Συνέντευξη: Άννα Παπαφίγκου & Γιάννης Γκανάς

Οι εννέα εκδόσεις του βιβλίου, ανάμεσα τους και η ελληνική

Ο Γιάννης Γκανάς και η Αννα Παπαφίγκου γράφουν για το βιβλίο της Johanna Schaible “Μια φορά κι έναν καιρό ήταν και θα είναι”, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μάρτης.

H Aννα Παπαφίγκου και ο Γιάννης Γκανάς των εκδόσεων Μάρτης

Η Johanna Shaible είναι Ελβετή εικαστικός που πήρε μέρος στο διαγωνισμό του dPictus The Unpublished Picturebook Showcase το 2019 με το βιβλίο “Μια φορά κι έναν καιρό ήταν και θα είναι” όπου και απέσπασε 23 από τις 30 ψήφους της κριτικής επιτροπής. Παρά την τεράστια αποδοχή από τους κριτές, λόγω της ιδιαιτερότητας της μορφής του συγκεκριμένου βιβλίου χρειάστηκε να ενώσουν τις δυνάμεις τους εννέα εκδότες από όλον τον κόσμο ώστε να καταστεί δυνατή η παραγωγή του. Θεωρούμε το “Μια φορά ήταν και θα είναι..” ένα βιβλίο-έργο Τέχνης, το οποίο δύσκολα κατηγοριοποιείται τόσο θεματικά όσο και ηλικιακά. Είναι ένα πολυδιάστατο βιβλίο που απευθύνεται σε όλους και πραγματεύεται την έννοια του χρόνου σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο. Το ποιητικό του κείμενο σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη μορφή του (frame within frame) προσφέρει πολλαπλές εμπειρίες ανάγνωσης. Σπάνια συναντάμε ένα βιβλίο που είναι συγχρόνως εκπαιδευτικό, αλλά παράλληλα εγείρει φιλοσοφικά ζητήματα με απλό και άμεσο τρόπο. Εξαρχής αυτό το βιβλίο μας συγκίνησε ως γονείς, ως αναγνώστες και ως εκδότες. Θεωρούμε ότι είναι ένα βιβλίο που όμοιό του δεν έχουμε ξαναδεί, όπως είναι και το Νοτούρνο της Ισόλ και είναι μεγάλη μας χαρά να προσφέρουμε βιβλία τέτοιου βεληνεκούς στο ελληνικό κοινό.

Ο εκδοτικός οίκος Μάρτης είναι μέλος του dPictus από το 2018 και ο Γιάννης Γκανάς και η Αννα Παπαφίγκου ήταν μέλη της κριτικής επιτροπής στο The Unpublished Picturebook Showcase του 2020.

Διαβάστε εδώ τη συνέντευξη της Johanna Schaible.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Πέτρος Χριστούλιας

Από την ανακοίνωση ήδη της έκδοσης του graphic novel με τη βιογραφία του δρ. ΠΑΠ μας είχε κεντρίσει το ενδιαφέρον το εγχείρημα και περιμέναμε πως και πως να το βρούμε στα βιβλιοπωλεία. Με την υπογραφή του βραβευμένου κομίστα Πέτρου Χριστούλια, ο οποίος εδώ κάνει και το σενάριο και το σκίτσο, διαβάσαμε για πρώτη φορά τη βιογραφία του σπουδαίου Έλληνα επιστήμονα, προσαρμοσμένη και κατάλληλη για παιδιά, έφηβους αλλά και για ενήλικες. Με αφορμή την πρόσφατη κυκλοφορία του “Δρ. Παπ : Η ζωή του πρωτοπόρου γιατρού Γ. Ν. Παπανικολάου”, μιλήσαμε με τον δημιουργό του για την ιδεά, τον επιστήμονα Παπανικολάου και τις προκλήσεις στη δημιουργία αυτού του graphic novel.

Stefania Manetti: μιλώντας για τη μεγαλόφωνη ανάγνωση

H Ιταλίδα παιδίατρος Stefania Manetti, πρόεδρος του Associazione Culturale Pediatri και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του Nati Per Legere, μιλάει για την πρακτική των μεγαλόφωνων αναγνώσεων, πώς βλέπουν οι Ιταλοί παιδιάτροι την πρακτική αυτή, πώς επιμορφώνονται, τις δυσκολίες που συνάντησαν στο ΝpL για να καταφέρουν να πείσουν τους ιθύνοντες για τη σημασία της και τα πολλαπλά της οφέλη, αλλά και τον τρόπο που τα βιβλία και η (μεγαλόφωνη ή μη) ανάγνωση βοηθάει τα παιδιά και τους εφήβους σε δύσκολες καταστάσεις υγείας.

Τατιάνα Ζωγράφου

Μπορεί να έχουν περάσει κάποιοι μήνες από την πρώτη του κυκλοφορία, αυτό δε σημαίνει πως δεν υπάρχει πλέον λόγος να