Τι έχει αυτό το παιδί;

Συγγραφέας: Angels Ponce

Εικονογράφηση: Miguel Gallardo

Απόδοση: Maria Teresa von Hildebrand – Ξυλούρη

Εκδόσεις: GEMA

Χρονιά έκδοσης: 2006

Ηλικίες: 5+, 7+, γονείς

 

Όλοι έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι κάποια στιγμή στη ζωή μας σαν γονείς με την τρομακτική ερώτηση που πάντα εκφωνείται δυνατά “Τι έχει αυτό το παιδί;” Και σίγουρα, μέχρι να βρούμε τα λόγια για να απαντήσουμε στο παιδί μας και να του εξηγήσουμε τι έχει το παιδί που βλέπει μπροστά του στην παιδική χαρά, στο θέατρο, στο εστιατόριο κλπ έχουμε αλλάξει 15 χρώματα, έχουμε ντραπεί ίσως ή έχουμε αποφύγει εντελώς την απάντηση γιατί δεν ξέρουμε τι να πούμε. Ο οδηγός αυτός είναι ένα καταπληκτικό εργαλείο σε χέρια γονιών και εκπαιδευτικών που μπορεί να δώσει στα παιδιά να καταλάβουν γιατί όλοι οι άνθρωποι δεν είναι ίδιοι και τι συμβαίνει όταν κάποια παιδιά είναι διαφορετικά από εμάς.

Το βιβλίο περιέχει στις πρώτες του σελίδες την εξής πρόταση: “Το ‘κανονικό’ είναι να είμαστε διαφορετικοί”. Και από εκεί και πέρα ξεκινάει το ταξίδι μας μέσα από τις σελίδες του για να καταλάβουμε με πολύ απλά λόγια τι είναι αυτό που μας κάνει να είμαστε τόσο διαφορετικοί ο ένας από τον άλλο. Εξηγεί τις βασικές μας διαφορές (φύλο, εθνικότητα, καταγωγή, εξωτερικά χαρακτηρικά) και μετά προχωράει στο κομμάτι που εμείς σαν γονείς που δεν έχουμε τις κατάλληλες γνώσεις να εξηγήσουμε στα παιδιά μας τι συμβαίνει: μιλάει για ασθένειες που επηρεάζουν τα κύτταρά μας ή τον εγκέφαλό μας, πώς δημιουργούνται, πως εκδηλώνονται, μιλάει για το σύνδρομο Down, το σύνδρομο Angelman, τον αυτισμό, μιλάει για την αναπηρία όπως κανείς άλλος δεν έχει μιλήσει ως τώρα σε παιδιά, μιλάει για τους πολέμους, τις νάρκες και τις βόμβες που προκαλούν αναπηρίες, για τις αισθητηριακές αναπηρίες και το κυριότερο αφιερώνει ένα ολόκληρο κεφάλαιο στα παιδιά που έχουν αδέρφια με κάποια αναπηρία και τους εξηγεί μέσα από παραδείγματα πως ό,τι αισθάνονται δεν είναι αφύσικο, είναι λογικό και υπάρχει αιτία που το νιώθουν. Οι εξηγήσεις που προτείνει το βιβλίο είναι απλές, ώστε να μπορέσουν τα παιδιά να τις καταλάβουν και συνοδεύονται από ασκήσεις, που συμπεριλαμβάνουν παιχνίδια και πειράματα που μπορούν να γίνουν είτε στο σπίτι είτε σε εξωτερικούς χώρους.

Λίγα λόγια για τους δημιουργούς:

Η συγγραφέας Αngels Ponce Ribas εργάζεται ως οικογενειακή θεραπεύτρια, και η δουλειά της στο APPS (Federaciσ Catalana Pro Persones amb Retard Mental/Καταλανική Ομοσπονδία Ανάπηρων Παιδιών) της έχει δώσει την ευκαιρία να βρεθεί κοντά σε πολλές οικογένειες ανθρώπων με πνευματική αναπηρία, από τους οποίους συνεχίζει να μαθαίνει κάθε μέρα.

Ο εικονογράφος Miguel Gallardo ζει στη Βαρκελώνη κι έχει μια κόρη, τη Μαρία, η οποία έχει αυτισμό. Η συμμετοχή του σ’ένα πρόγραμμα βοήθειας για γονείς με ανάπηρα παιδιά υπό τη θεραπευτική διεύθυνση της Αngels Ponce ήταν μια εμπειρία που τον οδήγησε να αναλάβει με μεγάλη χαρά την εικονογράφηση αυτού του βιβλίου.

 

  • Oι εκδόσεις GEMA προσφέρουν μέρος των εσόδων του βιβλίου στο «ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ».

Save

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Μαμακίαση

Το εικονογραφημένο βιβλίο “Μαμακίαση” είναι ένα βιβλίο που εξηγεί στα μικρά παιδιά την έλξη και εξάρτηση που συχνά νιώθουν για