Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν…

Δεν έχουν μείνει παρά μόνο 19 ημέρες για την πιο αγαπημένη γιορτή όλου του χρόνου και οι εκδόσεις Ψυχογιός μας φέρνουν μερικά πολύ ενδιαφέροντα εικονογραφημένα βιβλία, όχι μόνο χριστουγεννιάτικες ιστορίες, αλλά και βιβλία που μπορούμε να διαβάζουμε όλη τη χρονιά.

Ας ξεκινήσουμε με ένα από τα δύο χριστουγεννιάτικα βιβλία, αυτό της Βασιλικής Μαρκάκη «Στη γειτονιά των Χριστουγέννων», το οποίο έχει εικονογραφήσει η Λέλα Στρούτση. Η γειτονιά των Χριστουγέννων είναι η πιο χαρούμενη και γιορτινά στολισμένη γειτονιά. Εκεί μένουν οικογένειες μικρές και μεγάλες, που έχουν τα δικά τους χριστουγεννιάτικα έθιμα και παραδόσεις, άλλες συγκινητικές, άλλες αστείες, αρχαίες ή πιο πρόσφατες… ωστόσο όλες σημαντικές! Το βιβλίο της Μαρκάκη είναι ένα εορταστικό βιβλίο γνώσεων για παιδιά που περιλαμβάνει διάφορα ήθη κι έθιμα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, από διάφορες χώρες της Ευρώπης, όπως το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ισλανδία, τη Δανία, τη Βρετανία, την Ελλάδα κλπ. Ένας εξαιρετικός τρόπος να εξερευνήσουμε τον τρόπο που άλλοι λαοί γιορτάζουν τα Χριστούγεννα.

Το δεύτερο χριστουγεννιάτικο βιβλίο που μας προτείνουν οι εκδόσεις Ψυχογιός, είναι «Το Χριστούγεννο» της Μαρίας Λοϊζίδου. Η ιστορία του Χριστούγεννου γεννήθηκε στην χούφτα ενός μικρού χεριού. Κάποιοι λένε πως έμοιαζε με λάμψη, κάποιοι με μελωδία, μα όλοι συμφωνούν πως το Χριστούγεννο ανέδιδε ζεστασιά. Μέχρι που στην πόλη έφτασαν καινούρια πράγματα, τα καινούρια πράγματα έφεραν καινούριες συνήθειες και το Χριστούγεννο δεν το θυμόταν πια κανείς. Σχεδόν κανείς… ώσπου απλώθηκε ένα βαθύ, πυκνό, σκοτάδι. Μπορεί η ευχή ενός παιδιού να ξυπνήσει ξανά τη δύναμη του Χριστούγεννου; Η πολύ γλυκιά ιστορία της Μαρίας Λοϊζίδου μιλάει για το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων και των γιορτών, για την αγάπη και την αλληλοβοήθεια, τον σεβασμό και τη χαρά. Γιατί η αληθινή ουσία των Χριστουγέννων κρύβεται στην καλοσύνη των ανθρώπων και όχι στην υπερκατανάλωση αγαθών.

Τα Χριστούγεννα είναι η ιδανική περίοδος για να διαβάσουμε ξανά κλασικά μυθιστορήματα. Η σειρά Πολυτελή Κλασικά περιλαμβάνει τέσσερα βιβλία σε διασκευές κατάλληλες για παιδιά, ένα εκ των οποίων ο Μυστικός Κήπος της Φράνσις Χόντγκσον Μπάρνετ, σε μετάφραση Σοφίας Γρηγορίου. Η πολυτελής αυτή έκδοση συνοδεύεται από μια υπέροχη, ζωντανή εικονογράφηση, απόλυτα παιδική, που καλεί τον μικρό σε ηλικία αναγνώστη να χαθεί στις σελίδες του βιβλίου. Η ιστορία είναι λίγο πολύ γνωστή: Όταν η Μέρι Λένοξ στέλνεται στην έπαυλη Μισελθγουέιτ, δεν είναι παρά ένα φιλάσθενο, κακομαθημένο παιδί. Σύντομα όμως βρίσκει το κλειδί ενός μυστικού κήπου και ξεκλειδώνει κάτι μαγικό. Το βιβλίο αυτό μαγεύει όχι μόνο λόγω της ιστορίας του, αλλά και λόγω της τυπογραφίας και της εικονογράφησής του.

Η Οικογένεια Δωματίου της Μαρίας Γιαγιάννου, σε εικονογράφηση της Ίριδας Σαμαρτζή, είναι μια φανταστική ιστορία, ιδανική για δώρο τώρα τις γιορτές. Όταν ένα δωμάτιο επιμένει να είναι άδειο, τι μπορεί να το γεμίσει; Να ένας γρίφος για να επιλύσει η οικογένεια Δωματίου. Έχοντας μόλις μετακομίσει στο καινούργιο τους σπίτι, δύο γονείς, τρία παιδιά, μια γιαγιά και μια γάτα βρίσκονται κιόλας εκεί πριν καταφθάσουν τα πράγματά τους. Χωρίς παιχνίδια, βιβλία και οθόνες, τι απομένει να κάνουν μέσα σε ένα άδειο σπίτι; Τι άλλο παρά να το γεμίσουν! Όμως με τι…; Το “Οικογένεια Δωματίου” είναι μια αστεία εικονογραφημένη φαντασμαγορία δωματίου, που θέλει να διαβεβαιώσει κάθε παιδί, αλλά και κάθε γονέα, ότι ακόμα κι ένα εντελώς άδειο δωμάτιο μπορεί να γεμίσει θαύματα μόνο με τη δύναμη της φαντασίας, ιδίως όταν η αγάπη ξεπερνά κάθε φαντασία.

