To Book Trust βραβεύει τον David McKee

Ο David McKee, ο συγγραφέας και εικονογράφος που μέσα από τις ιστορίες του πολύχρωμου ελέφαντα Ελμερ μιλάει για τη διαφορετικότητα, τιμήθηκε με το Βραβείο του Βρετανικού οργανισμού BookTrust για το σύνολο του έργου του.

Το όνομα του 85χρονου McKee μπαίνει στη λίστα των δημιουργών που έχουν τιμηθεί με το συγκεκριμένο βραβείο, όπως η Shirley Hughes, η Judith Kerr, ο Raymond Briggs, η Helen Oxenbury και ο John Burningham. Ο Βρετανός δημιουργός που κατοικεί στη Γαλλία, δήλωσε ότι δεν είχε βραβευτεί ποτέ ως τώρα «και για να είμαι ειλικρινείς νομίζω πως είχαν κάνει λάθος. Είναι εκπληκτικό όλο αυτό, δεν μπορώ ακόμα να το πιστέψω. Δέχομαι τη βράβευση αυτή με τεράστια χαρά. Πάντα αναρωτιόμουν αν ένα βραβείο για το σύνολο του έργου κάποιου σήμαινε αυτόματα ότι αυτό ήταν, ότι όλα είχαν τελειώσει. Ομως στην περίπτωσή μου θα πρέπει πρώτα να τελειώσω το βιβλίο που δουλεύω τώρα για να πω κάτι τέτοιο».

Ο McKee γεννήθηκε το 1935 στο Ντέβον της Αγγλίας και ο πρωταρχικός σκοπός ήταν να γίνει δάσκαλος. Ομως κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο Κολλέγιο Τεχνών στο Πλίμουθ, συνειδητοποίησε ότι μπορεί να βγάζει χρήματα πουλώντας χιουμοριστικά σκίτσα σε διάφορα περιοδικά όπως το Punch. Το πρώτο του παιδικό βιβλίο, το Two Can Toucan, κυκλοφόρησε το 1964. Το πρώτο βιβλίο με ήρωα τον Ελμερ τον πολύχρωμο ελέφαντα που ήθελε να γίνει γκρι και ήταν εμπνευσμένο από τον Ελβετογερμανό καλλιτέχνη Paul Klee, κυκλοφόρησε το 1968. «Για εμένα ήταν πολύ ξεκάθαρο στο μυαλό μου ότι δεν είναι πάντα εύκολο να αποδεχτείς τον ίδιο σου τον εαυτό. Εχω λάβει γράμματα από παιδιά που μου έλεγαν πόσο τυχερά ήταν που συνειδητοποιούσαν ότι έχουν κάτι διαφορετικό πάνω τους. Μπορούσαν εύκολα να συνδεθούν με τον Ελμερ και για αυτά ήταν κάτι πολύ σημαντικό».

Ο McKee είχε δηλώσει παλιότερα ότι δεν ξεκίνησε την καριέρα του ως δημιουργός βιβλίων θέλοντας να γράψει βιβλία μόνο για παιδιά. «Σκέφτηκα να δημιουργήσω εικονογραφημένα βιβλία και όποιος θέλει μπορεί να τα διαβάσει. Το εικονογραφημένο βιβλίο είναι το μοναδικό είδος βιβλίου που ένας ενήλικας μοιράζεται με ένα παιδί. Εγώ αυτό που κάνω μέσα από τις ιστορίες μου και τα σκίτσα μου είναι να απευθύνομαι στον ενήλικα που θα γίνει το παιδί αυτό και στο παιδί που ο ενήλικας αυτός κρύβει μέσα του».

Πηγές: The Guardian & Book Trust

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Σεμινάριο: Πλοκή και χαρακτήρας στο παιδικό βιβλίο

Το σεμινάριο «Πλοκή και χαρακτήρας στο παιδικό βιβλίο» είναι ένα εντατικό εργαστήρι δημιουργικής γραφής για ενήλικες, που δίνει έμφαση στην τεχνική, την αισθητική και την ιδεολογική πλευρά αυτών των δύο τόσο παραμελημένων στοιχείων

Διήμερη γιορτή στην Παιδική Βιβλιοθήκη στα Φιλιατρά Μεσσηνίας

Το Παράρτημα Τριφυλίας της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας στα Φιλιατρά, διοργανώνει διήμερο φεστιβάλ για τα δικαιώματα του παιδιού, σε συνεργασία με το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, τις εκδόσεις Μικρή Σελήνη και το Μουσείο Πάνου και Ηλία Ηλιόπουλου, το Σάββατο 16 και την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023.

Διήμερη εκδήλωση αφιερωμένη στο βιβλίο και την Παιδική Βιβλιοθήκη «Μυρσίνη Ζορμπά»

Το Σαββατοκύριακο 1 – 2 Ιουλίου η Παιδική Βιβλιοθήκη του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού παίρνει το όνομα της ιδρύτριάς της, της Μυρσίνης Ζορμπά. Τις δύο αυτές ημέρες, από το πρωί μέχρι το βράδυ, η βιβλιοθήκη θα είναι ανοιχτή για να τη γνωρίσει το κοινό, να ξεφυλλίσουν τα παιδιά κάποια από τα 10.500 βιβλία της και να πάρουν μέρος σε βιβλιοδράσεις με συγγραφείς και εικονογράφους. Εκεί θα υπάρχει και την Πλανόδια Βιβλιοθήκη με βιβλία και ιστορίες στις γλώσσες όλου του κόσμου. Με αυτόν τον τρόπο το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του παιδιού και όλοι μαζί θα τιμήσουμε τη μνήμη της Μυρσίνης Ζορμπά.