Το όνειρο του Μαθιού

Συγγραφέας – εικονογράφος: Λίο Λιόννι

Απόδοση: Μαρία Παπαγιάννη

Εκδόσεις: Πατάκη

Χρονιά έκδοσης: 2017

Ηλικίες: 3+, 5+

 

Ο Μαθιός είναι ένα μικρό ποντικάκι που ζει σε μία σκονισμένη γωνιά στη σοφίτα μαζί με τους γονείς του. Περνά τις μέρες του ανάμεσα σε τεράστιες στοίβες από παλιές εφημερίδες, βιβλία και περιοδικά, σπασμένες λάμπες  και παλιά παιχνίδια. Ολα γύρω του είναι γκρίζα και σκονισμένα. Οι γονείς του αν και φτωχοί έχουν τεράστιες βλέψεις για τον γιό τους: να γίνει γιατρός όταν μεγαλώσει. Εκείνος όμως όταν τον ρωτούν τι θα ήθελε να γίνει τους απαντάει πως δεν ξέρει, θέλει όμως να δει τον κόσμο. Μια μέρα, ο Μαθιός πηγαίνει μαζί με το σχολείο του στο μουσείο κι εκεί θα αλλάξει όλη του η ζωή.

Το βιβλίο του Λίο Λιόννι, του πολυβραβευμένου εικονογράφου και συγγραφέα παιδικών βιβλίων, διηγείται μια όμορφη ιστορία, γεμάτη χρώματα και σχήματα, με πρωταγωνιστή ένα μικρό, γκρίζο ποντικάκι που ανακαλύπτει μετά από μια επίσκεψη στο μουσείο το νόημα όλης του της ζωής. Πέρα από αυτό, δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να έρθουν σε επαφή με την τέχνη και να σκεφτούν το πως ο καθένας μας  αντιλαμβάνεται διαφορετικά τα διάφορα ζωγραφικά έργα, κάνοντας αναφορές σε διάσημους ζωγράφους (πίνακες που μοιάζουν πχ με έργα του Βαν Γκογκ κλπ).

 

 

 

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Ο πόλεμος

Η επικαιρότητα φέρνει συνεχώς στο προσκήνιο τη λέξη «πόλεμος». Εμείς οι μεγάλοι στο άκουσμά της κατακλυζόμαστε από εικόνες φρίκης, συναισθήματα φόβου και απελπισίας, κορμιά και ψυχές καταρρακωμένες από το τέρας αυτής της καταστροφής. Μοιραία, λοιπόν, εγείρει την περιέργεια των παιδιών και ρωτάνε «τι είναι ο πόλεμος;»

Μεγάλα μεγάλα συναισθήματα

Τα μεγάλα συναισθήματα των μικρών παιδιών είναι το αντικείμενο του βιβλίου «Μεγάλα μεγάλα συναισθήματα» . Όποιος δεν έχει έρθει αντιμέτωπος με ένα τετράχρονο που κλαίει γοερά γιατί έχασε το παιχνίδι του, δεν μπορεί να κατανοήσει τι σημαίνουν μεγάλα συναισθήματα μικρών παιδιών.

Πώς να καλλιεργήσεις μονόκερους

Ένα κοριτσάκι ψάχνει δώρο για τη γιαγιά του. Αγαπά πολύ τα φυτά, επομένως η Σάρα ψάχνει για ένα πολύ ιδιαίτερο φυτό για τα γενέθλιά της. Ποιο καλύτερο μέρος να το βρει, από τον Ανθόκηπο με τα μαγικά φυτά;