Το “Διαβάζουμε Παρέα” επιστρέφει στο Πάρκο για το Παιδί & τον Πολιτισμό

Στο Πάρκο για το Παιδί & τον Πολιτισμό (Λάμψα & Τριφυλίας, Αμπελόκηποι, Στάση μετρό: Πανόρμου), αγαπημένο τόπο συνάντησης των μικρών αναγνωστών της Αθήνας, το διεπιστημονικό σωματείο “Διαβάζοντας Μεγαλώνω” θα γιορτάσει και φέτος, για δεύτερη χρονιά, την Παγκόσμια Ημέρα Γραμματισμού. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2021 και περιλαμβάνει μεγαλόφωνες αναγνώσεις παιδικών βιβλίων σε 4 γλώσσες (ελληνικά, αραβικά, γαλλικά και φαρσί), καθώς και δυο χαριστικά παζάρια με βιβλία, το ένα για παιδιά 0-3 ετών και το δεύτερο για παιδιά 4-10 ετών.

Οι μεγαλόφωνες αναγνώσεις απευθύνονται σε παιδιά 4-10 ετών και θα γίνουν σε ειδικά διαμορφωμένα σημεία του Πάρκου κάτω από τα δέντρα. Οι αναγνώστες που θα ζωντανέψουν με την φωνή τους τα βιβλία προέρχονται από την μεγάλη και εξαιρετικά δραστήρια κοινότητα των ανθρώπων που ενδιαφέρονται για τη διασφάλιση του δικαιώματος των παιδιών στην Ανάγνωση και στη Γνώση και ανάμεσα τους βρίσκονται συγγραφείς και εικονογράφοι, παιδαγωγοί και εκπαιδευτικοί, βιβλιοθηκονόμοι και επαγγελματίες υγείας, αλλά και άνθρωποι που δραστηριοποιούνται σε άλλους χώρους. Τα βιβλία που θα διαβάσουν είναι εκείνα που οι ίδιοι αγαπούν να μοιράζονται με τα παιδιά.

Οι μεγαλόφωνες αναγνώσεις θα ξεκινήσουν στις 17.00 και θα πραγματοποιούνται σε μικρές ομάδες με βάση την ηλικία των παιδιών. Τα παιδιά και οι συνοδοί τους θα καθίσουν στο γρασίδι, σε κουβέρτες ή σε ψάθες που θα φέρουν μαζί τους από το σπίτι και τηρώντας τις αναγκαίες αποστάσεις. Οι αναγνώσεις στα ελληνικά θα γίνονται σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης (17.00-20.00), ενώ οι αναγνώσεις στις άλλες γλώσσες θα γίνουν με βάση το ακόλουθο πρόγραμμα: γαλλικά: 17.00-18.00, φαρσί: 18.00-19.00, αραβικά: 19.00-20.00.

Για τα παιδιά 4-12 ετών που προτιμούν να διαβάσουν μόνα, με την οικογένεια ή με την παρέα τους, θα υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος χώρος με σημαντικό αριθμό βιβλίων από την πρόσφατη ελληνική εκδοτική παραγωγή για όλες τις αναγνωστικές προτιμήσεις, καθώς και βιβλία σε άλλες γλώσσες. Σε διπλανό χώρο θα λειτουργεί χαριστικό παζάρι με βιβλία για την ηλικία τους, από το οποίο κάθε παιδί μπορεί να επιλέξει ένα βιβλίο για να το πάρει στο σπίτι.   

Για τα μικρότερα παιδιά (12 – 36 μηνών) δε στάθηκε δυνατόν να διασφαλιστούν οι συνθήκες ώστε να γίνουν και φέτος μεγαλόφωνες αναγνώσεις. Θα υπάρχει όμως ειδικά διαμορφωμένος χώρος ελεύθερης ανάγνωσης, στον οποίο θα μπορούν να καθίσουν άνετα (σε κουβέρτες ή σε ψάθες που θα φέρουν μαζί τους από το σπίτι) για να χαρούν την ανάγνωση με τις οικογένειές τους. Σε διπλανό χώρο θα λειτουργεί το χαριστικό παζάρι για παιδιά 0-3 ετών με καινούργια βιβλία από την πρόσφατη εκδοτική παραγωγή.

Στις οικογένειες των μικρών παιδιών θα προσφερθεί, επίσης, ειδικά σχεδιασμένο έντυπο για την ανάγνωση στην βρεφική και την πρώτη παιδική ηλικία, ενώ οι γονείς που ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για τους τίτλους που ανταποκρίνονται στις διάφορες φάσεις ανάπτυξης του παιδιού, καθώς και για τα κριτήρια επιλογής τους μπορούν να απευθύνονται στα μέλη του “Διαβάζοντας Μεγαλώνω” που θα βρίσκονται στο χώρο.   

Οι παιδικές βιβλιοθήκες του Δήμου Αθηναίων που στεγάζονται στο κτηριακό συγκρότημα του Πάρκου θα είναι ανοικτές για το κοινό σε όλη την διάρκεια της εκδήλωσης, αλλά δεν θα γίνουν αναγνώσεις στους χώρους τους.

Οι συνοδοί των παιδιών παρακαλούνται να τηρούν τα μέτρα προφύλαξης για την αποφυγή διασποράς της COVID-19, ακολουθώντας τις οδηγίες των εθελοντών και φορώντας μάσκα στη διάρκεια της εκδήλωσης. Στις εισόδους του Πάρκου και στους χώρους διεξαγωγής της εκδήλωσης θα υπάρχουν αντισηπτικά, καθώς και μάσκες μίας χρήσεως για ενήλικες και παιδιά.

Η εκδήλωση έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού και της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO.

Το πρόγραμμα


ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

H Διεθνής Έκθεση Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια σε αριθμούς

Περισσότεροι από 30.000 επισκέπτες πέρασαν τις πύλες τις BolognaFiere το τετραήμερο 8-11 Απριλίου και πήραν μέρος στην 61η Διεθνή Έκθεση Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, ο αριθμός των επισκεπτών και συμμετεχόντων ξεπέρασε τις 31.735, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 10% σε σχέση με τους 28.894 επισκέπτες που βρέθηκαν πέρυσι στην ιταλική πόλη.

Εκθεση αφιερωμένη στο βιβλίο “Η ασημένια ζώνη” των Μέγα-Μπαχά

Mε αφορμή τους εορτασμούς για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) οργανώνει από την Τρίτη 2 Απριλίου 2024 την περιοδική έκθεση «Η ασημένια ζώνη», στο κτήριο του Ιδρύματος στον Ταύρο.

Τρία νέα βιβλία, τρεις μαγικές ιστορίες από τις Εκδόσεις Ψυχογιός

Δεν υπάρχει τίποτε πιο όμορφο από το να μπορείς να μοιράζεσαι ωραίες ιστορίες με τα παιδιά. Και οι τελευταίες προσθήκες στο εκδοτικό πρόγραμμα των εκδόσεων Ψυχογιός μας δίνουν τη δυνατότητα να διαβάσουμε τρία εξαιρετικά εικονογραφημένα βιβλία, γεμάτα χρώματα, υπέροχες εικόνες αλλά και το κυριότερο, ιστορίες που είναι σίγουρο πως θα γίνουν οι αγαπημένες των παιδιών.