Τα ποδοσφαιρόνια

Συγγραφέας: Ρομπέρτο Σαντιάγο
Εικονογράφηση: Ενρίκε Λορένθο
Μετάφραση: Αγαθή Δημητρούκα
Χρονιά εκδοσης: 2020
Εκδόσεις: Πατάκη
Ηλικίες: 9+

Σ’ ενα χωριό στην επαρχία της Μαδρίτης, μια παρέα αγοριών και κοριτσιών της πέμπτης δημοτικού αποτελούν την ποδοσφαιρική ομάδα του σχολείου τους. Με το Διασχολικό Πρωτάθλημα σε εξέλιξη και την επίδοση της ομάδας στα τάρταρα, οι γονείς των μαθητών του σχολείου του Σότο Άλτο αποφασίζουν πως αν η ομάδα πέσει κατηγορία, θα αναγκαστούν να τη διαλύσουν και να αντικαταστήσουν τη δραστηριότητα του ποδοσφαίρου με μάθημα χορού. Εχουν μείνει τρεις αγώνες μέχρι να τελειώσει το πρωτάθλημα και τα “Ποδοσφαιρόνια” όπως αυτοαποκαλούνται, έχουν βάλει στόχο να κερδίσουν έστω κι έναν από αυτούς, ώστε να μην αλλάξουν κατηγορία και τελικά από παίχτες ποδοσφαίρου γίνουν χορευτές. Τα εννιά παιδιά- οι επτά βασικοί παίκτες και οι δύο αναπληρωματικοί- αποφασίζουν να βάλουν τα δυνατά τους, αλλά, εκεί που φαίνεται να πετυχαίνουν τον στόχο τους, ο διαιτητής πέφτει φαρδύς πλατύς στο γήπεδο και κοιμάται του καλού καιρού. Ο αγώνας διακόπτεται κι όταν έπειτα από ώρα συνεχίζεται με αναπληρωτή διαιτητή, το παιχνίδι χάνεται για τη Σότο Άλτο. Το ίδιο συμβαίνει και στον δεύτερο αγώνα, οπότε τα παιδιά, για να μη χάσουν και τον τελικό, αποφασίζουν να λύσουν το μυστήριο με τους διαιτητές που κοιμούνται. Θα τα καταφέρουν ή θα μπλέξουν σε επικίνδυνες περιπέτειες;

Το πρώτο βιβλίο της σειράς “Τα ποδοσφαιρόνια” (κυκλοφορούν ήδη το δεύτερο και το τρίτο, ενώ η σειρά περιλαμβάνει συνολικά 8 μεταφρασμένα στα ελληνικά που θα βγουν στο άμεσο μέλλον) δεν είναι ένα βιβλίο για το ποδόσφαιρο, δηλαδή δεν είναι ένα βιβλίο αποκλειστικά για αυτό. Είναι ένα βιβλίο μυστηρίου και η ομάδα που αναλαμβάνει να λύσει τα μυστήρια που προκύπτουν είναι η σχολική ομάδα ποδοσφαίρου του δημοτικού σχολείου Σότο Αλτο της Μικρής Σεβίλλης. Το χιούμορ σε συνδυασμό με την περιπέτεια και τη γρήγορη δράση δημιουργουν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα, κάτι που ίσως στους μεγαλύτερους θυμίσει ατμόσφαιρα Πέντε λαγωνικών ή Μυστικών Επτά, με μια δόση από Goonies και φυσικά πολύ ποδόσφαιρο. Αν και η πρωταγωνίστρια της σειράς βιβλίων του Σαντιάγο εκ πρώτης όψεος είναι η μπάλα, εντούτοις αυτό που ενώνει τα παιδιά της ομάδας είναι η φιλία. Εννιά φαινομενικά εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους παιδιά, με μόνο κοινό τις ικανότητές τους στο ποδόσφαιρο, ενώνουν τις δυνάμεις τους για να λύσουν τα μυστήρια που προκύπτουν. Η σειρά βιβλίων του Ισπανού συγγραφέα έχει κάνει τόσο μεγάλη επιτυχία στη χώρα του (17 βιβλία), που έγινε και ταινία (δείτε το τρέιλερ παρακάτω).

Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 9+, είναι εξαιρετικά ευχάριστο στην ανάγνωση, με γρήγορο ρυθμό και δράση που κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώση και εικονογράφηση που ταιριάζει γάντι στο είδος.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Προδημοσίευση: Το μεσαιωνικό κάστρο και οι γίγαντες του Ουρανού

Από το Μαχνάταν, στη Ρουμανία και από εκεί στη μακρινή Ιαπωνία, για να γυρίσουμε στη γειτονιά μας, στην Ιταλία και να κάνουμε μια στάση στη Γαλλία, με αφορμή το νέο βιβλίο της σειράς “Οι Κατάσκοποι της Γεωγραφίας”. Το έκτο βιβλίο με τίτλο “Το μεσαιωνικό κάστρο και οι γίγαντες του Ουρανού” είναι γραμμένο από την Άννα Κοντολέων και εικονογραφημένο, όπως όλα της σειράς, από τη Λίλα Καλογερή.

Χάθηκα

Στο εξώφυλλο του βιβλίου μια πολική αρκούδα στέκεται κάτω από τεράστιους ουρανοξύστες, που προοπτικά φεύγουν για να σμίξουν στον ουρανό, και κοιτάει επίμονα έναν χάρτη της μεγαλούπολης, κάτω από τον τίτλο «Χάθηκα».

Τα καλύτερα παιδικά βιβλία του 2023

Κάθε χρόνο η “Κόκκινη Αλεπού” ανακοινώνει τη λίστα με τα βιβλία που ξεχώρισε, με εκδόσεις από όλες τις κατηγορίες του παιδικού. Για το 2023 ξεχωρίσαμε 24 βιβλία, από ολες τις κατηγορίες του παιδικού βιβλίου: εικονογραφημένο, παιδικό, εφηβικό-νεανικό, γνώσεων.