The White Ravens 2025: τα βιβλία που τιμήθηκαν

Ανακοινώθηκαν πριν λίγο τα βιβλία που ξεχώρισε φέτος η ομάδα ειδικών της Διεθνούς Βιβλιοθήκης Νεότητας του Μονάχου και περιλαμβάνονται στον ετήσιο, έγκριτο κατάλογο The White Ravens. 215 παιδικά και εφηβικά βιβλία από περισσότερες από 63 χώρες και σε 49 γλώσσες – από τα αραβικά και τα καταλανικά έως τα φερόρικα, τα καζακικά, τα λιθουανικά, τα τουρκικά και τα βιετναμέζικα – επιλέχθηκαν από την ομάδα ειδικών, η οποία, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, επικεντρώθηκε σε τίτλους που μπορεί να ενδιαφέρουν το διεθνές κοινό, λόγω της λογοτεχνικής και εικονογραφικής τους ποιότητας, αλλά και λόγω των θεμάτων που πραγματεύονται.

Από την Ελλάδα τα βιβλία που τιμήθηκαν με αναγραφή στον σημαντικό αυτόν ετήσιο κατάλογο είναι τα: Βατραχομυομαχία των Γιώργου Βλάχου και Ειρήνης Σκούρα (εκδ. Μικρός Ηρως), Το μεταξένιο του Κυριάκου Χαρίτου και του Βασίλη Κουτσογιάννη (εκδ. Μεταίχμιο), Μισό σύννεφο στην Τσέπη της Ελένης Γεωργοστάθη (εκδ. Καλειδοσκόπιο), Αμφίβια του Γιώργου Παναγιωτάκη (εκδ. Πατάκη), Ιστορίες για επτάψυχα σκουπίδια της Αλεξάνδρας Σέλελη και της Πετρούλας Κρίγκου (εκδ. Καλέντη) και Ένα καλαμάρι επιθυμεί να πάει στο φεγγάρι και άλλες ποιητικές ιστορίες του Γιώργου Τσακνιά και της Ιφιγένειας Καμπέρη (εκδ. Παπαδόπουλος). Από την Κύπρο δεν υπάρχουν βιβλία στη λίστα.

Κάθε χρόνο, η Διεθνής Βιβλιοθήκη Νεότητας, η μεγαλύτερη βιβλιοθήκη παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας στον κόσμο, που ιδρύθηκε το 1949 από τη Jella Lepman και φιλοξενείται στο Κάστρο Blutenburg στο Μόναχο της Γερμανίας από το 1983, λαμβάνει πάνω από 10.000 βιβλία από όλο τον κόσμο ως δωρεές και αντίτυπα για κριτική. Από αυτά τα βιβλία, οι 43 γλωσσολόγοι και οι ειδικοί στη παιδική λογοτεχνία επιλέγουν πάνω από 200 τίτλους για τον ετήσιο κατάλογο προτάσεων, τα γνωστά μας «The White Ravens». Ο Κατάλογος White Ravens ξεκίνησε το 1993 και ανακοινώνεται κάθε χρόνο στις αρχές Οκτωβρίου ενώ παρουσιάζεται κατά τη διάρκεια της Εκθεσης Βιβλίου της Φρανκφούρτης τον Οκτώβριο και τον Μάρτιο/Απρίλιο της επόμενης χρονιάς στη Μπολόνια της Ιταλίας στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Παιδικού Βιβλίου.

Γιατί όμως η λίστα αυτή ονομάζεται White Ravens; Από την αρχαιότητα, τα λευκά κοράκια συμβόλιζαν τη σπανιότητα, τη διαφορετικότητα και τη μοναδικότητα, κάτι που ως στοιχείο ταιριάζει απόλυτα στα εξαιρετικά βιβλία που επιλέγουν κάθε χρόνο οι ειδικοί της παιδικής λογοτεχνίας της βιβλιοθήκης του Μονάχου για τη λίστα αυτή. Η επιλογή άλλωστε των βιβλίων βασίζεται σε κριτήρια όπως η λογοτεχνική και εικαστική ποιότητα των βιβλίων, η καθολική τους συνάφεια, τα θέματα που πραγματεύονται, οι καινοτόμες προσεγγίσεις τους και ο σχεδιασμός τους. Ο κατάλογος περιλαμβάνει μυθοπλασία και μη μυθοπλασία, εικονογραφημένα βιβλία και μυθιστορήματα για νέους, παραμύθια, ποίηση, graphic novels και πολλά άλλα.

Το εικαστικό του φετινού καταλόγου

Το φετινό εξώφυλλο του καταλόγου κοσμεί έργο του Νορβηγού εικονογράφου και συγγραφέα Øyvind Torseter, ο οποίος επέλεξε να δημιουργήσει ένα μεγάλο λευκό κοράκι, κατασκευασμένο από σανίδες. Το εσωτερικό του είναι ένας ιδιαίτερα φιλόξενος παράδεισος για τα παιδιά – ένα ονειρικό μέρος που αποπνέει τη μαγεία και την οικειότητα της ανάγνωσης. Αυτό το κοράκι θυμίζει τα τεχνικά περίπλοκα αυτόματα μηχανήματα που ανέκαθεν εντυπωσίαζαν τους ανθρώπους αν και σε κάποιους ίσως θυμίσε περισσότερο έναν Δούρειο Κόρακα, που με πονηριά μεταφέρει βιβλία στη χώρα των μη αναγνωστών. Τα βιβλία του Øyvind Torseter «Dronefangeren» (Cappelen Damm, 2023) και «Til slutt blir alle hester. Dikt for barn» (κείμενο του Gaute Heivoll, Vigmostad & Bjørke, 2023) συμπεριλήφθηκαν στον κατάλογο «The White Ravens 2024» και ο δημιουργός τους είναι ένας από τους πιο γνωστούς και διακεκριμένους εικονογράφους της Νορβηγίας που έχει τιμηθεί με πολλά εθνικά και διεθνή βραβεία, μεταξύ των οποίων το Βραβείο Λογοτεχνίας για Παιδιά και Νέους του Σκανδιναβικού Συμβουλίου, το Γερμανικό Βραβείο Λογοτεχνίας για Νέους, το Βραβείο Bologna Ragazzi της Διεθνούς Έκθεσης Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια, το Prix Jeune Albert καθώς και το ιταλικό Premio Andersen.

Εδώ ολόκληρη η λίστα.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Διαβάστε ακόμα

Ο Isaac Palmiola σε Ελλάδα και Κύπρο

Ο συγγραφέας των αγαπημένων παιδικών σειρών Λέσχη Μυστηρίου Σέργουφ Χολμς και Stranger Kids επισκέπτεται ξανά την Αθήνα και –για πρώτη