Εκδήλωση: “Τα βιβλία κάνουν καλό στα μωρά”

Την Παρασκευή 1η Φεβρουαρίου στις 7:30 το απόγευμα, το βιβλιοπωλείο Ο γάτος Μαουρίτσιο (Ευφρονίου 10-12 Παγκράτι-πλησίον μετρό Ευαγγελισμού) παίρνει μέρος στους εορτασμούς της World Read Aloud Day και με αφορμή το βιβλίο της Marie Bonnafe “Τα βιβλία κάνουν καλό στα μωρά”, γίνεται μια συζήτηση με καλεσμένους τον Γρηγόρη Αμπατζόγλου (Καθηγητή Παιδοψυχιατρικής ΑΠΘ) και τη Μαρία Μπούρη (παιδίατρο), δύο από τους τρείς μεταφραστές του βιβλίου.

Τα βιβλία και τα μωρά τα πάνε τελικά καλά μεταξύ τους; Ακούμε συχνά να λένε: είναι πολύ μικρά, δεν καταλαβαίνουν τίποτα. Κι όμως τα μωρά, πριν ακόμη μάθουν να μιλούν, περιεργάζονται με ευχαρίστηση τα εικονογραφημένα άλμπουμ. Τα ξεφυλλίζουν, τα εξερευνούν και ακούν με πάθος τις πρώτες τους ιστοριούλες. Πέρα από τις μητρικές φροντίδες, το μωρό έχει ανάγκη από παιχνίδια με τη φαντασία του, χωρίς τα οποία δεν θα κατακτούσε τη γλώσσα, ούτε τον πλούτο της ζωής του πνεύματος. Ενάντια στο ρεύμα της πρώιμης και καταναγκαστικής “σχολικού τύπου” εκμάθησης, η Marie Bonnafe, υποστηρίζει και εκθειάζει την “ανάγνωση για το τίποτα”, τη “δωρεάν” ανάγνωση χωρίς συγκεκριμένο και περιγεγραμμένο παιδαγωγικό στόχο, την ανάγνωση απλά και μόνο για την ευχαρίστηση που προσφέρει: αυτές είναι οι καλύτερες προϋποθέσεις για την πρόσβαση στον γραπτό λόγο. Επιπλέον η ανάγνωση ιστοριών στα πολύ μικρά παιδιά αποτελεί ένα πολιτισμικό και κοινωνικό διακύβευμα, από τα πιο σημαντικά του πολιτισμού μας. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).

Η εκδήλωση αφορά κυρίως γονείς, παιδαγωγούς, επαγγελματίες υγείας. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΣΥΜΕΠΕ (Σύλλογος Μέριμνας Παιδιού και Εφήβου).

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Σεμινάριο: Πλοκή και χαρακτήρας στο παιδικό βιβλίο

Το σεμινάριο «Πλοκή και χαρακτήρας στο παιδικό βιβλίο» είναι ένα εντατικό εργαστήρι δημιουργικής γραφής για ενήλικες, που δίνει έμφαση στην τεχνική, την αισθητική και την ιδεολογική πλευρά αυτών των δύο τόσο παραμελημένων στοιχείων

Διήμερη γιορτή στην Παιδική Βιβλιοθήκη στα Φιλιατρά Μεσσηνίας

Το Παράρτημα Τριφυλίας της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας στα Φιλιατρά, διοργανώνει διήμερο φεστιβάλ για τα δικαιώματα του παιδιού, σε συνεργασία με το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, τις εκδόσεις Μικρή Σελήνη και το Μουσείο Πάνου και Ηλία Ηλιόπουλου, το Σάββατο 16 και την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023.

Διήμερη εκδήλωση αφιερωμένη στο βιβλίο και την Παιδική Βιβλιοθήκη «Μυρσίνη Ζορμπά»

Το Σαββατοκύριακο 1 – 2 Ιουλίου η Παιδική Βιβλιοθήκη του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού παίρνει το όνομα της ιδρύτριάς της, της Μυρσίνης Ζορμπά. Τις δύο αυτές ημέρες, από το πρωί μέχρι το βράδυ, η βιβλιοθήκη θα είναι ανοιχτή για να τη γνωρίσει το κοινό, να ξεφυλλίσουν τα παιδιά κάποια από τα 10.500 βιβλία της και να πάρουν μέρος σε βιβλιοδράσεις με συγγραφείς και εικονογράφους. Εκεί θα υπάρχει και την Πλανόδια Βιβλιοθήκη με βιβλία και ιστορίες στις γλώσσες όλου του κόσμου. Με αυτόν τον τρόπο το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του παιδιού και όλοι μαζί θα τιμήσουμε τη μνήμη της Μυρσίνης Ζορμπά.