Το βιβλίο με τα λάθη

Συγγραφέας – εικονογράφος: Corinna Luyken
Μετάφραση: Μάγδα Τσολάκου
Εκδόσεις: Φουρφούρι
Ηλικίες: 5+

Ολα ξεκινούν με μια προσπάθεια και μ’ ένα λάθος. Κι από εκεί η προκαθορισμένη πορεία αλλάζει, ο προορισμός αλλάζει, το λάθος ανοίγει νέες προοπτικές και μετατρέπει το αρχικό σχέδιο σε κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό που είχαμε αρχικά σκεφτεί. Προσθέτοντας και κάτι άλλο στο λάθος, βλέπουμε πως τα πράγματα δεν είναι και τόσο χάλια όσο νομίζαμε. Ισως να είναι και πολύ καλύτερα. Πολύ, πολύ καλύτερα. Γιατί τα πάντα είναι θέμα προοπτικής.

Η Αμερικανή εικονογράφος Corinna Luyken στο ντεμπούτο της ως συγγραφέας και εικονογράφος δίνει μια διαφορετική, αλλά πολύ θετική οπτική στα λάθη. Η ιδέα για τη δημιουργία του βιβλίου της ήρθε όταν η κόρη της, στην ηλικία των 4 ετών, τσαλάκωσε και πέταξε θυμωμένα μια ζωγραφιά της, επειδή δεν την είχε κάνει καλά. Παρόμοιες αντιδράσεις παρατήρησε και στα μαθήματα εικαστικών που έκανε σε μικρά παιδιά. Ετσι αποφάσισε να μιλήσει για τα δικά της λάθη και να φτιάξει ένα βιβλίο γεμάτο από αυτά.

Μέσα από το λιτό κείμενό της και τον παιχνιδιάρικο λόγο της, σε συνδυασμό με την προοδευτικά πιο σύνθετη εικονογράφησή της, η δημιουργός καταφέρνει να κάνει τα λάθη πιο γήινα και να δώσει με διασκεδαστικό τρόπο στον αναγνώστη να καταλάβει πως τα λάθη δεν φέρουν (πάντα) την καταστροφή. Αλλάζει μέσα από τις σελίδες του βιβλίου της την προοπτική μας και τον τρόπο που τα αντιλαμβανόμαστε, δίνοντάς μας τροφή να σκεφτούμε πώς ένα λάθος δεν φέρνει την καταστροφή, αλλά μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για κάτι εντελώς νέο και εντελώς διαφορετικό. Ειδικά στις ηλικίες που το βιβλίο απευθύνεται (5+), η ιδέα ενός λάθους μπορεί να φαντάζει τρομακτική. Η Luyken, λοιπόν, βάζει τον εαυτό της στη θέση των παιδιών, δείχνει τον δρόμο για την απομυθοποίηση του τέρατος της αποτυχίας και μοιράζει απλόχερα αισιοδοξία.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Το βιβλίο του μικροσκοπίου

Με το διάβασμα αυτού του βιβλίου ετοιμαστείτε για αναζήτηση μικροσκοπίου! Στις περίπου 60 σελίδες του μαθαίνουμε τα μέρη και την αρχή λειτουργίας του μικροσκοπίου και στη συνέχεια το χρησιμοποιούμε για να εξερευνήσουμε τον μικρόκοσμο του σπιτιού, των φυτών, των ζώων, του ανθρώπινου σώματος και του εδάφους.

Θα παίζουμε;

Το “Θα παίξουμε;” είναι μια ιστορία για μικρά παιδιά (κατά τη γνώμη μου, ακόμα και για προσχολικής ηλικίας) και για τη σχέση τους με την τεχνολογία, σε αντιδιαστολή με τη συμμετοχή τους στην πραγματική ζωή. Τον Πέδρο προσκαλούν σε παιχνίδι η αδελφή του, οι γονείς του, οι συμμαθητές, η γιαγιά και ο παππούς του, αλλά μάταια… ή μήπως τελικά όχι;

Όλα για την περίοδο

Έχουμε άλλωστε τόσα βιβλία γνώσεων για το ανθρώπινο σώμα, γιατί όχι και ένα για αυτό που αφορά κάτι παραπάνω από τον μισό πληθυσμό του πλανήτη; Και ναι, μπορεί η έμμηνος ρύση να αποτελεί ακόμα και σήμερα ταμπού σε πολλές χώρες, ακόμα και στην ελληνική επαρχία, όμως στην εποχή της τεχνολογίας και της ανεμπόδιστης πρόσβασης στις πληροφορίες, ότι δεν υπήρχε ως σήμερα στα ελληνικά ένα βιβλίο για το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο βρίσκαμε μόνο ως κεφάλαιο ή ως αναφορά σε βιβλία γνώσεων για τη σεξουαλικότητα, είναι αδιανότητο.