Το Συνέδριο της IBBY στην Αθήνα

Ξεκινάει την Πέμπτη 30 Αυγούστου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και θα διαρκέσει τρείς ημέρες το Διεθνές Συνέδριο της IBBY (International Board on Books for Young People), της Διεθνούς Οργάνωσης για τα Βιβλία για Παιδιά και Νέους. Σπουδαίες προσωπικότητες του χώρου του παιδικού βιβλίου θα βρεθούν στην ελληνική πρωτεύουσα για να πάρουν μέρος στο συνέδριο με θέμα «Όταν η Ανατολή συναντά τη Δύση μέσα από τα παραμύθια και τα βιβλία των παιδιών».

Ανάμεσα στους καλεσμένους που θα μιλήσουν είναι η βραβευμένη συγγραφέας Katherine Patterson, η συγγραφέας πολλών βιβλίων για παιδιά με θέμα τη φτώχεια και τον πόλεμο Deborah Ellis, ο καθηγητής και περισσότερο γνωστός ως ερευνητής των εικονοβιβλίων Perry Nodelman, ο Gregory Maguire, συγγραφέας πολλών βιβλίων και ιδρυτής οργανισμών με στόχο την προώθηση της ανάγνωσης, ο Michael Neugebauer, εκδότης του οίκου Minedition, η Kathy G. Short, καθηγήτρια Γλώσσας, Ανάγνωσης και Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, η Leila Maktabi Fard, Ιρανή ερευνήτρια της παιδικής λογοτεχνίας, και δεκάδες άλλοι δημιουργοί και ερευνητές.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα απονεμηθούν και δύο βραβεία: το ASAHI Award, που απονέμεται σε οργανισμό ή πρόγραμμα προώθησης της ανάγνωσης, και το Hans Christian Andersen Award, το πιο σημαντικό βραβείο σε παγκόσμια κλιμακα που απονέμεται σε συγγραφέα και εικονογράφο βιβλίων για παιδιά και νέους. Φέτος το βραβείο H.C. Andersen  απονέμεται για τη συγγραφή στην Eiko Kadono από την Ιαπωνία και για την εικονογράφηση στον Igor Oleynikov από τη Ρωσία. Οι δύο νικητές είχαν ανακοινωθεί τον Μάρτιο, στο πλαίσιο του μεγαλύτερου φεστιβάλ παιδικού βιβλίου, το Bologna Children’s Book Fair. Η απονομή θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος την Παρασκευή 31 Αυγούστου.

H Eiko Kadono και ο Igor Oleynikov

Το συνέδριο της IBBY πραγματοποιείται υπό την Αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου και περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων για την Αθήνα – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018. 

Εδώ μπορείτε να βρείτε αναλυτικά το πρόγραμμα του συνεδρίου στα αγγλικά. Αν θέλετε να το παρακολουθήσετε από κοντά, οι τιμές των εισιτηρίων κυμαίνονται στα 150 ευρώ για την κάθε ημέρα ξεχωριστά, ενώ για το τριήμερο, η τιμή ανέρχεται στα 500 ευρώ. Περισσότερα για τα εισιτήρια εδώ.

Αναλυτικότερες πληροφορίες για το Διεθνές Συνέδριο της IBBY στην Αθήνα μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του www.ibbycongressathens2018.com
ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Σεμινάριο: Πλοκή και χαρακτήρας στο παιδικό βιβλίο

Το σεμινάριο «Πλοκή και χαρακτήρας στο παιδικό βιβλίο» είναι ένα εντατικό εργαστήρι δημιουργικής γραφής για ενήλικες, που δίνει έμφαση στην τεχνική, την αισθητική και την ιδεολογική πλευρά αυτών των δύο τόσο παραμελημένων στοιχείων

Διήμερη γιορτή στην Παιδική Βιβλιοθήκη στα Φιλιατρά Μεσσηνίας

Το Παράρτημα Τριφυλίας της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας στα Φιλιατρά, διοργανώνει διήμερο φεστιβάλ για τα δικαιώματα του παιδιού, σε συνεργασία με το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, τις εκδόσεις Μικρή Σελήνη και το Μουσείο Πάνου και Ηλία Ηλιόπουλου, το Σάββατο 16 και την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023.

Διήμερη εκδήλωση αφιερωμένη στο βιβλίο και την Παιδική Βιβλιοθήκη «Μυρσίνη Ζορμπά»

Το Σαββατοκύριακο 1 – 2 Ιουλίου η Παιδική Βιβλιοθήκη του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού παίρνει το όνομα της ιδρύτριάς της, της Μυρσίνης Ζορμπά. Τις δύο αυτές ημέρες, από το πρωί μέχρι το βράδυ, η βιβλιοθήκη θα είναι ανοιχτή για να τη γνωρίσει το κοινό, να ξεφυλλίσουν τα παιδιά κάποια από τα 10.500 βιβλία της και να πάρουν μέρος σε βιβλιοδράσεις με συγγραφείς και εικονογράφους. Εκεί θα υπάρχει και την Πλανόδια Βιβλιοθήκη με βιβλία και ιστορίες στις γλώσσες όλου του κόσμου. Με αυτόν τον τρόπο το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του παιδιού και όλοι μαζί θα τιμήσουμε τη μνήμη της Μυρσίνης Ζορμπά.