Εκδήλωση: “Τα βιβλία κάνουν καλό στα μωρά”

Την Παρασκευή 1η Φεβρουαρίου στις 7:30 το απόγευμα, το βιβλιοπωλείο Ο γάτος Μαουρίτσιο (Ευφρονίου 10-12 Παγκράτι-πλησίον μετρό Ευαγγελισμού) παίρνει μέρος στους εορτασμούς της World Read Aloud Day και με αφορμή το βιβλίο της Marie Bonnafe “Τα βιβλία κάνουν καλό στα μωρά”, γίνεται μια συζήτηση με καλεσμένους τον Γρηγόρη Αμπατζόγλου (Καθηγητή Παιδοψυχιατρικής ΑΠΘ) και τη Μαρία Μπούρη (παιδίατρο), δύο από τους τρείς μεταφραστές του βιβλίου.

Τα βιβλία και τα μωρά τα πάνε τελικά καλά μεταξύ τους; Ακούμε συχνά να λένε: είναι πολύ μικρά, δεν καταλαβαίνουν τίποτα. Κι όμως τα μωρά, πριν ακόμη μάθουν να μιλούν, περιεργάζονται με ευχαρίστηση τα εικονογραφημένα άλμπουμ. Τα ξεφυλλίζουν, τα εξερευνούν και ακούν με πάθος τις πρώτες τους ιστοριούλες. Πέρα από τις μητρικές φροντίδες, το μωρό έχει ανάγκη από παιχνίδια με τη φαντασία του, χωρίς τα οποία δεν θα κατακτούσε τη γλώσσα, ούτε τον πλούτο της ζωής του πνεύματος. Ενάντια στο ρεύμα της πρώιμης και καταναγκαστικής “σχολικού τύπου” εκμάθησης, η Marie Bonnafe, υποστηρίζει και εκθειάζει την “ανάγνωση για το τίποτα”, τη “δωρεάν” ανάγνωση χωρίς συγκεκριμένο και περιγεγραμμένο παιδαγωγικό στόχο, την ανάγνωση απλά και μόνο για την ευχαρίστηση που προσφέρει: αυτές είναι οι καλύτερες προϋποθέσεις για την πρόσβαση στον γραπτό λόγο. Επιπλέον η ανάγνωση ιστοριών στα πολύ μικρά παιδιά αποτελεί ένα πολιτισμικό και κοινωνικό διακύβευμα, από τα πιο σημαντικά του πολιτισμού μας. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).

Η εκδήλωση αφορά κυρίως γονείς, παιδαγωγούς, επαγγελματίες υγείας. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΣΥΜΕΠΕ (Σύλλογος Μέριμνας Παιδιού και Εφήβου).

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Διαβάζω και μαθαίνω με την Peppa Pig

Μια νέα, βραβευμένη σειρά εκπαιδευτικών βιβλίων με πρωταγωνίστρια την Πέππα ήρθε για να εμπλουτίσει την ήδη πλούσια γκάμα βιβλίων που