Το βιβλίο με τα λάθη

Συγγραφέας – εικονογράφος: Corinna Luyken
Μετάφραση: Μάγδα Τσολάκου
Εκδόσεις: Φουρφούρι
Ηλικίες: 5+

Ολα ξεκινούν με μια προσπάθεια και μ’ ένα λάθος. Κι από εκεί η προκαθορισμένη πορεία αλλάζει, ο προορισμός αλλάζει, το λάθος ανοίγει νέες προοπτικές και μετατρέπει το αρχικό σχέδιο σε κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό που είχαμε αρχικά σκεφτεί. Προσθέτοντας και κάτι άλλο στο λάθος, βλέπουμε πως τα πράγματα δεν είναι και τόσο χάλια όσο νομίζαμε. Ισως να είναι και πολύ καλύτερα. Πολύ, πολύ καλύτερα. Γιατί τα πάντα είναι θέμα προοπτικής.

Η Αμερικανή εικονογράφος Corinna Luyken στο ντεμπούτο της ως συγγραφέας και εικονογράφος δίνει μια διαφορετική, αλλά πολύ θετική οπτική στα λάθη. Η ιδέα για τη δημιουργία του βιβλίου της ήρθε όταν η κόρη της, στην ηλικία των 4 ετών, τσαλάκωσε και πέταξε θυμωμένα μια ζωγραφιά της, επειδή δεν την είχε κάνει καλά. Παρόμοιες αντιδράσεις παρατήρησε και στα μαθήματα εικαστικών που έκανε σε μικρά παιδιά. Ετσι αποφάσισε να μιλήσει για τα δικά της λάθη και να φτιάξει ένα βιβλίο γεμάτο από αυτά.

Μέσα από το λιτό κείμενό της και τον παιχνιδιάρικο λόγο της, σε συνδυασμό με την προοδευτικά πιο σύνθετη εικονογράφησή της, η δημιουργός καταφέρνει να κάνει τα λάθη πιο γήινα και να δώσει με διασκεδαστικό τρόπο στον αναγνώστη να καταλάβει πως τα λάθη δεν φέρουν (πάντα) την καταστροφή. Αλλάζει μέσα από τις σελίδες του βιβλίου της την προοπτική μας και τον τρόπο που τα αντιλαμβανόμαστε, δίνοντάς μας τροφή να σκεφτούμε πώς ένα λάθος δεν φέρνει την καταστροφή, αλλά μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για κάτι εντελώς νέο και εντελώς διαφορετικό. Ειδικά στις ηλικίες που το βιβλίο απευθύνεται (5+), η ιδέα ενός λάθους μπορεί να φαντάζει τρομακτική. Η Luyken, λοιπόν, βάζει τον εαυτό της στη θέση των παιδιών, δείχνει τον δρόμο για την απομυθοποίηση του τέρατος της αποτυχίας και μοιράζει απλόχερα αισιοδοξία.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Προδημοσίευση: Η απίστευτα αποτυχημένη φιλία της Λότι Μπρουκς

Λίγες ώρες πριν κυκλοφορήσει σε όλα τα βιβλιοπωλεία το δεύτερο βιβλίο με πρωταγωνίστρια τη Λότι Μπρουκς, μαθαίνουμε τα πάντα το σχεδόν 12χρονο κορίτσι και απαντάμε στο ερώτημα γιατί τα παιδιά την αγαπούν τόσο πολύ.

Υπάρχει ζωή μέσα στη μύτη σου;

Στο βιβλίο αυτό που κρατάμε στα χέρια μας, με τα φωτεινά, έντονα χρώματα και το μαλακό εξώφυλλο, μαθαίνουμε τα πάντα (ή κάνουμε μια καλή αρχή στο μαθάνουμε τα πάντα) γύρω από τους πολλές φορές αόρατους στο γυμνό μάτι μικροοργανισμούς με τους οποίους συμβιώνουμε.

O μικρός μαχητής

Ενα βιβλίο για τη δημιουργία του ανθρώπου και την εξέλιξη του εμβρύο από τη στιγμή της σύλληψης ως και μετά τη γέννησή του. Ενα βιβλίο για τους μικρούς εκείνους μαχητές της ζωής, που με δυσκολία κατάφεραν να γατζωθούν από τα τοιχώματα της μήτρας, να βρουν ένα ασφαλές σημείο και να μεγαλώσουν, ώσπου να γίνουν μωρά και να βγουν στον κόσμο.