Σεμινάριο: Πλοκή και χαρακτήρας στο παιδικό βιβλίο

Φωτογραφία: Zan / Unsplash

Σε πολλά έργα παιδικής λογοτεχνίας το κομμάτι της πλοκής αφήνεται συχνά στην τύχη του. Κάποτε λείπει εντελώς. Ένα πεζογράφημα για ενήλικες μπορεί να λειτουργήσει μια χαρά και χωρίς πλοκή. Τι γίνεται όμως με τις ιστορίες που απευθύνονται σε παιδιά; Η μελετήτρια Maria Nikolajeva λέει ότι δεν νοείται παιδική λογοτεχνία χωρίς πλοκή. Μάλιστα – παρόλο που υπάρχουν εξαιρέσεις – θα λέγαμε ότι οι σύνθετες πλοκές με ισχυρά δομικά στοιχεία αποτελούν δυνατό πόλο έλξης για τα παιδιά.

Κάτι ανάλογο βλέπουμε να συμβαίνει και στο χτίσιμο του μυθοπλαστικού χαρακτήρα. Τα παιδικά βιβλία βρίθουν από χαρακτήρες επίπεδους, μονοδιάστατους, παθητικούς και στατικούς. Ενώ είναι αποδεδειγμένο ότι τα παιδιά αναγνώστες θέλγονται από το ακριβώς αντίθετο. Δηλαδή από χαρακτήρες σφαιρικούς, πολυδιάστατους, ενεργητικούς, που βρίσκονται σε μια διαδικασία μεγάλης εσωτερικής αλλαγής.

Γιατί λοιπόν αγνοούμε αυτό που θέλουν και που επιζητούν τα ίδια τα παιδιά; Γιατί τους προσφέρουμε ιστορίες με ασθενικές και αδέξια φτιαγμένες πλοκές και με πλημμελώς ανεπτυγμένους χαρακτήρες; 

Το σεμινάριο «Πλοκή και χαρακτήρας στο παιδικό βιβλίο» είναι ένα εντατικό εργαστήρι δημιουργικής γραφής για ενήλικες, που δίνει έμφαση στην τεχνική, την αισθητική και την ιδεολογική πλευρά αυτών των δύο τόσο παραμελημένων στοιχείων. Με παραδείγματα από την ελληνική και ξένη παιδική λογοτεχνία, γραπτές και προφορικές ασκήσεις, θεωρητική και πρακτική προσέγγιση, θα εξετάσουμε τη διάδραση της πλοκής και του χαρακτήρα στο λογοτεχνικό κείμενο για παιδιά, με σκοπό την παραγωγή πρωτότυπων, ολοκληρωμένων κειμένων.

Εισηγητής: Φώτης Δούσος

Πληροφορίες στο e-mail [email protected].

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Διήμερη γιορτή στην Παιδική Βιβλιοθήκη στα Φιλιατρά Μεσσηνίας

Το Παράρτημα Τριφυλίας της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας στα Φιλιατρά, διοργανώνει διήμερο φεστιβάλ για τα δικαιώματα του παιδιού, σε συνεργασία με το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, τις εκδόσεις Μικρή Σελήνη και το Μουσείο Πάνου και Ηλία Ηλιόπουλου, το Σάββατο 16 και την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023.

Διήμερη εκδήλωση αφιερωμένη στο βιβλίο και την Παιδική Βιβλιοθήκη «Μυρσίνη Ζορμπά»

Το Σαββατοκύριακο 1 – 2 Ιουλίου η Παιδική Βιβλιοθήκη του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού παίρνει το όνομα της ιδρύτριάς της, της Μυρσίνης Ζορμπά. Τις δύο αυτές ημέρες, από το πρωί μέχρι το βράδυ, η βιβλιοθήκη θα είναι ανοιχτή για να τη γνωρίσει το κοινό, να ξεφυλλίσουν τα παιδιά κάποια από τα 10.500 βιβλία της και να πάρουν μέρος σε βιβλιοδράσεις με συγγραφείς και εικονογράφους. Εκεί θα υπάρχει και την Πλανόδια Βιβλιοθήκη με βιβλία και ιστορίες στις γλώσσες όλου του κόσμου. Με αυτόν τον τρόπο το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του παιδιού και όλοι μαζί θα τιμήσουμε τη μνήμη της Μυρσίνης Ζορμπά.