Κάποιες αγκαλιές είναι χουχουλιαστές, άλλες αγκαλιές είναι τρυφερές, άλλες σφιχτές κι άλλες φτιάχνονται με τέτοιο τρόπο, ώστε να μη φθείρονται ποτέ. Στο βιβλίο της Μαρίας Λοϊζίδου “Αγκαλιά“, ο κύριος Χαράλαμπος, ο ξακουστός εφευρέτης της αγκαλιάς, μπορούσε να φτιάξει στο εργαστήριο του κάθε είδος αγκαλιάς που του ζητούσε ο κόσμος. Μια νύχτα όμως του συνέβη κάτι φοβερό, κάτι τρομερό και ο κύριος Χαράλαμπος έμεινε αβοήθητος. Και τώρα; Η Μαρία Λοϊζίδου γράφει μια ιστορία γεμάτη φαντασία για την πραγματική δύναμη της αγκαλιάς και η εικονογράφος Missy Merida, κατά κόσμον Ελένη Καρανικολού, δημιουργεί το ιδανικό σκηνικό για να ξεδιπλωθεί πάνω του η ιστορία του ξακουστού εφευρέτη αγκαλιάς, κ. Χαράλαμπου.

Για το τέλος αφήσαμε δύο graphic novels που έχουν φανατικό κοινό και σίγουρα θα κάνουν πολλά παιδιά να γελάσουν, να διασκεδάσουν και το κυριότερο να χαθούν στις ιστορίες τους. Πρόκειται για τον 15ο τόμο του Ημερολογίου Μιας Ξενέρωτης και τον 18ο τόμο του Ημερολογίου ενός Σπασίκλα.

Στην περίπτωση του πρώτου, του Ημερολογίου Μιας Ξενέρωτης: Ιστορίες από μια όχι και τόσο σικάτη περιπέτεια στο Παρίσι, η Νίκι, η πρωταγωνίστρια των βιβλίων της Ρέιτσελ Ρενέ Ράσελ, πάει στο Παρίσι! Πόσο σικ, αλήθεια! Όταν ο διάσημος παραγωγός Τρέβορ Τσέις προσφέρει στη Νίκι και στους κολλητούς της ένα ταξίδι-έκπληξη στο Παρίσι με όλα τα έξοδα πληρωμένα, η Νίκι είναι έτοιμη να φωνάξει Ο-ΜΙ-ΤΖΙ από τη χαρά της. Μπορεί το ταξίδι να πάει καλά, όμως, όταν στην παγκόσμια πρωτεύουσα της μόδας θα βρίσκεται και η σούπερ αντιπαθητική Μακένζι; Μια ίσως… όχι και τόσο σικάτη περιπέτεια, ακόμα όμως ένα ξεκαρδιστικό βιβλίο – με το εντυπωσιακό εξώφυλλο- από τη δημιουργό της σειράς «Το ημερολόγιο μιας ξενέρωτης», περιμένει τα παιδιά να ανακαλύψουν τον κόσμο της Νίκι και της παρέας της.

Στο νέο βιβλίο του Ημερολογίου Ενός Σπασίκλα: Ευκολάκι, μαθαίνουμε πως μέχρι τώρα, το γυμνάσιο δεν ήταν κι ακριβώς… “περίπατος” για τον Γκρεγκ Χέφλι. Έτσι, όταν διαδίδεται στην πόλη πως το σχολείο κινδυνεύει να κλείσει, ο Γκρεγκ δεν το παίρνει και κατάκαρδα. Στην πορεία όμως συνειδητοποιεί πως υπάρχει περίπτωση, αν τελικά κλείσει το σχολείο, να πάει σε διαφορετικό σχολείο από τον καλύτερό του φίλο, τον Ράουλι Τζέφερσον, οπότε και ο Γκρεγκ “αλλάζει βιολί”. Θα καταφέρουν άραγε ο Γκρεγκ και οι συμμαθητές του να σώσουν το σχολείο τους από το οριστικό κλείσιμο; Ή θα είναι αυτό η αρχή ενός ολοκαίνουριου κεφαλαίου στη ζωή του Γκρεγκ; Βιβλία ιδανικά για παιδιά που θέλουν να διασκεδάσουν διαβάζοντάς τα, να μάθουν καινούρια πράγματα και να γελάσουν με την ψυχή τους! Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι τα βιβλία του Τζεφ Κίνι έχουν πουλήσει περισσότερα από 250 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως!

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Διαβάζω και μαθαίνω με την Peppa Pig

Μια νέα, βραβευμένη σειρά εκπαιδευτικών βιβλίων με πρωταγωνίστρια την Πέππα ήρθε για να εμπλουτίσει την ήδη πλούσια γκάμα βιβλίων που