Το βιβλίο των συγκρίσεων

Συγγραφέας: Clive Gifford
Εικονογράφηση: Paul Boston
Μετάφραση: Τατιάνα Ραπακούλια
Eκδόσεις Susaeta
Χρονιά έκδοσης: 2019
Ηλικίες: 7+, 9+

Τα πάντα γύρω μας είναι αντικείμενο συγκρίσεων: ποιο το πιο ψηλό, το πιο βαρύ, το πιο μικρό, κ.ο.κ. Ο Clive Gifford, δημοσιογράφος και συγγραφέας πολλών βιβλίων γνώσεων αλλά και λογοτεχνικών για παιδιά, νέους και ενήλικες, συγκέντρωσε στο μεγάλων αυτών διαστάσεων βιβλίο οτιδήποτε υπάρχει στον πλανήτη Γη αλλά και στο κοντινό μας διάστημα και το σύγκρινε, πάντα σε συνεργασία με μία επιστημονική ομάδα. Στο εξαιρετικά ενδιαφέρον αυτό βιβλίο γνώσεων, που μετάφρασε στα ελληνικά η Τατιάνα Ραπακούλια – μεταφράστρια με μεγάλη εμπειρία στο κομμάτι αυτό – μπορούμε να βρούμε όλων των ειδών τις συγκρίσεις, από τις πιο απλές ως τις πιο περίεργες: από το ποιο είναι το μεγαλύτερο σε μήκος κόκκαλο στο ενήλικο ανθρώπινο σώμα ως το πόσο ψηλό είναι ένα πυγμαίο οπόσουμ σε σύγκριση με ένα κουταλάκι του τσαγιού και από τη χιλιομετρική απόσταση που μπορεί να διανύσει ένα κοκκινολαίμικο κολιμπρί σε σχέση με την πεταλούδα Βανέσα και το ποια είναι τα μεγαλύτερα και βαρύτερα ζώα στον πλανήτη Γη. Μέσα από τις σελίδες του θα διαβάσουμε αρκετά που ίσως γνωρίζουμε, αλλά πολλά ακόμα που δεν γνωρίζουμε. Από την πρώτα κιόλας σελίδα η περιέργεια εξάπτεται για το τι θα ακολουθήσει. Απίστευτα μεγάλος όγκος πληροφοριών σε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο γνώσεων, με εικονογράφηση που του ταιρίαζει ιδανικά και κείμενα έτσι γραμμένα που να δίνουν στον αναγνώστη όσα στοιχεία χρειάζεται για να κατανοήσει τις συγκρίσεις που παρουσιάζονται, ενώ αφήνουν το περιθώριο να πραγματοποίησει το παιδί τις δικές του συγκρίσεις στο δικό του περιβάλλον.

Για αναγνώστες από 7 ετών και άνω.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Το βιβλίο του μικροσκοπίου

Με το διάβασμα αυτού του βιβλίου ετοιμαστείτε για αναζήτηση μικροσκοπίου! Στις περίπου 60 σελίδες του μαθαίνουμε τα μέρη και την αρχή λειτουργίας του μικροσκοπίου και στη συνέχεια το χρησιμοποιούμε για να εξερευνήσουμε τον μικρόκοσμο του σπιτιού, των φυτών, των ζώων, του ανθρώπινου σώματος και του εδάφους.

Θα παίζουμε;

Το “Θα παίξουμε;” είναι μια ιστορία για μικρά παιδιά (κατά τη γνώμη μου, ακόμα και για προσχολικής ηλικίας) και για τη σχέση τους με την τεχνολογία, σε αντιδιαστολή με τη συμμετοχή τους στην πραγματική ζωή. Τον Πέδρο προσκαλούν σε παιχνίδι η αδελφή του, οι γονείς του, οι συμμαθητές, η γιαγιά και ο παππούς του, αλλά μάταια… ή μήπως τελικά όχι;

Όλα για την περίοδο

Έχουμε άλλωστε τόσα βιβλία γνώσεων για το ανθρώπινο σώμα, γιατί όχι και ένα για αυτό που αφορά κάτι παραπάνω από τον μισό πληθυσμό του πλανήτη; Και ναι, μπορεί η έμμηνος ρύση να αποτελεί ακόμα και σήμερα ταμπού σε πολλές χώρες, ακόμα και στην ελληνική επαρχία, όμως στην εποχή της τεχνολογίας και της ανεμπόδιστης πρόσβασης στις πληροφορίες, ότι δεν υπήρχε ως σήμερα στα ελληνικά ένα βιβλίο για το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο βρίσκαμε μόνο ως κεφάλαιο ή ως αναφορά σε βιβλία γνώσεων για τη σεξουαλικότητα, είναι αδιανότητο.