Συνέντευξη: Άννα Παπαφίγκου & Γιάννης Γκανάς

Οι εννέα εκδόσεις του βιβλίου, ανάμεσα τους και η ελληνική

Ο Γιάννης Γκανάς και η Αννα Παπαφίγκου γράφουν για το βιβλίο της Johanna Schaible “Μια φορά κι έναν καιρό ήταν και θα είναι”, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μάρτης.

H Aννα Παπαφίγκου και ο Γιάννης Γκανάς των εκδόσεων Μάρτης

Η Johanna Shaible είναι Ελβετή εικαστικός που πήρε μέρος στο διαγωνισμό του dPictus The Unpublished Picturebook Showcase το 2019 με το βιβλίο “Μια φορά κι έναν καιρό ήταν και θα είναι” όπου και απέσπασε 23 από τις 30 ψήφους της κριτικής επιτροπής. Παρά την τεράστια αποδοχή από τους κριτές, λόγω της ιδιαιτερότητας της μορφής του συγκεκριμένου βιβλίου χρειάστηκε να ενώσουν τις δυνάμεις τους εννέα εκδότες από όλον τον κόσμο ώστε να καταστεί δυνατή η παραγωγή του. Θεωρούμε το “Μια φορά ήταν και θα είναι..” ένα βιβλίο-έργο Τέχνης, το οποίο δύσκολα κατηγοριοποιείται τόσο θεματικά όσο και ηλικιακά. Είναι ένα πολυδιάστατο βιβλίο που απευθύνεται σε όλους και πραγματεύεται την έννοια του χρόνου σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο. Το ποιητικό του κείμενο σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη μορφή του (frame within frame) προσφέρει πολλαπλές εμπειρίες ανάγνωσης. Σπάνια συναντάμε ένα βιβλίο που είναι συγχρόνως εκπαιδευτικό, αλλά παράλληλα εγείρει φιλοσοφικά ζητήματα με απλό και άμεσο τρόπο. Εξαρχής αυτό το βιβλίο μας συγκίνησε ως γονείς, ως αναγνώστες και ως εκδότες. Θεωρούμε ότι είναι ένα βιβλίο που όμοιό του δεν έχουμε ξαναδεί, όπως είναι και το Νοτούρνο της Ισόλ και είναι μεγάλη μας χαρά να προσφέρουμε βιβλία τέτοιου βεληνεκούς στο ελληνικό κοινό.

Ο εκδοτικός οίκος Μάρτης είναι μέλος του dPictus από το 2018 και ο Γιάννης Γκανάς και η Αννα Παπαφίγκου ήταν μέλη της κριτικής επιτροπής στο The Unpublished Picturebook Showcase του 2020.

Διαβάστε εδώ τη συνέντευξη της Johanna Schaible.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

ΜοΜΑ: Curtis Scott

Ο Curtis Scott (αριστερά), υπεύθυνος του εκδοτικού του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (MoMA), βρέθηκε τον Οκτώβριο στην Αθήνα και στο πλαίσιο των επισκέψεών του σε σχολεία μίλησε με τη Ζωή Κοσκινίδου για τα βιβλία Τέχνης που απευθύνονται σε παιδιά.

Anna Wilson

Η Anna Wilson γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αυστραλία, σπούδασε και ακολούθησε ακαδημαϊκό δρόμο, ταξίδεψε πολύ και γνώρισε πολλά μέρη. Όμως πάντα αγαπούσε να ζωγραφίζει. Ένα συμβάν στη ζωή της έπαιξε καταλυτικό ρόλο, ώστε να παρατήσει την ακαδημαϊκή της ενασχόληση και να αφιερωθεί σε αυτό που πάντα αγαπούσε αλλά φοβόταν να τολμήσει: να ζωγραφίζει. Κάπως έτσι ξεκίνησε να εικονογραφεί παιδικά βιβλία. Κάπως έτσι συνεργάστηκε με τη συγγραφέα Holly Hughes και μαζί δημιούργησαν αυτό το συγκινητικό και πολύ ατμοσφαιρικό βιβλίο που μιλάει για τη φιλία, τη σημασία της προσφοράς και τη μαγεία του χειμώνα… Με αφορμή την κυκλοφορία στα ελληνικά του βιβλίου “Το αγόρι που έφερε το χιόνι” (εκδ. Μάρτης) η Ζωή Κοσκινίδου μίλησε με την εικονο-γράφο.