Προφητική έκθεση από τον Sir Quentin Blake

Ο διάσημος Βρετανός εικονογράφος Sir Quentin Blake είναι γνωστός για τις συνεργασίες του με τους συγγραφείς Roald Dahl και David Walliams. Εκτός όμως από αυτό, είναι πλέον διάσημος και για ένα νέο έργο, μεγάλων διαστάσεων, μια προφητική δημιουργία, εμπνευσμένη από μια συζήτηση που είχε πριν από δύο χρόνια με έναν ταξιτζή. «Ζούμε σε καιρούς μεγάλης ανησυχίας», του είχε πει ο ταξιτζής, όταν πήγε να τoν πάρει από το σπίτι του. «Αρχισε τότε να μου λέει για την “Γκερνίκα” του Πικάσο και ότι την είχε δει αρκετές φορές στην Ισπανία και μετά είπε ότι χρειαζόμαστε έναν τέτοιο πίνακα για τις εποχές που ζούμε εμείς τώρα και ότι εγώ είμαι αυτός που πρέπει να τον φτιάξει. Αντέδρασα όμως τελικά δεν μπόρεσα να αντισταθώ στην πρόκληση και θέλησα να δοκιμάσω να κάνω κάτι».

Ο Πικάσο αποτύπωσε την απανθρωπιά, τη βιαιότητα και την απόγνωση που προκάλεσε ο Ισπανικός Εμφύλιος στον μεγάλων διαστάσεων πίνακά του το 1937. Ο Sir Quentin Blake ήξερε ότι ο δικός του πίνακας θα ήταν εντελώς διαφορετικός. Πριν το lockdown έστησε στον τοίχο της Γκαλερί Hastings Contemporary στο Ανατολικό Sussex ένα κομμάτι χαρτί 9 μέτρων και ξεκίνησε να ζωγραφίζει. «Ονόμασα τον πίνακα “Ο Ταξιτζής” λόγω της συνάντησής μου με αυτόν τον άνθρωπο και είναι μια συλλογή σκηνών, απαίσιων πραγμάτων που συμβαίνουν σε ανθρώπους σε όλον τον κόσμο. Βλέπει κανείς ορδές ανθρώπων μεταναστών, βομβαρδισμενων κτηρίων και πολλά άλλα εξαιρετικά θλιβερά πράγματα. Αρχισα να ζωγραφίζω από τα αριστερά προς τα δεξιά και ολοκλήρωσα το έργο με μια φιγούρα που κειτεται άψυχη». Το ολοκλήρωσε μέσα σε μία ημέρα.

To εννέα μέτρων καινούργιο έργο του Βρετανού εικαστικού που κοσμεί την Γκαλερί Hastings Contemporary

«Εχω τη φήμη ότι τα έργα μου είναι πάντα χαρούμενα», είπε ο Blake στο BBC. Παρ’ όλα αυτά «υπήρχε κάτι που άρχισε να εμφανίζεται όλο και πιο συχνά στα έργα μου. Αρχισα να γίνομαι πιο σκοτεινός, μελαγχολικός στον τρόπο που εκφραζόμουν πάνω στο χαρτί. Στην έκθεση αυτή θα βρείτε έργα πιο σκοτεινά, όπως το σετ με τίτλο “Unfortunates”. Για το έργο αυτό φαντάστηκα ανθρώπους χωρίς σπίτι, μέσα στην ένδεια. Σε ένα άλλο έργο, με τίτλο “Perplexed” απεικονίζονται έφηβοι με μια έκφραση αμηχανίας στο πρόσωπό τους, σαν να μην ξέρουν τι τους συμβαίνει». Οταν ο Blake άρχισε να σχεδιάζει αυτήν την έκθεση ήθελε να αποτελέσει κάτι σαν χαιρετισμό στους ανθρώπους που αισθάνονται μια δυσφορία, έχουν μετατοπιστεί βίαια από τον τόπο τους ή βρίσκονται σε απομόνωση. Ολα αυτά όμως έγιναν πολύ πριν την πανδημία του κορονοϊού. «Οταν ζωγράφισα αυτά τα έργα υπήρχαν άνθρωποι στην Ευρώπη και την Ανατολή που ζούσαν ακριβώς αυτά που περιγράφω στα έργα μου. Ειναι περίεργο όμως όταν προέκυψε η πανδημία και ό,τι αυτή συνεπάγεται ξαφνικά συνειδητοποιήσαμε ότι όλοι μας ζούμε σε καιρούς μεγάλης ανησυχίας και αναταραχής».

Το έργο “Ο Ταξιτζής” αποτελεί το βασικό κομμάτι της νέα έκθεσης με τίτλο «We Live in Worrying Times», η οποία επρόκειτο να ανοίξει στην γκαλερί Hastings Contemporary τον περασμένο μήνα. Ομως η πανδημία του κορονοϊού άλλαξε τα σχέδια. Στα 87 του χρόνια, ο Blake βρίσκεται σε πλήρη απομόνωση και η γκαλερί έκλεισε τον Μάρτιο ακολουθώντας τα μέτρα που επέβαλε η βρετανική κυβέρνηση. Η έκθεση περιλαμβάνει περισσότερα από 200 σχέδια και έργα του μεγάλου εικονογράφου και εικαστικού, έργα πιο «ενήλικα» από αυτά που έχουμε συνηθίσει από έναν εικονογράφο παιδικών βιβλίων. Η γκαλερί μπορεί να είναι κλειστή λόγω της πανδημίας, όμως όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να δουν την έκθεση και τα έργα του Sir Quentin Blake με τη βοήθεια ενός ρομπόν και μιας κάμερας. Το ρομπότ κάνει την τουρ της γκαλερί και πέντε χρήστες τη φορά μαζί με τον χειριστή του ρομπότ μπορούν να απολαύσουν από την ασφάλεια του σπιτιού τους τη νέα δουλειά του καλλιτέχνη. Ο ίδιος δηλώνει απόλυτα απογοητευμένος που οι άνθρωποι δεν μπορούν να δουν το έργο του από κοντά, όμως είναι χαρούμενος που το ρομπότ αυτό τους δίνει τη δυνατότητα να το δουν έστω και διαδικτυακά.

H έκθεση εγκαινιάστηκε διαδικτυακά στις 7 Μαϊου και θα είναι διαθέσιμη ως τις 27 Σεπτεμβρίου του 2020 εδώ. Παρακάτω μπορείτε να δείτε ένα βίντεο όπου ο Sir Quentin Blake μιλάει για το πώς εμπνεύστηκε τα έργα του που παρουσιάζονται τώρα στην Γκαλερί Hastings Contemporary καθώς κι ένα μισάωρο ντοκιμαντέρ για το βασικό έκθεμα, το έργο “Ο Ταξιτζής”.

Πηγές: BBC & Hastings Contemporary

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

“Εφυγε” από τη ζωή η Faith Ringgold

Έφυγε από τη ζωή στα 93 της χρόνια, η Αμερικανίδα εικαστικός και δημιουργός παιδικών βιβλίων Faith Ringgold. Και αν το όνομά της δεν λέει τίποτα στους Ελληνες αναγνώστες, για τους Αμερικάνους υπήρξε μια από τις πιο σημαντικές γυναίκες στον χώρο των Τεχνών και του παιδικού βιβλίου.

5: Mάρια Μπαχά

Κάθε μήνα ένας εικονογράφος που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα γράφει στην “Κόκκινη Αλεπού” για τα πέντε πιο αγαπημένα του εικονογραφημένα βιβλία, καινούρια ή παλιά, παιδικά ή ενηλίκων, ελληνικά ή ξενόγλωσσα.