Τα αληθινά δώρα του Αϊ-Βασίλη

Συγγραφέας: Στέλλα Μιχαηλίδου

Εικονογράφηση: Μυρτώ Δεληβοριά

Εκδόσεις: Παπαδόπουλος

Χρονιά έκδοσης: 2016

Ηλικίες: 3+

 

Πανικός επικρατεί στην χώρα του Αϊ-Βασίλη: τα παιχνίδια έχουν βγει από τα κουτιά του, πλαστικοί δεινόσαυροι δαγκώνουν την ουρά τους, ο γκρινιάρης γκρινιάζει και τα ξωτικά τρέχουν πανικόβλητα από ‘δώ κι από ‘κεί! Ο Αϊ-Βασίλης έφυγε για λίγο να σκεφτεί και τώρα έχει χαθεί. Δεν έχει ξαναγυρίσει από προχθές, έχει φτασει παραμονή Χριστουγέννων και είναι άφαντος! Ποιος θα μοιράσει τώρα τα δώρα στα παιδιά; Ποιός θα φέρει χαρά στην καρδιά;

Η Στέλλα Μιχαηλίδου έγραψε μια πολύ συγκινητική ιστορία για τα αληθινά δώρα που φέρει ο Αϊ-Βασίλης τα Χριστούγεννα, δώρα που δεν μπορούμε να τα πιάσουμε στα χέρια, αλλά τα νιώθουμε στην καρδιά μας. Το κείμενό της ρέει όμορφα στην αφήγηση και μπορεί να κάνει ακόμα κι έναν μικρό σε ηλικία αναγνώστη να γελάσει δυνατά. Τα στιχάκια της είναι πολύ έξυπνα φτιαγμένα, αν και οι αναφορές στο ευαγγέλιο, την αγιοσύνη και την αθανασία ίσως να δημιουργήσουν απορίες, μιας και η μορφή του βασικού πρωταγωνιστή των γιορτών -όπως την ξέρουν τα παιδιά- δεν έχει καμία σχέση με τον άγιο που αναφέρεται στα βιβλία της Εκκλησίας. Βέβαια, οι αναφορές αυτές δίνουν μια καλή πάσα στον γονιό ή τον εκπαιδευτικό να εξηγήσει τη διπλή υπόσταση του άγιου των γιορτών (αυτός που φέρνει δώρα, που γνωρίζουμε από τα παραμύθια με την κόκκινη στολή και την γενειάδα και ο αγιος που γιορτάζει την 1η Ιανουαρίου και έχει τη δική του ιστορία).

Αυτό που δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε είναι πως η συγγραφέας αγγίζει ένα θέμα που λίγοι έχουν αναφέρει σε τέτοιου είδους βιβλία: πως ο Αϊ-Βασίλης βρίσκεται στην καρδιά και στο μυαλό μας και πως αν τον ξεχάσουμε θα χαθεί. Κι αυτό είναι που στενοχωρεί πιο πολύ τον πρωταγωνιστή της ιστορίας. Στις τελευταίες γραμμές να ξέρετε πως η φωνή σας θα “σπάσει” κι ίσως ένα δάκρυ κυλήσει στο μάγουλό σας. Είναι δείγμα πως κι εμείς – οι μεγάλοι – που διαβάζουμε το βιβλίο αυτό, ξέρουμε πάρα πολύ καλά στο βάθος της καρδιάς μας πως ο Αϊ-Βασίλης υπάρχει. Το βιβλίο της Στέλλας Μιχαηλίδου είναι ένα από τα ομορφότερα που έχουν κυκλοφορήσει και έχουν πέσει στα χέρια μας και σε αυτό συμβάλλει τα μέγιστα και η εικονογράφηση της Μυρτώς Δεληβοριά.

Save

Save

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Λύκοι στο χιόνι

Η Φιο και η μητέρα της ζουν ολομόναχες στα δάση της Ρωσίας, με μόνη συντροφιά τους λύκους τους. Όταν ο Ρωσικός Στρατός τις απειλεί με δολοφονική εχθρότητα και αρπάζουν τη μητέρα της, η Φιο και οι λύκοι της δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να το σκάσουν. Στην πορεία τους προς την Αγία Πετρούπολη μια ομάδα παιδιών που συνεχώς μεγαλώνει ενώνεται μαζί τους.

Μικρή βιβλιοθήκη για νεαρά ανήσυχα πνεύματα

Μία νέα σειρά με βιβλία γνώσεων, ένα πολύτιμο εγκυκλοπαιδικό εργαλείο με την εγγύηση του Oxford University Press. Ειδικοί σε κάθε επιστημονικό πεδίο γράφουν με τρόπο κατανοητό που εισάγει τα παιδιά σε κάθε θέμα μέσα σε λίγες σελίδες.

Εκεί έξω στο διάστημα για 24 ώρες

Αναρωτηθήκατε ποτέ τι είναι ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ΔΔΣ) και πώς είναι η ζωή των ανθρώπων εκεί; Πώς κάνουν μπάνιο και πλένουν τα δόντια τους οι αστροναύτες, αφού το νερό αντί να ‘τρέχει’ αιωρείται; Τι τρώνε στο διάστημα και πώς πάνε τουαλέτα; Αλλά, γιατί υπάρχει ο ΔΔΣ; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα απαντώνται μέσα από τις 60 σελίδες αυτού του εντυπωσιακού παιδικού βιβλίου γνώσεων.