Το παιδί και το βιβλίο

To διεπιστημονικό σωματείο «Διαβάζοντας Μεγαλώνω» θα πραγματοποιήσει στο παιδικό βιβλιοπωλείο «Ο γάτος Μαουρίτσιο», στο Παγκράτι, δύο κύκλους εκδηλώσεων με θέμα την καλλιέργεια της αγάπης για την ανάγνωση και το βιβλίο στο παιδί. Οι εκδηλώσεις εντάσσονται στο πλαίσιο των δράσεων του σωματείου για την προώθηση της ανάγνωσης στην οικογένεια που αποτελεί πρωτεύοντα στόχο του.

Ο πρώτος κύκλος (Μάρτιος – Απρίλιος), με τίτλο «Το παιδί μας και το βιβλίο», περιλαμβάνει τέσσερις ομιλίες στις οποίες θα αναλυθούν σημαντικοί παράγοντες που βοηθούν το παιδί να γίνει αναγνώστης και να οικοδομήσει μια στέρεη και σταθερή σχέση με το βιβλίο και την ανάγνωση σε όλη του την ζωή. Απευθύνεται σε γονείς αλλά και όσους ανθρώπους βρίσκονται δίπλα του όταν μεγαλώνει (ευρύτερη οικογένεια, φιλικό περιβάλλον, εκπαιδευτικοί, κλπ). Όλες οι ομιλήτριες είναι μέλη του «Διαβάζοντας Μεγαλώνω».

Ο δεύτερος κύκλος (Μάιος – Ιούνιος) έχει τίτλο «Διαβάζοντας, μεγαλώνουν!» και περιλαμβάνει τέσσερις αναγνώσεις για πολύ μικρά παιδιά και τους γονείς τους. Πρόκειται για πρόγραμμα που υλοποιούν μέλη του Σωματείου από το 2017 (κυρίως στη Βρεφική Νηπιακή Βιβλιοθήκη του Δήμου της Αθήνας) για την ανάδειξη της σημασίας που έχει για την γνωστική, γλωσσική και συναισθηματική ανάπτυξή του παιδιού η συστηματική επαφή του με το βιβλίο από την βρεφική ηλικία. Η επαφή αυτή γίνεται πρωτίστως με την διαμεσολάβηση του γονιού και τη μεγαλόφωνη ανάγνωση προς το παιδί.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του πρώτου μέρους των συζητήσεων:


ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Τα υποψήφια για τα Λογοτεχνικά Βραβεία του Αναγνώστη παιδικά βιβλία

H Κριτική Επιτροπή των βιβλίων για παιδιά έδωσε στη δημοσιότητα τις Μικρές Λίστες των υποψηφίων για βράβευση βιβλίων. Τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στην καθιερωμένη τελετή που θα γίνει και φέτος στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138) την Τρίτη, 13 Ιουνίου 2023, 8 μ.μ. 

Εβδομάδα Μικρών Βιβλιοπωλείων 2023

Τα μικρά βιβλιοπωλεία ενώνονται ξανά στις 22 – 27 Μαΐου και γιορτάζουν τη δική τους γιορτή, την Εβδομάδα Μικρών Βιβλιοπωλείων. Μια ολόκληρη εβδομάδα γεμάτη συναντήσεις με αγαπημένους και αγαπημένες δημιουργούς και μοναδικές δράσεις για βιβλία, φτιαγμένες με τη φαντασία και την αγάπη των μικρών βιβλιοπωλείων.