφάσισε να εστιάσει το ενδιαφέρον της στην εικονογράφηση, όνειρό της από τότε που ήταν παιδί. Μετακόμισε στην Αγγλία όπου έκανε το μεταπτυχιακό της στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, με θέμα την εικονογράφηση παιδικού βιβλίου. Παρέμεινε στην Αγγλία και πλέον παραδέχεται πως ήταν η καλύτερη απόφαση που πήρε ποτέ.

Tα βιβλία της Altés είναι γραμμένα και εικονογραφημένα με τέτοιο τρόπο ώστε να εμπνέουν δραστηριότητες για το νηπιαγωγείο, αφού πραγματεύεται έννοιες όπως η αγάπη, η προσαρμοστικότητα και το θάρρος, αξίες με τις οποίες έρχονται σε επαφή τα παιδιά σε αυτήν την ηλικία. Eιδική περίπτωση θεωρείται το βιβλίο της “Ο Παππούκας μου” το οποίο αναφέρεται εν μέρει στον παππού της που έχασε πριν χρόνια, αλλά αφορμή στάθηκε ένα περιστατικό φιλικής οικογένειας όπου ένα μικρό αγόρι δεν ήθελε να μιλάει στον παππού του γιατί εκείνος δεν τον θυμόταν (έπασχε από τη νόσο Alzheimer). Κυρίως όμως, τα βιβλία της εμπεριέχουν χιούμορ, κάτι που η ίδια διαθέτει και όπως έχει πει, επιδιώκει να κάνει τους άλλους να χαμογελούν βλέποντας τις ζωγραφιές της ή διαβάζοντας τις ιστορίες της.

Μεταξύ άλλων έχει βραβευτεί με το βραβείο “Read It Again!” και το βραβείο Παιδικού Βιβλίου του Nottingham. Επίσης το πρώτο της βιβλίο “Νο!” έχει προταθεί για το Βραβείο Eικονογράφησης Waterstone’s, ενώ το “Little Monkey” (Το μαϊμουδάκι) ήταν υποψήφιο για το βραβείο Kate Greenaway τo 2018. Το συγκεκριμένο βιβλίο μοιράστηκε δωρεάν σε 700.000 παιδιά στην Αγγλία το φθινόπωρο του 2018 στο πλαίσιο του προγράμματος “Time to Read” που διοργανώνει ετησίως το φιλανθρωπικό σωματείο φιλαναγνωσίας BookTrust.

Προσχέδια από το βιβλίο της “Ο παππούκας μου”

Τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, ενώ στην Ελλάδα έχουν κυκλοφορήσει από τον εκδοτικό οίκο Key Books τα “Πέντε λεπτάκια ακόμα”, “Είμαι ένας καλλιτέχνης”, “Ο Παππούκας μου”, “Ο βασιλιάς γάτος”, “Το μαϊμουδάκι” και το “Μια πόλη για όλους” και από τις Εκδόσεις Χάρτινη Πόλη η συλλογή μύθων του Αισώπου σε διασκευή Elli Woolard και δική της εικονογράφηση.

Αγαπάει πολύ τα ζώα και ιδιαίτερα το “κουνελόσκυλό” της όπως της αρέσει να αποκαλεί τον σκύλο της, τον Floc. Ενα σημειωματάριο, ο Floc και μια σοκολάτα είναι άλλωστε και τα 3 πράγματα που θα έπαιρνε σε ένα έρημο νησί.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

5: Ίρις Σαμαρτζή

“5” θα πει τα πέντε πιο αγαπημένα βιβλία ενός εικονογράφου. Κάθε μήνα ένας Έλληνας ή μία Ελληνίδα δημιουργός επιλέγει και παρουσιάζει πέντε εικονογραφημένα βιβλία – ελληνικά ή ξένα, καινούρια ή παλιότερα, για παιδιά ή ενήλικες. Για τον μήνα Δεκέμβριο, τη σκυτάλη παίρνει η Ίρις Σαμαρτζή και μας παρουσιάζει τα δικά της πέντε αγαπημένα εικονογραφημένα βιβλία.

5: Μυρτώ Δεληβοριά

“5” θα πει τα πέντε πιο αγαπημένα βιβλία ενός εικονογράφου. Κάθε μήνα ένας Έλληνας ή μία Ελληνίδα δημιουργός επιλέγει και παρουσιάζει πέντε εικονογραφημένα βιβλία – ελληνικά ή ξένα, καινούρια ή παλιότερα, για παιδιά ή ενήλικες. Για τον μήνα Νοέμβριο, τη σκυτάλη παίρνει η Μυρτώ Δεληβοριά και μας παρουσιάζει τα δικά της πέντε αγαπημένα εικονογραφημένα βιβλία.