Το αγόρι με τη βαλίτσα

Κείμενο: Μάικ Κένι

Διασκευή: Ξένια Καλογεροπούλου

Εικονογράφηση: Βασίλης Σελιμάς

Εκδόσεις: Πατάκη

Χρονιά έκδοσης: 2016

Ηλικίες: 9+

 

Ο Ναζ είναι ένα αγόρι που ονειρεύεται να μοιάσει στον Σεβάχ τον Θαλασσινό, να ταξιδέψει σε χώρες μακρινές,  να δει καινούργιους τόπους και να ζήσει περιπέτειες. Η ζωή του τού επεφύλαξε μία περιπέτεια, τη μεγαλύτερη ίσως. Ο Νάζ πρέπει να εγκαταλείψει το σπίτι του που τόσο αγαπά και μαζί με την οικογένειά του να ψάξει να βρει ένα μέρος πιο ασφαλές. Θέλουν να πάνε στο Βερολίνο, εκεί που μένει ήδη ο μεγάλος του αδερφός και να ξεκινήσουν πάλι από την αρχή τη ζωή τους. Ομως το ταξίδι δεν εξελίσσεται έτσι όπως το έχει φανταστεί, έτσι όπως το έχει ζήσει μέσα από την ιστορία του Σεβάχ.

Ο Μάικ Κένι έγραψε το κείμενο αυτό το 2004. Πρόκειται για ένα πολυβραβευμένο θεατρικό έργο που έχει ανέβει σε πολλές θεατρικές σκηνές κι έχει καθηλώσει εκατοντάδες παιδιά και έφηβους. Πραγματεύεται ένα εξαιρετικά επίκαιρο θέμα, το προσφυγικό, αν και γράφτηκε σε μια εποχή που ο πόλεμος στην Ανατολή δεν έχει φτάσει στα σημερινά επίπεδα και οι προσφυγικές ροές ήταν ακόμα λιγοστές σε σχέση με το τι ακολούθησε το 2015. Η Ξένια Καλογεροπούλου, γνωστή και αγαπημένη θεατρική -κι όχι μόνο- συγγραφεάς, πήρε το κείμενο του Κένι και το διασκεύασε έτσι ώστε να γίνει ένα λογοτεχνικό κείμενο, ένα βιβλίο. Και το αποτέλεσμα είναι αυτό που κρατάμε στα χέρια μας. Η έκδοση συμπληρώνεται από την εξαιρετική εικονογράφηση, τα γεμάτα ένταση και αλληγορία ασπρόμαυρα σχέδια του ζωγράφου Βασίλη Σελιμά.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Αγροτόσπιτο

“Είναι μια ιστορία φθοράς και μιας ιδιότυπης αναγέννησης. Η φθορά είναι φυσιολογική για τα πάντα, η αναγέννηση όμως, ακόμα και αν είναι μέσα από μια εικονογραφημένη ιστορία, έχει να κάνει με τη ματιά που ρίχνουμε στα πράγματα, στην εκτίμηση του παρελθόντος τους και στην προσπάθεια να διατηρήσουμε κάτι από την προηγούμενη ζωή τους ζωντανό, να δημιουργήσουμε μια σύνδεση με το παρελθόν ακόμα κι αν πρόκειται για μια οικογενειακή ιστορία που αλλιώς δεν θα μας αφορούσε, ακόμα κι αν πρόκειται για ένα σπίτι που ποτέ δεν θα επισκεπτόμασταν. Είναι ένας γλυκός, ήπιος τρόπος για να μιλήσει ένα βιβλίο στα παιδιά γι’ αυτό που ζει, γερνάει και πεθαίνει – αλλά πεθαίνει χορτάτο από τη ζωή που έζησε και ξαναζεί γιατί κάποιος μας λέει την ιστορία του. Το “Αγροτόσπιτο” της Sophie Blackall είναι ένα διαμαντάκι για ευαίσθητους συλλέκτες ιστοριών και παρατηρητές της λεπτομέρειας”.

Το αγόρι που έφερε το χιόνι

Στην καρδιά μιας μεγάλης πόλης, εκεί που οι κάτοικοί της ζουν και περπατούν βιαστικά, ζει ένα αγοράκι, μαζί με τη μαμά του και τον μπαμπά τους. Για “σπίτι΄” τους έχουν ένα παγκάκι. Όταν όμως το αγόρι βρει ένα βράδυ, εντελώς μαγικά, μια χιονόμπαλα ακριβώς πλάι στο παγκάκι που κοιμάται, όλα θα αρχίσουν να αλλάζουν. Στη χιονόμπαλα μέσα υπάρχει μια πόλη σαν αυτή που βρίσκεται εκείνος, με ενα παγκάκι ακριβώς σαν αυτό που κοιμάται τώρα. Οταν θα την κουνίσει κάτι μαγικό θα έχει συμβεί.

Η Μυρτιά και ο καθρέφτης

Στην «Μυρτιά», που είναι ένα εικονογραφημένο παραμύθι, ζωγραφιές σαν μενταγιόν ζωντανεύουν τις λέξεις που διαλέγει η  Κατερίνα Παούρη για να φτιάξει τον κόσμο της ηρωίδας: αρώματα από τη φωτιά που τριζοβολάει, από τα βιβλία, του τσουκαλιού, της λεβάντας, του χαμομηλιού, του κρόκου, της μυρτιάς μοσχοβολούν στα απάτητα δάση του παραμυθιού.