Τα video games και η λογοτεχνία του φανταστικού

Η SEARCH Παιδική Βιβλιοθήκη Κηφισιάς σας προσκαλεί σε δύο ξεχωριστές ομιλίες στις 4 και 5 Νοεμβρίου 2022 στην Αθήνα. Ομιλητής θα είναι ο Laurent Bazin, καθηγητής Διεθνών Πολιτιστικών Σπουδών στη Γαλλία, με ειδίκευση στη νεανική λογοτεχνία και στη λογοτεχνία νέων ενηλίκων. Την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022 θα βρεθεί στην Παιδική  Βιβλιοθήκη SEARCH Κηφισιάς και η ομιλία του θα έχει θέμα «Μορφές και θεματολογία των Video Games στην κουλτούρα των νέων», ενώ η δεύτερη με θέμα «Το εφηβικό μυθιστόρημα σήμερα: οι λόγοι μιας επιτυχίας» θα γίνειτο Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022, στο αμφιθέατρο της Λεοντείου Σχολής Αθηνών.

Είναι τα Video Games μια άλλη μορφή λογοτεχνικής αφήγησης με τη δική της δομή και τα δικά της περιβάλλοντα δράσης, που χτίζει γέφυρες ανάμεσα στα βιβλία του φανταστικού και τα σύγχρονα είδη νεανικής κουλτούρας; Πόσο ανταποκρίνεται η καλλιτεχνική απόδοση των Video Games  στη λογοτεχνική υπόσταση των εφηβικών βιβλίων του φανταστικού; Ποιους αφορά η εφηβική λογοτεχνία και που οφείλεται η εκδοτική της επιτυχία;

Ο Laurent Bazin είναι καθηγητής Διεθνών Πολιτιστικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο  Versailles Saint-Quentin-en-Yvelines. Εχει γράψει, μεταξύ άλλων, το βιβλίοLa littérature young adult” (Presses universitaires Blaise Pascal, 2019) στο οποίο αναφέρεται τον όρο Young Adult και εξηγεί τι είναι, που απευθύνεται, τη σημασία του συγκεκριμένου είδους -το οποίο αντιπροσωπεύει το 43% των εκδόσεων για νέους- και το αναλύει λαμβάνοντας υπόψη παραμέτρους στις οποίες δεν είναι πάντα συνηθισμένες οι σπουδές πάνω στη Λογοτεχνία, όπως οι εκδοτικές στρατηγικές, η επιρροή του ψηφιακού και η σημασία του αναγνώστη. Στις ομιλίες του στην Αθήνα θα αναφερθεί στα σημεία όπου ο γοητευτικός κόσμος της νεανικής λογοτεχνίας διασταυρώνεται με αυτόν των ηλεκτρονικών παιχνιδιών.

Υπενθυμίζεται ότι η SEARCH Παιδική Βιβλιοθήκη Κηφισιάς ιδρύθηκε το 1998 από τον Οργανισμό Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών. Λειτουργεί ως δανειστική Βιβλιοθήκη και εκπονεί προγράμματα για παιδιά από 9 ετών και άνω.

Η εκδήλωση της Παρασκευής 4 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στην Παιδική  Βιβλιοθήκη SEARCH Κηφισιάς, στις 7μ.μ. Η εκδήλωση του Σάββατου 5 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο της Λεοντείου Σχολής Αθηνών, στις 7 μ.μ. Και οι δύο ομιλίες θα υποστηρίζονται με διαδοχική μετάφραση. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Οι Κατάσκοποι της Γεωγραφίας στον Ιανό

Οι εκδόσεις Διόπτρα και η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS προσκαλούν το κοινό σε μια συνάντηση με  τους συγγραφείς και την εικονογράφο της δημοφιλούς παιδικής σειράς Οι Κατάσκοποι της Γεωγραφίας!

Εκθεση αφιερωμένη στο βιβλίο “Η ασημένια ζώνη” των Μέγα-Μπαχά

Mε αφορμή τους εορτασμούς για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) οργανώνει από την Τρίτη 2 Απριλίου 2024 την περιοδική έκθεση «Η ασημένια ζώνη», στο κτήριο του Ιδρύματος στον Ταύρο.