Τα White Ravens για το 2021

Η Γάτα του Χοσελίτο Περδόν” των Κωστή Σωτηράκου και Νίκου Παλαιολόγου (Key Books), το πρώτο βιβλίο-κονσερτίνα στα ελληνικά της Αργυρώς Πιπίνη και της Ίριδας Σαμαρτζή “Οταν ο Ηλιος πάει για ύπνο” (εκδ. Μάρτης), το “Στο Δάσος” του Σπύρου Γιαννακόπουλου και της Στέλλας Στεργίου (εκδ. Πατάκη), το “Κουράγιο” του Αλέξη Κυριτσόπουλου (εκδ. Κέδρος), το “Φως σε μαύρο ουρανό” της Ελενης Πριοβόλου (εκδ. Καστανιώτη) και το “Παπούτσια με λουράκι” της Φωτεινής Στεφανίδη (εκδ. Καλειδοσκόπιο) βρίσκονται ανάμεσα στα 200 βιβλία από 54 χώρες και 38 γλώσσες που επέλεξε η Διεθνής Νεανική Βιβλιοθήκη του Μονάχου για τον κατάλογο των White Ravens 2021.

Ο κατάλογος των White Ravens ξεχωρίζει – όπως πάντα – για την ποικιλία στη θεματολογία των βιβλίων που επιλέγονται και την εικαστική αισθητική τους. Αλλωστε αυτό ακριβώς σημαίνει και ο ίδιος του ο τίτλος. Τα λευκά κοράκια είναι ένα σπάνιο είδος κορακιού, που ξεχωρίζει από τα μαύρα λόγω του μεγέθους του και της εξυπνάδας του. Ετσι και τα βιβλία που περιλαμβάνονται στον κατάλογο αυτόν ξεχωρίζουν από όλα τα άλλα, γιατί έχουν κάτι ασυνήθιστο ή μοναδικό να πουν και να δείξουν. Φέτος, παρατηρήσαμε δύο βασικές διαφορές σε σχέση με άλλες χρονιές και σε ό,τι έχει να κάνει με τα βιβλία που είναι γραμμένα στα ελληνικά: το πρώτο είναι η απουσία βιβλίων που παράχθηκαν και κυκλοφόρησαν από κυπριακούς εκδοτικούς οίκους. Το δεύτερο είναι ότι δεν είδαμε να υπάρχει καμία αναφορά σε ελληνικά βιβλία άλλων κατηγοριών πέρα από τα εικονογραφημένα, παρά το γεγονός ότι μέσα στο 2019 υπήρξαν καλά δείγματα γραφής, αλλά και θεματολογίας, τόσο στα παιδικά όσο και στα εφηβικά, με κάποια να ξεχωρίζουν πολύ από άλλα.

Υπενθυμίζεται ότι η Διεθνής Βιβλιοθήκη Νεότητας του Μονάχου είναι η μεγαλύτερη βιβλιοθήκη παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας στον κόσμο. Ιδρύθηκε το 1949 από τη Jella Lepman και φιλοξενείται στο Κάστρο Blutenburg στο Μόναχο της Γερμανίας από το 1983. Κάθε χρόνο, από το 1993 και μετά, ειδικοί συνεργάτες της Βιβλιοθήκης επιλέγουν ως επιμελητές των γλωσσικών τομέων της από την παγκόσμια παραγωγή της κάθε χρονιάς τα βιβλία εκείνα που θεωρούν ότι πρέπει να αναδειχθούν και να γίνουν γνωστά σε όλον τον κόσμο. Η λίστα με τα αυτά βιβλία ονομάζεται Κατάλογος White Ravens και παρουσιάζεται κατά τη διάρκεια της Εκθεσης Βιβλίου της Φρανκφούρτης τον Οκτώβριο και τον Μάρτιο της επόμενης χρονιάς στη Μπολόνια της Ιταλίας στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Παιδικού Βιβλίου. Τα βιβλία που συμπεριλαμβάνονται στον Κατάλογο White Ravens αξίζουν την παγκόσμια προσοχή λόγω των θεμάτων τους και των εξαιρετικών και συχνά καινοτόμων καλλιτεχνικών και λογοτεχνικών στυλ και σχεδιασμού τους.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Σεμινάριο: Πλοκή και χαρακτήρας στο παιδικό βιβλίο

Το σεμινάριο «Πλοκή και χαρακτήρας στο παιδικό βιβλίο» είναι ένα εντατικό εργαστήρι δημιουργικής γραφής για ενήλικες, που δίνει έμφαση στην τεχνική, την αισθητική και την ιδεολογική πλευρά αυτών των δύο τόσο παραμελημένων στοιχείων

Διήμερη γιορτή στην Παιδική Βιβλιοθήκη στα Φιλιατρά Μεσσηνίας

Το Παράρτημα Τριφυλίας της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας στα Φιλιατρά, διοργανώνει διήμερο φεστιβάλ για τα δικαιώματα του παιδιού, σε συνεργασία με το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, τις εκδόσεις Μικρή Σελήνη και το Μουσείο Πάνου και Ηλία Ηλιόπουλου, το Σάββατο 16 και την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023.

Διήμερη εκδήλωση αφιερωμένη στο βιβλίο και την Παιδική Βιβλιοθήκη «Μυρσίνη Ζορμπά»

Το Σαββατοκύριακο 1 – 2 Ιουλίου η Παιδική Βιβλιοθήκη του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού παίρνει το όνομα της ιδρύτριάς της, της Μυρσίνης Ζορμπά. Τις δύο αυτές ημέρες, από το πρωί μέχρι το βράδυ, η βιβλιοθήκη θα είναι ανοιχτή για να τη γνωρίσει το κοινό, να ξεφυλλίσουν τα παιδιά κάποια από τα 10.500 βιβλία της και να πάρουν μέρος σε βιβλιοδράσεις με συγγραφείς και εικονογράφους. Εκεί θα υπάρχει και την Πλανόδια Βιβλιοθήκη με βιβλία και ιστορίες στις γλώσσες όλου του κόσμου. Με αυτόν τον τρόπο το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του παιδιού και όλοι μαζί θα τιμήσουμε τη μνήμη της Μυρσίνης Ζορμπά.