Στο Indigenous Literacy Foundation Αυστραλίας το ALMA 2024

Στo Ίδρυμα Αλφαβητισμού Αυτοχθόνων Αυστραλίας (Indigenous Literacy Foundation Australia) απονεμήθηκε το φετινό βραβείο Astrid Lindrgren. H ανακοίνωση του ονόματoς του νικητή έγινε μέσω live streaming από το Kulturhuset Stadsteatern της Στοκχόλμης, στη Σουηδία και προβλήθηκε ζωντανά στη Διεθνη Έκθεση Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια, που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στην ιταλική πόλη. To όνομα του ιδρύματος ανακοίνωσε το μέλος κριτικής επιτροπής Annika Edlund, τη διαδικτυακή εκδήλωση άνοιξε η Σουηδή Υπουργός Πολιτισμού Parisa Liljestrand, ενώ την παρουσίαση ανέλαβε η Nioosha Shams, συγγραφέας η ίδια και Πρέσβης Ανάγνωσης και Προώθησης της λογοτεχνίας στη Σουηδία.

Στο σημείωμα της κριτικής επιτροπής αναφέρθηκε ο λόγος για τον οποίο επιλέχτηκε το συγκεκριμένο ίδρυμα, το τέταρτο* στα 22 χρόνια απονομής του βραβείου που πηγαίνει σε φορέα και όχι σε άτομο: “Το Indigenous Literacy Foundation ασχολείται με την ανάγνωση και την αφήγηση ιστοριών στα παιδιά των αυτοχθόνων, των Πρώτων Εθνών, στην Αυστραλία. Σε στενή συνεργασία με τις κοινότητες αναδεικνύει την αξία των γλωσσών και των ιστοριών όλων των ανθρώπων. Με τη διάδοση των βιβλίων και την τόνωση της ανάγνωσης και της αφήγησης ιστοριών και της δημιουργικότητας, το ILF δημιουργεί την επιθυμία για ανάγνωση και ενισχύει την αυτοπεποίθηση και την αίσθηση του ανήκειν. Κάθε παιδί έχει το δικαίωμα στη γλώσσα και τις ιστορίες του“.

Για το ILF ‘τονίζει έχει τεράστια σημασία να βλέπουν τα παιδιά των Πρώτων Εθνών τον εαυτό τους, τον πολιτισμό τους και τη γλώσσα τους να αντικατοπτρίζονται στα βιβλία που διαβάζουν. “Η σημασία των γλωσσών και των ιστοριών όλων των λαών είναι το θεμέλιο για το λαμπρό έργο του συγκεκριμένου ιδρύματος. Οι καινοτόμες δραστηριότητές τους, οι οποίες βασίζονται στο σεβασμό, τη συνεργασία και την ευαισθησία, αποτελούν έμπνευση για το έργο προώθησης της ανάγνωσης σε όλο τον κόσμο“, ανέφερε χαρακτηριστικά η Boel Westin, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής για το βραβείο Astrid Lindgren Memorial Award.

Το ILF ιδρύθηκε το 2011 με σκοπό να ενθαρρύνει την ανάγνωση και να προάγει τον αλφαβητισμό, εξασφαλίζοντας την πρόσβαση σε καλή λογοτεχνία για τα παιδιά των Πρώτων Εθνών της Αυστραλίας. Το έργο του ILF για την προώθηση της ανάγνωσης βασίζεται στη συνεργασία και τη δέσμευση των τοπικών κοινοτήτων. Μέσω διαφόρων προγραμμάτων προσφέρει πακέτα βιβλίων σε παιδιά και οικογένειες σε Κοινότητες Πρώτων Εθνών σε όλη την Αυστραλία και στα νησιά Torres Strait, μεταφράζει βιβλία, οργανώνει δραστηριότητες μεγαλόφωνης ανάγνωσης και υποστηρίζει την έκδοση παιδικών βιβλίων που έχουν δημιουργηθεί στις Κοινότητες. Σήμερα, το ILF συνεργάζεται με 427 κοινότητες Πρώτων Εθνών σε όλη την αυστραλιανή ήπειρο.

Το βραβείο ALMA (Astrid Lindgren Memorial Award) αποτελεί το ένα από τα δύο κορυφαία βραβεία στον χώρο του παιδικού βιβλίου μαζί με το Hans Christian Andersen Award που ανακοινώθηκε χθες και απονέμεται σε δημιουργό παιδικών βιβλίων (συγγραφέα ή εικονογράφο) ή φορέα φιλαναγνωσίας. Θεσμοθετήθηκε από τη σουηδική κυβέρνηση το 2002, με σκοπό να ενισχύσει το ενδιαφέρον για τη λογοτεχνία για παιδιά και νέους. Το Σουηδικό Συμβούλιο Τεχνών είναι αρμόδιο για όλες τις αποφάσεις. Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό ποσό αξίας 440.000 ευρώ.

To Kulturhuset Stadsteatern, από το οποίο έγινε η ζωντανή αναμετάδοση της ανακοίνωσης του φετινού ALMA, αποτελεί το κεντρικό πολιτιστικό κέντρο της Στοκχόλμης, στο οποίο φιλοξενείται τόσο το Δημοτικό Θέατρο, όσο και το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών.

* Άλλοι φορείς που έχουν βραβευτεί είναι οι Banco del Libro (2007), Tamer Institute (2009) και PRAESA (2015).

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