Το αγόρι με τη βαλίτσα

Κείμενο: Μάικ Κένι

Διασκευή: Ξένια Καλογεροπούλου

Εικονογράφηση: Βασίλης Σελιμάς

Εκδόσεις: Πατάκη

Χρονιά έκδοσης: 2016

Ηλικίες: 9+

 

Ο Ναζ είναι ένα αγόρι που ονειρεύεται να μοιάσει στον Σεβάχ τον Θαλασσινό, να ταξιδέψει σε χώρες μακρινές,  να δει καινούργιους τόπους και να ζήσει περιπέτειες. Η ζωή του τού επεφύλαξε μία περιπέτεια, τη μεγαλύτερη ίσως. Ο Νάζ πρέπει να εγκαταλείψει το σπίτι του που τόσο αγαπά και μαζί με την οικογένειά του να ψάξει να βρει ένα μέρος πιο ασφαλές. Θέλουν να πάνε στο Βερολίνο, εκεί που μένει ήδη ο μεγάλος του αδερφός και να ξεκινήσουν πάλι από την αρχή τη ζωή τους. Ομως το ταξίδι δεν εξελίσσεται έτσι όπως το έχει φανταστεί, έτσι όπως το έχει ζήσει μέσα από την ιστορία του Σεβάχ.

Ο Μάικ Κένι έγραψε το κείμενο αυτό το 2004. Πρόκειται για ένα πολυβραβευμένο θεατρικό έργο που έχει ανέβει σε πολλές θεατρικές σκηνές κι έχει καθηλώσει εκατοντάδες παιδιά και έφηβους. Πραγματεύεται ένα εξαιρετικά επίκαιρο θέμα, το προσφυγικό, αν και γράφτηκε σε μια εποχή που ο πόλεμος στην Ανατολή δεν έχει φτάσει στα σημερινά επίπεδα και οι προσφυγικές ροές ήταν ακόμα λιγοστές σε σχέση με το τι ακολούθησε το 2015. Η Ξένια Καλογεροπούλου, γνωστή και αγαπημένη θεατρική -κι όχι μόνο- συγγραφεάς, πήρε το κείμενο του Κένι και το διασκεύασε έτσι ώστε να γίνει ένα λογοτεχνικό κείμενο, ένα βιβλίο. Και το αποτέλεσμα είναι αυτό που κρατάμε στα χέρια μας. Η έκδοση συμπληρώνεται από την εξαιρετική εικονογράφηση, τα γεμάτα ένταση και αλληγορία ασπρόμαυρα σχέδια του ζωγράφου Βασίλη Σελιμά.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Υπάρχει ζωή μέσα στη μύτη σου;

Στο βιβλίο αυτό που κρατάμε στα χέρια μας, με τα φωτεινά, έντονα χρώματα και το μαλακό εξώφυλλο, μαθαίνουμε τα πάντα (ή κάνουμε μια καλή αρχή στο μαθάνουμε τα πάντα) γύρω από τους πολλές φορές αόρατους στο γυμνό μάτι μικροοργανισμούς με τους οποίους συμβιώνουμε.

O μικρός μαχητής

Ενα βιβλίο για τη δημιουργία του ανθρώπου και την εξέλιξη του εμβρύο από τη στιγμή της σύλληψης ως και μετά τη γέννησή του. Ενα βιβλίο για τους μικρούς εκείνους μαχητές της ζωής, που με δυσκολία κατάφεραν να γατζωθούν από τα τοιχώματα της μήτρας, να βρουν ένα ασφαλές σημείο και να μεγαλώσουν, ώσπου να γίνουν μωρά και να βγουν στον κόσμο.

Το δώρο του παππού

Η Κάρμεν ζει με τον μπαμπά της και τη μαμά της, όμως συχνά επισκέπτεται τον αγαπημένο της παππού, ο οποίος αγαπά οτιδήποτε έχει να κάνει με τις εφευρέσεις. Δεν αφήνει τίποτα να πάει χαμένο: παλιά μοτέρ, παλιές καρέκλες, παλιά υφάσματα μέχρι και παλιά φτερά ποδηλάτου. Αυτός είναι ο παππούς της, που της έχει φτιάξει και τον Τάλω, ένα ρομπότ που την ακουλουθεί όπου πάει, φτιαγμένος κι αυτός από παλιά πράγματα. Το πρόβλημα της Κάρεν όμως, δεν είναι ούτε οι γονείς της, ούτε ο Τάλως*, ούτε φυσικά ο παππούς της. Το πρόβλημά της είναι το μάθημα της Ιστορίας και ένας κακός βαθμός που πήρε σε ενα διαγώνισμα.