Τα βιβλία της Andrea Beaty

 

Συγγραφέας: Andrea Beaty

Εικονογράφηση: David Roberts

Απόδοση – επιμέλεια: Αργυρώ Πιπίνη – Ευδοξία Μπινοπούλου

Εκδόσεις: Ψυχογιός

Ηλικίες: 5+

 

Συγγραφέας πολλών παιδικών βιβλίων, η Αμερικανή Andrea Beaty είναι η δημιουργός της εξαιρετικά επιτυχημένης σειράς με πρωταγωνιστές την Έιντα Τουίστ, τον Ιγκι Πεκ και την Ρόζι Ριβίαρ. Τρία παιδιά σαν όλα τα άλλα, με όνειρα και πολλές δυνατότητες, που φοιτούν όλα στην ίδια τάξη. Η Έιντα θέλει να γίνει επιστημονας. Ανήσυχη, πάντα ανακατεύει το σπίτι της, ρωτάει για τα πάντα και περιμένει απαντήσεις από τους δύσμοιρους γονείς της που δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί η κόρη τους είναι τόσο διαφορετική από τα άλλα παιδιά. Μα, με υπομονή και πολλή αγάπη, δουλέυοντας μαζί της, η Έιντα θα μάθει τη μαγεία του να είναι κανείς επιστήμονας! Ο Ιγκι από την άλλη γοητεύεται από την αρχιτεκτονική. Είναι αρχιτέκτονας από τότε που ήταν δύο χρόνων, κάτι που κάνει τη μαμά του να ανησυχεί, μιας και ο Ιγκι αρέσκεται να χτίζει ψηλά οικοδομήματα με ό,τι βρει μπροστά του, ακόμα και με χρησιμοποιημένες πάνες! Η δασκάλα του όμως δεν γοητεύεται τόσο όσο εκείνος από τα ψηλά κτίρια, μιας και όταν ήταν μικρή είχε μια… τραυματική εμπειρία. Ετσι, το πρώτο πράγμα που θα πει μπαίνοντας την πρώτη μέρα της χρονιάς στην τάξη είναι πως απαγορεύεται οποιαδήποτε συζήτηση για την αρχιτεκτονική. Μέχρι που ο Ιγκι θα της αποδείξει πως η τέχνη αυτή είναι απαραίτητη όσο και όμορφη. Τέλος, η Ρόζι, ένα κορίτσι γεμάτο πρωτότυπες ιδέες. Ονειρό της είναι να φτιάχνει τις πιο τρελές κατασκευές, να γίνει μηχανικός και να κάνει την θεία της Ρόουζ να πετάξει! Ομως εκεί που εκείνη απογοητεύεται όταν αποτυγχάνει, η θεία της θα δει ένα πλάσμα γεμάτο δυνατότητες.

Και τα τρία βιβλία μιλούν για το πάθος , την τόλμη και την επιμονή να κάνεις αυτό που πραγματικά αγαπάς. Είναι γραμμένα στο πρωτότυπο σε στιχάκια, κάτι που έκανε το έργο της μετάφρασης εξαιρετικά περίπλοκο και δύσκολο με αποτέλεσμα μεταφράστρια (Αργυρώ Πιπίνη) και επιμελήτρια (Ευδοξία Μπινοπούλου) να συνεργαστούν στενά, ώστε να αποδοθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και χωρίς να χαθεί η χάρη του έμμετρου στίχου και των νοημάτων από την αγγλική στην ελληνική γλώσσα. Τα βιβλία, που βρέθηκαν στη λίστα των New York Times με τα ευπώλητα, έχουν ξετρελάνει παιδιά και ενήλικες σε όσες χώρες έχουν κυκλοφορήσει, όχι μόνο για τα δυνατά μηνύματα που κρύβουν οι σελίδες τους, αλλά και για την υπέροχη και απόλυτα ταιριαστή εικονογράφηση του Roberts.

 

 

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Λύκοι στο χιόνι

Η Φιο και η μητέρα της ζουν ολομόναχες στα δάση της Ρωσίας, με μόνη συντροφιά τους λύκους τους. Όταν ο Ρωσικός Στρατός τις απειλεί με δολοφονική εχθρότητα και αρπάζουν τη μητέρα της, η Φιο και οι λύκοι της δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να το σκάσουν. Στην πορεία τους προς την Αγία Πετρούπολη μια ομάδα παιδιών που συνεχώς μεγαλώνει ενώνεται μαζί τους.

Μικρή βιβλιοθήκη για νεαρά ανήσυχα πνεύματα

Μία νέα σειρά με βιβλία γνώσεων, ένα πολύτιμο εγκυκλοπαιδικό εργαλείο με την εγγύηση του Oxford University Press. Ειδικοί σε κάθε επιστημονικό πεδίο γράφουν με τρόπο κατανοητό που εισάγει τα παιδιά σε κάθε θέμα μέσα σε λίγες σελίδες.

Εκεί έξω στο διάστημα για 24 ώρες

Αναρωτηθήκατε ποτέ τι είναι ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ΔΔΣ) και πώς είναι η ζωή των ανθρώπων εκεί; Πώς κάνουν μπάνιο και πλένουν τα δόντια τους οι αστροναύτες, αφού το νερό αντί να ‘τρέχει’ αιωρείται; Τι τρώνε στο διάστημα και πώς πάνε τουαλέτα; Αλλά, γιατί υπάρχει ο ΔΔΣ; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα απαντώνται μέσα από τις 60 σελίδες αυτού του εντυπωσιακού παιδικού βιβλίου γνώσεων.