Το βιβλίο με τα λάθη

Συγγραφέας – εικονογράφος: Corinna Luyken
Μετάφραση: Μάγδα Τσολάκου
Εκδόσεις: Φουρφούρι
Ηλικίες: 5+

Ολα ξεκινούν με μια προσπάθεια και μ’ ένα λάθος. Κι από εκεί η προκαθορισμένη πορεία αλλάζει, ο προορισμός αλλάζει, το λάθος ανοίγει νέες προοπτικές και μετατρέπει το αρχικό σχέδιο σε κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό που είχαμε αρχικά σκεφτεί. Προσθέτοντας και κάτι άλλο στο λάθος, βλέπουμε πως τα πράγματα δεν είναι και τόσο χάλια όσο νομίζαμε. Ισως να είναι και πολύ καλύτερα. Πολύ, πολύ καλύτερα. Γιατί τα πάντα είναι θέμα προοπτικής.

Η Αμερικανή εικονογράφος Corinna Luyken στο ντεμπούτο της ως συγγραφέας και εικονογράφος δίνει μια διαφορετική, αλλά πολύ θετική οπτική στα λάθη. Η ιδέα για τη δημιουργία του βιβλίου της ήρθε όταν η κόρη της, στην ηλικία των 4 ετών, τσαλάκωσε και πέταξε θυμωμένα μια ζωγραφιά της, επειδή δεν την είχε κάνει καλά. Παρόμοιες αντιδράσεις παρατήρησε και στα μαθήματα εικαστικών που έκανε σε μικρά παιδιά. Ετσι αποφάσισε να μιλήσει για τα δικά της λάθη και να φτιάξει ένα βιβλίο γεμάτο από αυτά.

Μέσα από το λιτό κείμενό της και τον παιχνιδιάρικο λόγο της, σε συνδυασμό με την προοδευτικά πιο σύνθετη εικονογράφησή της, η δημιουργός καταφέρνει να κάνει τα λάθη πιο γήινα και να δώσει με διασκεδαστικό τρόπο στον αναγνώστη να καταλάβει πως τα λάθη δεν φέρουν (πάντα) την καταστροφή. Αλλάζει μέσα από τις σελίδες του βιβλίου της την προοπτική μας και τον τρόπο που τα αντιλαμβανόμαστε, δίνοντάς μας τροφή να σκεφτούμε πώς ένα λάθος δεν φέρνει την καταστροφή, αλλά μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για κάτι εντελώς νέο και εντελώς διαφορετικό. Ειδικά στις ηλικίες που το βιβλίο απευθύνεται (5+), η ιδέα ενός λάθους μπορεί να φαντάζει τρομακτική. Η Luyken, λοιπόν, βάζει τον εαυτό της στη θέση των παιδιών, δείχνει τον δρόμο για την απομυθοποίηση του τέρατος της αποτυχίας και μοιράζει απλόχερα αισιοδοξία.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Το φιλάκι για αντίο

Η Audrey Penn μας έχει συνηθίσει σε βιβλία για τις δύσκολες στιγμές των μικρών παιδιών. Εδώ οι εκδόσεις Ciel μας

Μέδουσα

Αυτή η σκληρόδετη και πλούσια εικονογραφημένη έκδοση δεν είναι απλώς μια ακόμα αναδιήγηση ενός μύθου, αλλά μια σχεδόν νέα ιστορία