Σεμινάριο: Πλοκή και χαρακτήρας στο παιδικό βιβλίο

Φωτογραφία: Zan / Unsplash

Σε πολλά έργα παιδικής λογοτεχνίας το κομμάτι της πλοκής αφήνεται συχνά στην τύχη του. Κάποτε λείπει εντελώς. Ένα πεζογράφημα για ενήλικες μπορεί να λειτουργήσει μια χαρά και χωρίς πλοκή. Τι γίνεται όμως με τις ιστορίες που απευθύνονται σε παιδιά; Η μελετήτρια Maria Nikolajeva λέει ότι δεν νοείται παιδική λογοτεχνία χωρίς πλοκή. Μάλιστα – παρόλο που υπάρχουν εξαιρέσεις – θα λέγαμε ότι οι σύνθετες πλοκές με ισχυρά δομικά στοιχεία αποτελούν δυνατό πόλο έλξης για τα παιδιά.

Κάτι ανάλογο βλέπουμε να συμβαίνει και στο χτίσιμο του μυθοπλαστικού χαρακτήρα. Τα παιδικά βιβλία βρίθουν από χαρακτήρες επίπεδους, μονοδιάστατους, παθητικούς και στατικούς. Ενώ είναι αποδεδειγμένο ότι τα παιδιά αναγνώστες θέλγονται από το ακριβώς αντίθετο. Δηλαδή από χαρακτήρες σφαιρικούς, πολυδιάστατους, ενεργητικούς, που βρίσκονται σε μια διαδικασία μεγάλης εσωτερικής αλλαγής.

Γιατί λοιπόν αγνοούμε αυτό που θέλουν και που επιζητούν τα ίδια τα παιδιά; Γιατί τους προσφέρουμε ιστορίες με ασθενικές και αδέξια φτιαγμένες πλοκές και με πλημμελώς ανεπτυγμένους χαρακτήρες; 

Το σεμινάριο «Πλοκή και χαρακτήρας στο παιδικό βιβλίο» είναι ένα εντατικό εργαστήρι δημιουργικής γραφής για ενήλικες, που δίνει έμφαση στην τεχνική, την αισθητική και την ιδεολογική πλευρά αυτών των δύο τόσο παραμελημένων στοιχείων. Με παραδείγματα από την ελληνική και ξένη παιδική λογοτεχνία, γραπτές και προφορικές ασκήσεις, θεωρητική και πρακτική προσέγγιση, θα εξετάσουμε τη διάδραση της πλοκής και του χαρακτήρα στο λογοτεχνικό κείμενο για παιδιά, με σκοπό την παραγωγή πρωτότυπων, ολοκληρωμένων κειμένων.

Εισηγητής: Φώτης Δούσος

Πληροφορίες στο e-mail [email protected].

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Διαβάζω και μαθαίνω με την Peppa Pig

Μια νέα, βραβευμένη σειρά εκπαιδευτικών βιβλίων με πρωταγωνίστρια την Πέππα ήρθε για να εμπλουτίσει την ήδη πλούσια γκάμα βιβλίων που