Συγγραφέας: Αναστασία Σταματοπούλου
Εικονογράφηση: Βασίλης Κουτσογιάννης
Εκδόσεις: Καστανιώτη
Χρονιά έκδοσης: 2021
Ηλικίες: 12+, 15+, ενήλικες

Όταν ήμουν μικρός έβλεπα τα πουλιά πάνω από το Νέβα και ήθελα να μάθω τη γλώσσα τους. Θαύμαζα το πέταγμά τους, τους σχηματισμούς τους, την ελευθερία τους. Ονειρευόμουν μια μέρα να αρχίσω να υψώνομαι από το έδαφος των χωραφιών και να γίνομαι ένα μαζί τους. Να μιλάμε όλοι μαζί, ένα παιδί με ένα σμήνος πουλιών. Αλλά ο πατέρας μου είχε διαφορετική άποψη- φαίνεται πως τα πουλιά δεν τον μάγεψαν όσο εμένα. Αλλά εγώ θα την μάθαινα την γλώσσα των πουλιών ό,τι κι αν γινόταν. Θα τα κατάφερνα.

Η Αναστασία Σταματοπούλου εμπνέεται από το τραγούδι Карчаτа της ουκρανικής μπάντας Folknery και γράφει μια σκοτεινή ιστορία, ένα αλληγορικό παραμύθι για μεγάλα παιδιά, έφηβους, νέους και ενήλικες με πρωταγωνιστή ένα αγόρι, που με σκοπό να ξεφύγει από την οικογένειά του, ζητά να μάθει τη γλώσσα των πουλιών και να μπορέσει να πετάξει μαζί τους μακριά.

Η ιστορία της Σταματοπούλου θίγει μέσα σε σχετικά λίγες λέξεις δύσκολα θέματα και κάνει τον αναγνώστη κοινωνό της κατάστασης που βιώνει το αγόρι. Η σαφής κακοποιητική στάση των γονιών απέναντι στο αγόρι και το όνειρο του παιδιού να φύγει μακριά δηλώνεται όχι μόνο με λόγια, αλλά φαίνεται ιδιαίτερα μέσα από την εικονογράφηση του Βασίλη Κουτσογιάννη. Συγγραφέας και εικονογράφος δημιουργούν ένα εξαιρετικό εικονογραφημένο παραμύθι που απευθύνεται σε ένα ευρύ ηλικιακά κοινό. Στοιχεία της λαϊκής ανατολικοευρωπαϊκής παράδοσης και της λογοτεχνίας του φανταστικού αναμειγνύονται με όχι και τόσο φανταστικές ενδοοικογενειακές καταστάσεις, δίνοντας ένα άρτιο αποτέλεσμα λογοτεχνικά και εικονογραφικά. Ένα βιβλίο ενηλικίωσης, σκοτεινό, που κάνει τον αναγνώστη να αισθανθεί άβολα, νιώθοντας τον συναισθηματικό πόνο του πρωταγωνιστή, την ανάγκη να ξεφύγει και τη βαθιά απογοήτευση του ανεκπλήρωτου.

Σημειώνεται πως το βιβλίο αυτό προέκυψε από το κείμενο “Πουλιά” της Αναστασίας Σταματοπούλου, το οποίο έλαβε το 2020 το βραβείο διηγήματος στον 1ο Διασχολικό Διαγωνισμό Δημιουργικής Γραφής, που διοργανώνει το 2ο Πρότυπο Γενικό Λύκειο Αθηνών σε συνεργασία με το 1ο Πρότυπο Λύκειο και το Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Αθηνών.

Διαβάστε εδώ τη συνέντευξη των δημιουργών.