Τα καλύτερα παιδικά βιβλία του 2023

Κάθε χρόνο η “Κόκκινη Αλεπού” ανακοινώνει τη λίστα με τα βιβλία που ξεχώρισε. Τη χρονιά που πέρασε είχαμε την ευκαιρία να διαβάσουμε πολλά και ενδιαφέροντα εικονογραφημένα, σαφώς λιγότερα όμως παιδικά και γνώσεων και δυστυχώς ελάχιστα καλά βιβλία για εφήβους και νέους. Η κατηγορία των εικονογραφημένων είναι αυτή με τις περισσότερες προτάσεις, των παιδικών έχει αναγκαστικά συμπληρωθεί από βιβλία που έχουν μεν εικονογράφηση, αλλά το κείμενο είναι σαφώς εκτενέστερο σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη κατηγορία, αυτή του εικονογραφημένου, ενώ τα graphic novel και τα κόμικς έρχονται να καλύψουν το μεγάλο κενό στην κατηγορία των παιδικών και των εφηβικών βιβλίων. Τα βιβλία γνώσεων αποτελούν μια δυνατή κατηγορία, με πολλές ξενόγλωσσες παραγωγές, αλλά και μερικές πολύ καλές ελληνικές.

Το βασικό κριτήριο της συντακτικής ομάδας του περιοδικού “Κόκκινη Αλεπού” ώστε να δημιουργηθεί η λίστα με τα καλύτερα βιβλία της χρονιάς, πέρα από τα άρτια κείμενα, την εικονογράφηση και την προσεγμένη τυπογραφία, είναι τα βιβλία που ψηφίζονται και μπαίνουν στην τελική λίστα να είναι βιβλία που απευθύνονται σε παιδιά, να προκαλούν το ενδιαφέρον τους, να τα ψυχαγωγούν, ίσως και να τα προβληματίσουν, αλλά πάνω από όλα να τους δώσουν μερικούς καλούς λόγους να συνεχίσουν την ανάγνωση. Και φέτος, ξεχωρίζουμε και ελληνικά και μεταφρασμένα βιβλία.

Πάμε να δούμε ανά κατηγορία τα 24 καλύτερα βιβλία του 2023.

* Η λίστα με τα καλύτερα βιβλία που συντάσσει η ομάδα της Κόκκινης Αλεπούς προκύπτει από τα βιβλία που έχουμε παραλάβει απο τους εκδοτικούς και διαβάσει κατά τη διάρκεια όλης της προηγούμενης χρονιάς. Η ομάδα αποτελείται από τους: Ζωή Κοσκινίδου, Βασιλεία Βαξεβάνη, Ελένη Αθανασοπούλου, Νίκη Λιάκουρα, Μαριάννα Γιαννουλάκη, Μαρία Παπαευθυμίου, Τατιάνα Κοντούλη, Γόνη Λούκα, Κατερίνα Φρουζάκη, Γαρυφαλιά Τεριζάκη, Κούλα Πανάγου και Ελευθερία Καλούδη.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Τα καλύτερα βιβλία του 2022

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η συντακτική ομάδα του διαδικτυακού περιοδικού “Κόκκινη Αλεπού” συνέταξε τη δική της λίστα με