Το κοτσύφι

Δημιουργός: Φωτεινή Στεφανίδη
Εκδόσεις: Καλειδοσκόπιο
Χρονιά έκδοσης: 2023
Ηλικίες: 3+, 5+, 7+

Δεν υπάρχει τίποτα πιο ελπιδοφόρο μέσα στη σκοτεινιά και την παγωνιά του χειμώνα από την εμφάνιση των κοτσυφιών. Μικρόσωμα μαύρα πουλιά, τα αρσενικά με έντονο κίτρινο ράμφος, τα θηλυκά με καφετί φτέρωμα και σταχτί ράμφος, θα αρχίσεις να τα παρατηρείς ήδη από τις αρχές Φεβρουαρίου πάνω στα δέντρα της πόλης, στα σύρματα της ΔΕΗ, αλλά και στο έδαφος, στα παρτέρια των δρόμων και τους κήπους των πολυκατοικιών, να ψάχνουν για μικρούς καρπούς και ζωύφια για να τραφούν. Θα τα ξεχωρίσεις σίγουρα ακόμα και μέσα στον θόρυβο της πόλης από το μελωδικό τους κελάηδημα μέσα στην ημέρα αλλά και λίγο πριν πέσει η νύχτα. Η εμφάνιση των κοτσυφιών σηματοδοτεί το τέλος του χειμώνα και την αρχή της αναγέννησης της φύσης και κουβαλάει μαζί της μια νότα αισιοδοξίας και μια προσμονή για πιο φωτεινές, πιο χαρούμενες ημέρες.

Η Φωτεινή Στεφανίδη στο καινούριο της βιβλίο “Το κοτσύφι” φτιάχνει μια ιστορία χρησιμοποιώντας μόνο τα χρωματιστά μολύβια και τα πινέλα της. Δημιουργεί ένα εικονογραφημένο βιβλίο που αφηγείται χωρίς να χρησιμοποιεί ούτε μία λέξη (πέρα από τις ημερομηνίες στο ημερολόγιο) για ένα μικρό παιδί, που κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα του χειμώνα αρχίζει να παρατηρεί έξω από το παράθυρό του ένα κοτσυφάκι. Το παρακολουθεί καθόλη της διάρκεια της χρονιάς, πώς ψάχνει για κλαράκια για να φτιάξει τη φωλιά του, πώς ζευγαρώνει και κάνει τα αυγά του, βλέπει τα μικρά του να μεγαλώνουν, ενώ σώζει κι ένα από αυτά από τα νύχια μιας πολύ πεινασμένης γάτας. Μέχρι που το παιδί φεύγει για διακοπές με τους γονείς του για το καλοκαίρι. Θα το χάσει για λίγο στα τέλη του φθινοπώρου, για να το ξανασυναντήσει πάλι στο τέλος του χειμώνα, στο ίδιο κλαδί που το πρωτογνώρισε.

“Το κοτσύφι” της Φωτεινής Στεφανίδη είναι πρωτίστως μια όμορφη ιστορία και δευτερευόντως μια ιστορία για τον κύκλο των εποχών, το πέρασμα του χρόνου και τη φύση των κοτσυφιών. Έχουμε στα χέρια μας ένα βιβλίο χωρίς λόγια (silent book) που δεν έχει ως πρώτο στόχο να μάθει κάτι στα παιδιά, να τα διδάξει, αλλά να μοιραστεί μαζί τους την ομορφιά της παρατήρησης της φύσης. Δεκατρία ζωγραφικά σαλόνια πάνω στα οποία ξεδιπλώνεται μια απλή ιστορία, με αρχή μέση και τέλος. Ένα τέλος που θα ξαναγίνει αρχή και φτου πάλι από την αρχή. Η απλότητα των σχεδίων της εικαστικού, η χρήση αλλού απαλών χρωματισμών και αλλού έντονων, η οικονομία στην εικόνα αφήνουν χώρο στις αόρατες λέξεις να αφηγηθούν την ιστορία του κοτσυφιού και του παιδιού. Αξιοσημείωτος ο τρόπος με τον οποίο η δημιουργός δείχνει την ανάγκη της σύνδεσης των παιδιών με τη φύση γύρω τους αλλά και την παντελή αποσύνδεση των ενηλίκων, που θα τη θαυμάσουν μόνο μέσα από τις ηλεκτρονικές τους συσκευές, αλλά και το πώς επιλέγει να ενσωματώσει στην εικόνα πληροφορίες για τη ζωή των κοτσυφιών χωρίς να πει μια λέξη (πχ. τα μωρά κοτσύφια όταν μεγαλώνουν αρκετά και πριν μάθουν να πετάνε, πέφτουν στο έδαφος, αλλά παρακολουθούνται στενά από τους γονείς ώστε να αποτρέψουν οποιοδήποτε κίνδυνο, όπως συμβαίνει εδώ με τη γάτα).

Ένα υπέροχο βιβλίο, μικρών διαστάσεων με μια μεγάλη σε εικόνες και συναισθήματα ιστορία, που κάθε φορά που την τελειώνεις και την αρχίζεις ξανά παρατηρείς και κάτι καινούριο. Ιδανικό για μικρά παιδάκια, αλλά και μεγαλύτερα, που θα το πάρουν στα χέρια τους και θα δημιουργήσουν μόνα τους την ιστορία του παιδιού και του κοτσυφιού. Ιδανικό και για ενήλικες που αναζητούν μια νότα αισιοδοξίας στην καθημερινότητά τους. Αναζητήστε το!

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Ο φράχτης

Η ιστορία του Soderguid είναι βαθιά αληθινή, ένας καθρέφτης της πραγματικότητας με όλες τις διαφορές και τις ομοιότητες που μπορούν

Μαμακίαση

Το εικονογραφημένο βιβλίο “Μαμακίαση” είναι ένα βιβλίο που εξηγεί στα μικρά παιδιά την έλξη και εξάρτηση που συχνά νιώθουν για