Τατιάνα Ζωγράφου

Μπορεί να έχουν περάσει κάποιοι μήνες από την πρώτη του κυκλοφορία, αυτό δε σημαίνει πως δεν υπάρχει πλέον λόγος να μιλήσουμε με τη δημιουργό του. Ο λόγος για το πρόσφατο άλμπουμ της Τατιάνας Ζωγράφου και αυτό που κίνησε την περιέργειά μας και θελήσαμε με συνομιλήσουμε με τη δημιουργό ήταν ο τρόπος που συνδυάζει τη μουσική με την παιδική λογοτεχνία. Δεκαεννέα βιβλία κι ένα νανούρισμα περιλαμβάνονται στο «Πιάσε ένα βιβλίο!», όπου συγγραφείς παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας εμπνεύστηκαν και έγραψαν ποιήματα από τα βιβλία τους. Οι στίχοι γίνανε τραγούδια και τώρα βαρκούλες που ταξιδεύουν στ’ ανοιχτά για να συναντήσουν τα μικρά και τα μεγάλα παιδιά.

Πώς προέκυψε η ιδέα για το “Πιάσε ένα βιβλίο;, κ. Ζωγράφου”
Νομίζω η αγάπη μου για το παιδικό βιβλίο και γενικότερα για τη λογοτεχνία έπαιξε τον καθοριστικό ρόλο. Μόλις μου ήρθε το όλο concept στο μυαλό πήρα τον Μάνο Κοντολέων τηλέφωνο και το μοιράστηκα μαζί του. Τι να πει κανείς για αυτόν τον άνθρωπο, δημιουργό-συγγραφέα! Ήταν τόσος ο ενθουσιασμός του που την επόμενη μέρα είχα στα χέρια μου τους στίχους του εμπνευσμένους από το βιβλίο του Ροκ Ρεφρέν. Ε, μετά το θάρρος που πήρα δεν περιγράφεται!

Πώς τα παιδικά βιβλία και η λογοτεχνία για παιδιά συνδέονται με τη μουσική;
Συνδέονται άμα θέλουμε να τα συνδέσουμε. Εγώ άκουγα στα βιβλία αυτά μέσα μελωδίες. Το μόνο που έμενε ήταν να πειραματιστούν οι δημιουργοί τους με τον έμμετρο λόγο για να μπορέσω ως συνθέτρια να κάνω τις ιστορίες τους τραγούδια. Έτσι κι έγινε!

Πώς επιλέχτηκαν τα βιβλία που έγιναν στίχοι;
Προσκάλεσα τις/τους συγγραφείς που αγάπησα μέσα στα χρόνια, άλλοτε διαβάζοντας τις ιστορίες τους στις κόρες μου πριν κοιμηθούν κι άλλοτε στις μαθήτριες και τους μαθητές μου στο σχολείο κάνοντας Μουσική και Διαπολιτισμική εκπαίδευση. Φυσικά υπάρχουν και πολλοί άλλοι συγγραφείς που αγαπώ, αλλά πόσα τραγούδια να χορέσουν σε ένα δίσκο. Ήδη 21 τραγούδια είναι σαν διπλό cd. Προχθές η Σοφία Μαντουβάλου μου έγραψε «πότε ξεκινάμε το Πιάσε ένα βιβλίο 2;» Πραγματικά είναι μια ιδέα που απ’ τη στιγμή που έγινε πράξη φάνηκε ότι θα μπορούσε να ‘προχωρήσει’ και να έχουμε σύντομα έναν ακόμα καινούργιο δίσκο για παιδιά με αφορμή ξανά κι άλλες λογοτεχνικές ιστορίες.

Θα θέλαμε πολύ να μας αναφέρετετους συντελεστές του πρότζεκτ.
Είναι ένας τόσο πολυσυλλεκτικός δίσκος που αν αρχίσουμε να γράφουμε ποιοι συμμετέχουν θα τελειώσουμε του χρόνου! Όπως έγραψε ο μουσικολόγος και πρόεδρος του Συλλόγου Φίλοι της μουσικής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, ο Αλέξανδρος Χαρκιολάκης στην ομιλία του στην παρουσίαση του δίσκου τον περασμένο Νοέμβριο, “οι συντελεστές που συμπράττουν στον δίσκο της Τατιάνας συγκροτούν μία μικρή dream team από πολλά είδη μουσικής που συμπλέκονται και δανείζουν την τέχνη τους, ώστε να παραχθεί ένα μουσικό όλον που σίγουρα δεν θα αφήσει κανέναν ασυγκίνητο. Είτε μιλάμε για τραγουδιστές και τραγουδίστριες, είτε μιλάμε για τους μουσικούς, είτε φυσικά για την παιδική χορωδία Rosarte και τις μαέστρους της, το αποτέλεσμα είναι πολύ υψηλού επιπέδου. Εδώ θα συμπεριλάβω φυσικά και τη δουλειά που έχει γίνει στις ενορχηστρώσεις και την ποιότητα του τελικού παραγόμενου ήχου, σημείο που πολλοί θεωρούν ως δεδομένο, αλλά σας διαβεβαιώ ότι δεν είναι”»”. Να πω μόνο ότι το εξώφυλλο είναι της Ζακλίν Πολενάκη.

