Τα βραβεία Newbery και Caldecott 2022

Στα τέλη Ιανουαρίου η Αμερικάνικη Ενωση Βιβλιοθηκών (ALA) απένειμε τα δύο σπουδαιότερα βραβεία παιδικής λογοτεχνίας των ΗΠΑ. Το Βραβείο Newbery – που φέτος συμπλήρωσε 100 χρόνια – απενεμήθηκε στο βιβλίο «The Last Cuentista» της Donna Barba Higuera, και πρόκειται για ένα βιβλίο επιστημονικής φαντασίας, όπου ένα κορίτσι η Petra θα πρέπει να ταξιδέψει σε έναν άλλο πλανήτη για να καταφέρει να σώσει την ανθρώπινη φυλή, διαιωνίζοντας το είδος, καθώς η Γη έχει καταστραφεί. Στη βραβεία λίστα που τιμήθηκαν με έπαινο, βρέθηκαν τα Red, White, and Whole της Rajani LaRocca, το A Snake Falls to Earth της  Darcie Little Badger, το Too Bright to See του Kyle Lukoff και το Watercress των Andrea Wang και Jason Chin, το οποίο τιμήθηκε και με το Randolph Caldecott Medal που απονέμεται αποκλειστικά σε εικονογραφημένα βιβλία. Η ιστορία του Watercress επικεντρώνεται σ’ ένα μικρό κορίτσι που μαθαίνει για την πολιτιστικής της κληρονομιά κατά τη διαρκεια μιας στάσης στο ταξίδι της οικογένειάς της κοντά σε μια φυτεία κάρδαμου. Tα υπόλοιπα τέσσερα βιβλία που τιμήθηκαν με έπαινο ειναι τα Have you ever seen a flower? του Shawn Harris, το Mel Fell του Corey R. Tabor, το Wonder Walkers της Micha Archer και τέλος το Unspeakable: The Tulsa Race Massacre του πολυβραβευμένου εικονογράφου Floyd Cooper, που δεν είχε τη χαρά να δει το βιβλίο του αυτό να βραβεύεται μιας και πέθανε τον περασμένο Ιουλιο.

Σημειώνεται ότι και τα δύο βραβεία απονέμονται κάθε χρόνο από την Αμερικάνικη Ενωση Βιβλιοθηκών (ALA).

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Γιορτάζοντας τα graphic novels στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

Οι Εκδόσεις Ίκαρος, με αφορμή τους εορτασμούς για τα 80 τους χρόνια, και η Ελληνοαμερικανική Ένωση προσκαλούν το κοινό σε μια ημέρα αφιερωμένη στα graphic novels, με δημιουργικές δράσεις και συναρπαστικές συζητήσεις, παρέα με τους σπουδαιότερους Έλληνες δημιουργούς του είδους.

Σεμινάριο: Πλοκή και χαρακτήρας στο παιδικό βιβλίο

Το σεμινάριο «Πλοκή και χαρακτήρας στο παιδικό βιβλίο» είναι ένα εντατικό εργαστήρι δημιουργικής γραφής για ενήλικες, που δίνει έμφαση στην τεχνική, την αισθητική και την ιδεολογική πλευρά αυτών των δύο τόσο παραμελημένων στοιχείων