Προφίλ: Nivola Uya

Τρία βιβλία, τρεις συγγραφείς και μία εικονογράφος, η Nivola Uya.

Όταν πρωτοείδα το εξώφυλλο του βιβλίου «Life is Beautiful» γραμμένο από την Ana Eulate και εικονογράφηση από την Nivola Uya, γοητεύτηκα από τις κόκκινες καρδιές στο σώμα της καμηλοπάρδαλης. Μετά παρατήρησα την τρυφερότητα που βγάζει το βλέμμα της καμηλοπάρδαλης προς το μικρό κορίτσι που κάθεται στον λαιμό του. Έντονα χρώματα αλλά και ένας μαγικός ρεαλισμός σαν όνειρο σε διακατέχει καθώς ξεφυλλίζεις τις σελίδες του βιβλίου. Η καμηλοπάρδαλη με τα φτερά, που όπως λέει ο θρύλος προστατεύει κάθε μικρό παιδί στην Αφρική και όχι μόνο, ταξιδεύει τη μικρή πρωταγωνίστρια πέρα από τα σύνορα του χωριού στην Κένυα, σε ολόκληρη την Αφρική μα πάνω από όλα τη βοηθάει να εξερευνήσει την καρδιά της. Μια πανδαισία χρωμάτων ξεπηδά μέσα από κάθε σελίδα και μεταδίδει μηνύματα αγάπης και αισιοδοξίας. Γιατί ναι «Η ζωή είναι όμορφη».

Με το βιβλίο «Mariama» γραμμένο από τον Jeronimo Cornelles, η Nivola Uya κέρδισε το 2015 στα International Latino Book Awards. Ένα μικρό κορίτσι φεύγει από την Αφρική και μεταναστεύει στην Ευρώπη, όπου όλα είναι διαφορετικά. Οι διαφορές στην καθημερινότητα και οι δυσκολίες αντικατοπτρίζονται σε κάθε σελίδα αλλά και οι καινούργιες φιλίες, η χαρά του να κάνεις σαπουνόφουσκες, τα καινούργια πράγματα που της έμαθαν και όλα αυτά που τους έμαθε και εκείνη για τον τόπο της. Η εικονογράφηση γίνεται ποίηση καθώς τρία παιδιά πετάνε στη ράχη ενός πουλιού και ένα κορίτσι αναζητά τη γιαγιά του, που είναι μακριά, αγκαλιά με το φεγγάρι.

Στo «Snowbound secrets», γραμμένο από τη Virginia Kroll, η Nivola Uya μας ταξιδεύει νοητά στο Μπουτάν, καθώς ένα μικρό κορίτσι, η Πεμ, ακολουθεί τον πατέρα της και τα γιακ στα βουνά. Από τις σελίδες του ξεπηδούν γερανοί, λουλούδια, χιονισμένες κορυφές. Νιώθεις να αναπνέεις τον αέρα των Ιμαλαίων και να σκαρφαλώνεις στα απόκρημνα μονοπάτια μαζί με τα γιακ. Ένα γιέτι ξεπετάγεται σαν σε όνειρο που σώζει το μικρό κορίτσι και το αγαπημένο της γιακ! Αυτό με το οποίο τρομάζουν τα παιδιά οι μεγάλοι δεν είναι τελικά παρά μια μαμά που έχει τη δική της οικογένεια και τα μικρά της κοιμούνται αγκαλιά με τη μικρή Πεμ.

Η Nivola Uya ζει στη Μαγιόρκα της Ισπανίας. Όπως λέει και η ίδια, ζωγραφίζει με αγάπη. Μεγάλωσε σε αγροτική οικογένεια που έφτιαχνε όμως ξύλινα παιχνίδια και μαριονέτες και της έμαθε ότι μπορεί να φτιάχνει σπουδαία πράγματα από το τίποτα. Σπούδασε Περιβαλλοντικές Επιστήμες και κατάφερε να συνδυάσει την αγάπη της για τη φύση, την τέχνη και την εικονογράφηση και να δημιουργήσει υπέροχες δουλειές σε τοιχογραφίες, διαφημιστικές καμπάνιες, κινούμενα σχέδια, εκπαιδευτικό υλικό, διαδραστικά ηλεκτρονικά βιβλία και εικονογραφημένα βιβλία. Στα βιβλία της η φύση έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, ανταμώνει όμως με την καλοσύνη και την αγάπη, είτε αυτό φαίνεται σε μια καρδιά είτε σε ένα χαμόγελο που ζωγραφίζεται στα χείλη. Η εικονογράφηση όπως λέει και η ίδια είναι σαν δύο άνθρωποι που βαδίζουν χέρι χέρι, ο ένας είναι οι λέξεις και ο άλλος οι εικόνες. Και η δουλειά της θέλει να αντανακλά την επικοινωνία από ψυχή σε ψυχή.\

Έχει κάνει την εικονογράφηση σε πάνω από 20 παιδικά βιβλία που έχουν εκδοθεί εκτός από τα Ισπανικά και τα Καταλανικά στα Αγγλικά, Πορτογαλικά, Γερμανικά και Σουαχίλι. Έχει κερδίσει πολλά διεθνή βραβεία μεταξύ των οποίων το Αργυρό Μετάλλιο Καλύτερου Εικονογράφου στα Moonbeam Children’s Book Awards το 2013, το Πρώτο Βραβείο Καλύτερου Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου στα International Latino Book Awards το 2015 και το Αργυρό Μετάλλιο στα Independent Publisher Book Awards το 2020.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

“Εφυγε” από τη ζωή η Faith Ringgold

Έφυγε από τη ζωή στα 93 της χρόνια, η Αμερικανίδα εικαστικός και δημιουργός παιδικών βιβλίων Faith Ringgold. Και αν το όνομά της δεν λέει τίποτα στους Ελληνες αναγνώστες, για τους Αμερικάνους υπήρξε μια από τις πιο σημαντικές γυναίκες στον χώρο των Τεχνών και του παιδικού βιβλίου.

5: Mάρια Μπαχά

Κάθε μήνα ένας εικονογράφος που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα γράφει στην “Κόκκινη Αλεπού” για τα πέντε πιο αγαπημένα του εικονογραφημένα βιβλία, καινούρια ή παλιά, παιδικά ή ενηλίκων, ελληνικά ή ξενόγλωσσα.