Τι σημαίνει για εσάς η μουσική και πώς ως εκπαιδευτικός περνάτε την αγάπη σας για αυτή στα παιδιά όλα αυτά τα χρόνια;
Για μένα η μουσική σημαίνει η χαρά της ακρόασης, του μουσικού αυτοσχεδιασμού, συλλογικότητα και ευτυχία. Για αυτό κι όσο περνάνε τα χρόνια έχω σταματήσει ως μουσικοπαιδαγωγός να τη διδάσκω με τον παραδοσιακό τρόπο στα μικρά παιδιά. Προσπαθώ στα πλαίσια μιας άτυπης μουσικής παιδαγωγικής να τη χρησιμοποιώ περισσότερο για να μιλήσω στα παιδιά για τη δημοκρατία, τον σεβασμό στην ετερότητα και την ανάγκη να φτιάχνουμε σχέσεις μεταξύ μας που διέπονται από αγάπη και ενσυναίσθηση. Στην πορεία το μάθημα μου εξελίχθηκε σε μια διαρκή προσπάθεια προς την κατεύθυνση της διαπολιτισμικής ευαισθητοποίησης των παιδιών. Πιστεύω ότι μπορούμε να φτιάξουμε έναν κόσμο καλύτερο αν ο καθένας και η καθεμία μας βάλει το λιθαράκι του όπως μπορεί προς αυτή την κατεύθυνση. Εγώ το προσπαθώ μέσα από τα τραγούδια μου για παιδιά.

Πού μπορούμε να βρούμε το νέο CD;
Ως φυσικό προϊόν κυκλοφορεί σε όλα τα μεγάλα δισκοπωλεία και σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία. Επίσης μπορεί κανείς να το παραγγείλει από την δισκογραφική εταιρεία μου την MLK. Ως ψηφιακό προϊόν βρίσκεται σε όλες τις γνωστές πλατφόρμες.

Τραγουδούν: Τάσος Αποστόλου, Σαβίνα Γιαννάτου, Σπύρος Γραμμένος, Κώστας Ζαμπούνης, Παντελής Θεοχαρίδης, Γιάννης Λεκόπουλος, Σαββέρια Μαργιολά, Ανδριάνα Μπάμπαλη, Αναστασία Μουτσάτσου, Alex Sid, Μαργαρίτα Συγγενιώτου, Δήμητρα Τσίγκα, Νεφέλη Φασούλη, Τάσης Χριστογιαννόπουλος, Γιώργης Χριστοδούλου και Αποστόλης Ψυχράμης.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

ΜοΜΑ: Curtis Scott

Ο Curtis Scott (αριστερά), υπεύθυνος του εκδοτικού του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (MoMA), βρέθηκε τον Οκτώβριο στην Αθήνα και στο πλαίσιο των επισκέψεών του σε σχολεία μίλησε με τη Ζωή Κοσκινίδου για τα βιβλία Τέχνης που απευθύνονται σε παιδιά.

Anna Wilson

Η Anna Wilson γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αυστραλία, σπούδασε και ακολούθησε ακαδημαϊκό δρόμο, ταξίδεψε πολύ και γνώρισε πολλά μέρη. Όμως πάντα αγαπούσε να ζωγραφίζει. Ένα συμβάν στη ζωή της έπαιξε καταλυτικό ρόλο, ώστε να παρατήσει την ακαδημαϊκή της ενασχόληση και να αφιερωθεί σε αυτό που πάντα αγαπούσε αλλά φοβόταν να τολμήσει: να ζωγραφίζει. Κάπως έτσι ξεκίνησε να εικονογραφεί παιδικά βιβλία. Κάπως έτσι συνεργάστηκε με τη συγγραφέα Holly Hughes και μαζί δημιούργησαν αυτό το συγκινητικό και πολύ ατμοσφαιρικό βιβλίο που μιλάει για τη φιλία, τη σημασία της προσφοράς και τη μαγεία του χειμώνα… Με αφορμή την κυκλοφορία στα ελληνικά του βιβλίου “Το αγόρι που έφερε το χιόνι” (εκδ. Μάρτης) η Ζωή Κοσκινίδου μίλησε με την εικονο-γράφο.