Σοφία Κομηνέα – Ανδρέας Γιοβάνος

thiseas

“Μυθολογία με έμμετρο στίχο και comics”

Με αφορμή την κυκλοφορία των τριών πρώτων βιβλίων της σειράς Μυθικοί Ηρωες από τις εκδόσεις Ψυχογιός, μιλήσαμε με τους δημιουργούς τους, την Σοφία Κομηνέα και τον Ανδρέα Γιοβάνο.

 

Πως προέκυψε η ιδέα της σειράς των μυθικών ηρώων;

Ανδρέας Γιοβάνος: Η ιδέα για ένα κόμικ ή graphic novel με θέμα τους ήρωες της μυθολογίας προϋπήρχε. Η πρόταση της Σοφίας να παντρέψουμε τα κόμικς με έμμετρα στιχάκια, απευθυνόμενοι σε παιδιά, μας άρεσε πολύ και τη διατηρήσαμε. Ελπίζουμε να αρέσει και στα παιδιά.

axilleas

 

Γιατί comics και όχι κάποιο άλλο είδος εικονογράφησης; Είναι τα comics ένας πιο άμεσος τρόπος να κεντρίσεις το ενδιαφέρον των παιδιών, ίσως επειδή είναι μια πιο σύγχρονη μορφή τέχνης;

Α.Γ. Ναι, θεωρώ πως αυτός ο σύγχρονος τρόπος έκφρασης και απεικόνισης δημιουργεί μια γέφυρα αμεσότητας με τα παιδιά, τα βοηθάει να ταυτιστούν ευκολότερα με τους ήρωες και να κατανοήσουν τις ιστορίες τους και τα μηνύματά τους.

 

iraklis

Ήταν δύσκολη δουλειά να μετατραπεί το κείμενο των μυθολογικών ιστοριών όπως τις γνωρίζουμε εμείς μέχρι τώρα (πεζό) σε στιχάκια και γιατί επιλέξατε τη μορφή αυτή; 

Σοφία Κομηνέα: Επέλεξα τον έμμετρο λόγο γιατί ταιριάζει περισσότερο στην ψυχοσύνθεση και στην ευαισθησία των παιδιών. Ο πεζός λόγος απευθύνεται περισσότερο στη νόηση, ενώ ο έμμετρος στο συναίσθημα. Παρά τις δυσκολίες και τις δεσμεύσεις της ομοιοκαταληξίας, της ανάγκης συμπύκνωσης του νοήματος εντός ενός τετράστιχου, τον αυστηρό έλεγχο της ροής της ιστορίας και των μηνυμάτων, δεν παύει να αποτελεί ένα εργαλείο ακουστικής ευχαρίστησης που οδηγεί στην επανάληψη, στην αποστήθιση και τελικά στην αμεσότερη κατανόηση.
Θεωρείτε πως τα παιδιά πιά (και οι γονείς φυσικά) είναι πιό απαιτητικά στο τι ζητάνε από ένα βιβλίο;

Σ.Κ: Στην εποχή της πληροφορίας, όπου τα ερεθίσματα ρέουν ακατάπαυστα, γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο να τραβήξεις την προσοχή σε ένα παιδί, πόσο μάλλον να το συγκινήσεις. Εξάλλου, η πληθώρα των βιβλίων που εκδίδονται κάθε χρόνο παρέχει στο παιδί μια μεγάλη γκάμα επιλογών που το καθιστούν πιο απαιτητικό αναγνώστη.

 

 

Info:

Η Σοφία Κομηνέα είναι απόφοιτος του Τμήματος Ευρωπαϊκού Πολιτισμού του ΕΑΠ, με μεταπτυχιακό στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Εχει τελειώσει δραματική σχολή και εργάζεται σαν ηθοποιός.

Ο Ανδρέας Γιοβάνος είναι αρχιτέκτοντας και σκιτσογράφος. Σπούδασε στο τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ και είναι συνιδρυτής αρχιτεκτονικού γραφείου με έδρα στην Αθήνα και τη Μύκονο.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Πέτρος Χριστούλιας

Από την ανακοίνωση ήδη της έκδοσης του graphic novel με τη βιογραφία του δρ. ΠΑΠ μας είχε κεντρίσει το ενδιαφέρον το εγχείρημα και περιμέναμε πως και πως να το βρούμε στα βιβλιοπωλεία. Με την υπογραφή του βραβευμένου κομίστα Πέτρου Χριστούλια, ο οποίος εδώ κάνει και το σενάριο και το σκίτσο, διαβάσαμε για πρώτη φορά τη βιογραφία του σπουδαίου Έλληνα επιστήμονα, προσαρμοσμένη και κατάλληλη για παιδιά, έφηβους αλλά και για ενήλικες. Με αφορμή την πρόσφατη κυκλοφορία του “Δρ. Παπ : Η ζωή του πρωτοπόρου γιατρού Γ. Ν. Παπανικολάου”, μιλήσαμε με τον δημιουργό του για την ιδεά, τον επιστήμονα Παπανικολάου και τις προκλήσεις στη δημιουργία αυτού του graphic novel.

Stefania Manetti: μιλώντας για τη μεγαλόφωνη ανάγνωση

H Ιταλίδα παιδίατρος Stefania Manetti, πρόεδρος του Associazione Culturale Pediatri και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του Nati Per Legere, μιλάει για την πρακτική των μεγαλόφωνων αναγνώσεων, πώς βλέπουν οι Ιταλοί παιδιάτροι την πρακτική αυτή, πώς επιμορφώνονται, τις δυσκολίες που συνάντησαν στο ΝpL για να καταφέρουν να πείσουν τους ιθύνοντες για τη σημασία της και τα πολλαπλά της οφέλη, αλλά και τον τρόπο που τα βιβλία και η (μεγαλόφωνη ή μη) ανάγνωση βοηθάει τα παιδιά και τους εφήβους σε δύσκολες καταστάσεις υγείας.

Τατιάνα Ζωγράφου

Μπορεί να έχουν περάσει κάποιοι μήνες από την πρώτη του κυκλοφορία, αυτό δε σημαίνει πως δεν υπάρχει πλέον λόγος να