Το όνειρο του Μαθιού

Συγγραφέας – εικονογράφος: Λίο Λιόννι

Απόδοση: Μαρία Παπαγιάννη

Εκδόσεις: Πατάκη

Χρονιά έκδοσης: 2017

Ηλικίες: 3+, 5+

 

Ο Μαθιός είναι ένα μικρό ποντικάκι που ζει σε μία σκονισμένη γωνιά στη σοφίτα μαζί με τους γονείς του. Περνά τις μέρες του ανάμεσα σε τεράστιες στοίβες από παλιές εφημερίδες, βιβλία και περιοδικά, σπασμένες λάμπες  και παλιά παιχνίδια. Ολα γύρω του είναι γκρίζα και σκονισμένα. Οι γονείς του αν και φτωχοί έχουν τεράστιες βλέψεις για τον γιό τους: να γίνει γιατρός όταν μεγαλώσει. Εκείνος όμως όταν τον ρωτούν τι θα ήθελε να γίνει τους απαντάει πως δεν ξέρει, θέλει όμως να δει τον κόσμο. Μια μέρα, ο Μαθιός πηγαίνει μαζί με το σχολείο του στο μουσείο κι εκεί θα αλλάξει όλη του η ζωή.

Το βιβλίο του Λίο Λιόννι, του πολυβραβευμένου εικονογράφου και συγγραφέα παιδικών βιβλίων, διηγείται μια όμορφη ιστορία, γεμάτη χρώματα και σχήματα, με πρωταγωνιστή ένα μικρό, γκρίζο ποντικάκι που ανακαλύπτει μετά από μια επίσκεψη στο μουσείο το νόημα όλης του της ζωής. Πέρα από αυτό, δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να έρθουν σε επαφή με την τέχνη και να σκεφτούν το πως ο καθένας μας  αντιλαμβάνεται διαφορετικά τα διάφορα ζωγραφικά έργα, κάνοντας αναφορές σε διάσημους ζωγράφους (πίνακες που μοιάζουν πχ με έργα του Βαν Γκογκ κλπ).

 

 

 

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Λύκοι στο χιόνι

Η Φιο και η μητέρα της ζουν ολομόναχες στα δάση της Ρωσίας, με μόνη συντροφιά τους λύκους τους. Όταν ο Ρωσικός Στρατός τις απειλεί με δολοφονική εχθρότητα και αρπάζουν τη μητέρα της, η Φιο και οι λύκοι της δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να το σκάσουν. Στην πορεία τους προς την Αγία Πετρούπολη μια ομάδα παιδιών που συνεχώς μεγαλώνει ενώνεται μαζί τους.

Μικρή βιβλιοθήκη για νεαρά ανήσυχα πνεύματα

Μία νέα σειρά με βιβλία γνώσεων, ένα πολύτιμο εγκυκλοπαιδικό εργαλείο με την εγγύηση του Oxford University Press. Ειδικοί σε κάθε επιστημονικό πεδίο γράφουν με τρόπο κατανοητό που εισάγει τα παιδιά σε κάθε θέμα μέσα σε λίγες σελίδες.