Τα αληθινά δώρα του Αϊ-Βασίλη

Συγγραφέας: Στέλλα Μιχαηλίδου

Εικονογράφηση: Μυρτώ Δεληβοριά

Εκδόσεις: Παπαδόπουλος

Χρονιά έκδοσης: 2016

Ηλικίες: 3+

 

Πανικός επικρατεί στην χώρα του Αϊ-Βασίλη: τα παιχνίδια έχουν βγει από τα κουτιά του, πλαστικοί δεινόσαυροι δαγκώνουν την ουρά τους, ο γκρινιάρης γκρινιάζει και τα ξωτικά τρέχουν πανικόβλητα από ‘δώ κι από ‘κεί! Ο Αϊ-Βασίλης έφυγε για λίγο να σκεφτεί και τώρα έχει χαθεί. Δεν έχει ξαναγυρίσει από προχθές, έχει φτασει παραμονή Χριστουγέννων και είναι άφαντος! Ποιος θα μοιράσει τώρα τα δώρα στα παιδιά; Ποιός θα φέρει χαρά στην καρδιά;

Η Στέλλα Μιχαηλίδου έγραψε μια πολύ συγκινητική ιστορία για τα αληθινά δώρα που φέρει ο Αϊ-Βασίλης τα Χριστούγεννα, δώρα που δεν μπορούμε να τα πιάσουμε στα χέρια, αλλά τα νιώθουμε στην καρδιά μας. Το κείμενό της ρέει όμορφα στην αφήγηση και μπορεί να κάνει ακόμα κι έναν μικρό σε ηλικία αναγνώστη να γελάσει δυνατά. Τα στιχάκια της είναι πολύ έξυπνα φτιαγμένα, αν και οι αναφορές στο ευαγγέλιο, την αγιοσύνη και την αθανασία ίσως να δημιουργήσουν απορίες, μιας και η μορφή του βασικού πρωταγωνιστή των γιορτών -όπως την ξέρουν τα παιδιά- δεν έχει καμία σχέση με τον άγιο που αναφέρεται στα βιβλία της Εκκλησίας. Βέβαια, οι αναφορές αυτές δίνουν μια καλή πάσα στον γονιό ή τον εκπαιδευτικό να εξηγήσει τη διπλή υπόσταση του άγιου των γιορτών (αυτός που φέρνει δώρα, που γνωρίζουμε από τα παραμύθια με την κόκκινη στολή και την γενειάδα και ο αγιος που γιορτάζει την 1η Ιανουαρίου και έχει τη δική του ιστορία).

Αυτό που δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε είναι πως η συγγραφέας αγγίζει ένα θέμα που λίγοι έχουν αναφέρει σε τέτοιου είδους βιβλία: πως ο Αϊ-Βασίλης βρίσκεται στην καρδιά και στο μυαλό μας και πως αν τον ξεχάσουμε θα χαθεί. Κι αυτό είναι που στενοχωρεί πιο πολύ τον πρωταγωνιστή της ιστορίας. Στις τελευταίες γραμμές να ξέρετε πως η φωνή σας θα “σπάσει” κι ίσως ένα δάκρυ κυλήσει στο μάγουλό σας. Είναι δείγμα πως κι εμείς – οι μεγάλοι – που διαβάζουμε το βιβλίο αυτό, ξέρουμε πάρα πολύ καλά στο βάθος της καρδιάς μας πως ο Αϊ-Βασίλης υπάρχει. Το βιβλίο της Στέλλας Μιχαηλίδου είναι ένα από τα ομορφότερα που έχουν κυκλοφορήσει και έχουν πέσει στα χέρια μας και σε αυτό συμβάλλει τα μέγιστα και η εικονογράφηση της Μυρτώς Δεληβοριά.

Save

Save

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Πώς να καλλιεργήσεις μονόκερους

Ένα κοριτσάκι ψάχνει δώρο για τη γιαγιά του. Αγαπά πολύ τα φυτά, επομένως η Σάρα ψάχνει για ένα πολύ ιδιαίτερο φυτό για τα γενέθλιά της. Ποιο καλύτερο μέρος να το βρει, από τον Ανθόκηπο με τα μαγικά φυτά;

Ευχαριστώ

Ένα μικρό αγόρι κάνει κάτι διαφορετικό σε κάθε σελίδα: περπατά, ποδηλατεί, κάθεται, είναι με φίλους, τη γάτα του, στο μπάνιο, στο παράθυρο … και σε όλες τις στιγμές του έχει ένα ‘ευχαριστώ’ να πει: σε ζώα, φυτά, πράγματα, ακόμη και στον ίδιο του τον εαυτό! 

Τα ήσυχα βράδια

Η θεματολογία του βιβλίου αυτού περιστρέφεται γύρω από τη νύχτα και απ’ ό,τι συμβαίνει ‘στα σκοτεινά’. Σε τι οφείλεται η ύπαρξη της νύχτας, τι συμβαίνει στο σκοτεινό ουρανό, πως λειτουργεί ο ύπνος, γιατί το μαύρο κυριαρχεί στην όραση του ανθρώπου το βράδυ, ποια η σχέση των ζώων και κάποιων φυτών με τη νύχτα; Αυτές και πολλές άλλες ερωτήσεις που τυχόν έχουμε μεγάλοι και μικροί γύρω από τα λιγότερο φανερά και γνωστά ‘καμώματα της ημέρας’, απαντώνται μέσα σε 19 δισέλιδα.