Τα μελομακάρονα της Ευτυχίας

melomakaronaΣυγγραφέας: Σόφη Κώττη

Εικονογράφος: Ναταλία Καπατσούλια

Εκδόσεις: Μίλητος

Σειρά: Χριστουγεννιάτικα Στολίδια

Χρονιά έκδοσης: 2006

Ηλικίες: 3+

 

Βιβλία με χριστουγεννιάτικες ιστορίες υπάρχουν πολλά, Ευτυχία όμως μία. Δεν ξέρω τι μας έχει τραβήξει τόσο πολύ σε αυτό το βιβλίο, που διαβάζεται και ξαναδιαβάζεται εδώ και δύο χρόνια εντός κι εκτός σεζόν. Μόνο στην παραλία δεν έχει βρεθεί ακόμα. Η ιστορία είναι η εξής: Είναι Δεκέμβριος, τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και η Ευτυχία, κλεισμένη στο ζαχαροπλαστείο της ετοιμάζεται να φτιάξει μερικά ακόμα από τα νόστιμα μελομακάρονά της. Αφού ανακατατεύει υλικά, ζυμώνει και μελώνει, πέφτει αποκαμωμένη στην καρέκλα και αποκοιμιέται. Τότε ξεκινά μια περίεργη χριστουγεννιάτικη ιστορία γεμάτη μελομακάρονα που ζωντανεύουν, σκανταλιάρικα καλικατζαράκια που μπήκαν στο ζαχαροπλαστείο για να κάνουν ζημιές και ένα χρυσό σαξόφωνο. Η εικονογράφηση της Ναταλίας Καπατσούλια αναδεικνύει την ιστορία, αφήνοντας όμως περιθώρια στον μικρό αναγνώστη/ακροατή να φανταστεί το σκηνικό, να μυρίσει τη γλυκιά μυρωδιά των μελομακάρονων που ψήνονται, ακόμα και να ακούσει τη μελωδία που βγαίνει από το μελωμένο χωνί του σαξόφωνου.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Ο πόλεμος

Η επικαιρότητα φέρνει συνεχώς στο προσκήνιο τη λέξη «πόλεμος». Εμείς οι μεγάλοι στο άκουσμά της κατακλυζόμαστε από εικόνες φρίκης, συναισθήματα φόβου και απελπισίας, κορμιά και ψυχές καταρρακωμένες από το τέρας αυτής της καταστροφής. Μοιραία, λοιπόν, εγείρει την περιέργεια των παιδιών και ρωτάνε «τι είναι ο πόλεμος;»

Μεγάλα μεγάλα συναισθήματα

Τα μεγάλα συναισθήματα των μικρών παιδιών είναι το αντικείμενο του βιβλίου «Μεγάλα μεγάλα συναισθήματα» . Όποιος δεν έχει έρθει αντιμέτωπος με ένα τετράχρονο που κλαίει γοερά γιατί έχασε το παιχνίδι του, δεν μπορεί να κατανοήσει τι σημαίνουν μεγάλα συναισθήματα μικρών παιδιών.

Πώς να καλλιεργήσεις μονόκερους

Ένα κοριτσάκι ψάχνει δώρο για τη γιαγιά του. Αγαπά πολύ τα φυτά, επομένως η Σάρα ψάχνει για ένα πολύ ιδιαίτερο φυτό για τα γενέθλιά της. Ποιο καλύτερο μέρος να το βρει, από τον Ανθόκηπο με τα μαγικά φυτά;