Πρόσωπο με πρόσωπο

Συγγραφέας: Baptist Cornabas
Εικονογράφηση: Antoine Corbineau
Μετάφραση: Μαρίζα Ντεκάστρο
Εκδόσεις: Διόπτρα
Χρονιά έκδοσης: 2021
Ηλικίες: 9+

Τι σχέση μπορεί να έχει ο ιδρυτής της Apple Steve Jobs με τον σπουδαίο ζωγράφο και εφευρέτη Λεονάρντο Ντα Βίντσι; Η ηθοποιός Αντζελίνα Τζολί με τη Μητέρα Τερέζα; Η ακτιβίστρια Ρόζα Παρκς με τον Μαχάτμα Γκάντι; Κι όμως, αν και εκ πρώτης όψεως φαίνεται να μην έχουν κανένα απολύτως κοινό στοιχείο, αφού δεν έζησαν καν την ίδια εποχή και προφανώς δεν υπήρχε περίπτωση να συναντηθούν ποτέ, έχουν κάτι που τους συνδέει. Το βιβλίο γνώσεων «Πρόσωπο με πρόσωπο» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα.

Ο Baptist Cornabas, Γάλλος εκπαιδευτικός, με σπουδές στην Ιστορία, είναι ο δημιουργός αυτού του βιβλίου γνώσεων για παιδιά και νέους. Με γνώμονα την Ιστορία δημιουργεί ένα χρονολόγιο και πάνω σε αυτό τοποθετεί φαινομενικά άσχετες μεταξύ τους προσωπικότητες, που όλοι μας λίγο πολύ γνωρίζουμε, ψάχνοντας τον κοινό τους παρανομαστή. Ο Jobs και Ντα Βίντσι υπήρξαν και οι δυο πρωτοπόροι της τεχνολογίας, η Τζολί και Μητέρα Τερέζα αφιέρωσαν τη ζωή τους στην προστασία των φτωχών, ενώ η Παρκς και ο Γκάντι πολέμησαν για τα δικαιώματα των ανθρώπων.

Στο «Πρόσωπο με Πρόσωπο» ο Cornabas επιλέγει τις ιστορικές φιγούρες για τις οποίες θέλει να μιλήσει συνδυάζοντάς τες με προσωπικότητες που τα παιδιά, οι πιθανοί μαθητές του, θα αναγνώριζαν αμέσως. Λειτουργώντας συνδυαστικά, μεταφέρει τη γνώση, χωρίς να κάνει τους αναγνώστες του να βαριούνται, αποκομίζοντας με αυτόν τον τρόπο το μέγιστο των ιστορικών πληροφορίων.  

Προφανώς τεράστιο ρόλο στην επιτυχία του βιβλίου παίζει και η pop εικονογράφηση του Antoine Corbineau, η οποία το κάνει να ξεχωρίζει ήδη από το εξώφυλλό του και να τραβήξει την προσοχή. Τα εντυπωσιακά πολύχρωμα έργα του έχουν ήδη αποδειχθεί εξαιρετικά δημοφιλή σε εταιρείες και οργανισμούς σε όλο τον κόσμο, με τη λίστα των συνεργασιών του να περιλαμβάνει ονόματα όπως oι New York Times, το Vanity Fair, οι οίκοι μόδας Dior και Hermès, η Air France κ.λπ. Χρησιμοποιώντας μια μεγάλη γκάμα μέσων και τεχνικών, ο Corbineau μελέτησε ζωγραφικές αποτυπώσεις του παρελθόντoς, διάβασε πολύ Ιστορία και σύνθεσε πορτρέτα που είναι αμέσως αναγνωρίσιμα από τους μικρούς σε ηλικία αναγνώστες.

Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά από 9 ετών και η μετάφρασή του έγινε από τη Μαρίζα Ντεκάστρο.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