Το βιβλίο των συγκρίσεων

Συγγραφέας: Clive Gifford
Εικονογράφηση: Paul Boston
Μετάφραση: Τατιάνα Ραπακούλια
Eκδόσεις Susaeta
Χρονιά έκδοσης: 2019
Ηλικίες: 7+, 9+

Τα πάντα γύρω μας είναι αντικείμενο συγκρίσεων: ποιο το πιο ψηλό, το πιο βαρύ, το πιο μικρό, κ.ο.κ. Ο Clive Gifford, δημοσιογράφος και συγγραφέας πολλών βιβλίων γνώσεων αλλά και λογοτεχνικών για παιδιά, νέους και ενήλικες, συγκέντρωσε στο μεγάλων αυτών διαστάσεων βιβλίο οτιδήποτε υπάρχει στον πλανήτη Γη αλλά και στο κοντινό μας διάστημα και το σύγκρινε, πάντα σε συνεργασία με μία επιστημονική ομάδα. Στο εξαιρετικά ενδιαφέρον αυτό βιβλίο γνώσεων, που μετάφρασε στα ελληνικά η Τατιάνα Ραπακούλια – μεταφράστρια με μεγάλη εμπειρία στο κομμάτι αυτό – μπορούμε να βρούμε όλων των ειδών τις συγκρίσεις, από τις πιο απλές ως τις πιο περίεργες: από το ποιο είναι το μεγαλύτερο σε μήκος κόκκαλο στο ενήλικο ανθρώπινο σώμα ως το πόσο ψηλό είναι ένα πυγμαίο οπόσουμ σε σύγκριση με ένα κουταλάκι του τσαγιού και από τη χιλιομετρική απόσταση που μπορεί να διανύσει ένα κοκκινολαίμικο κολιμπρί σε σχέση με την πεταλούδα Βανέσα και το ποια είναι τα μεγαλύτερα και βαρύτερα ζώα στον πλανήτη Γη. Μέσα από τις σελίδες του θα διαβάσουμε αρκετά που ίσως γνωρίζουμε, αλλά πολλά ακόμα που δεν γνωρίζουμε. Από την πρώτα κιόλας σελίδα η περιέργεια εξάπτεται για το τι θα ακολουθήσει. Απίστευτα μεγάλος όγκος πληροφοριών σε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο γνώσεων, με εικονογράφηση που του ταιρίαζει ιδανικά και κείμενα έτσι γραμμένα που να δίνουν στον αναγνώστη όσα στοιχεία χρειάζεται για να κατανοήσει τις συγκρίσεις που παρουσιάζονται, ενώ αφήνουν το περιθώριο να πραγματοποίησει το παιδί τις δικές του συγκρίσεις στο δικό του περιβάλλον.

Για αναγνώστες από 7 ετών και άνω.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Ο πόλεμος

Η επικαιρότητα φέρνει συνεχώς στο προσκήνιο τη λέξη «πόλεμος». Εμείς οι μεγάλοι στο άκουσμά της κατακλυζόμαστε από εικόνες φρίκης, συναισθήματα φόβου και απελπισίας, κορμιά και ψυχές καταρρακωμένες από το τέρας αυτής της καταστροφής. Μοιραία, λοιπόν, εγείρει την περιέργεια των παιδιών και ρωτάνε «τι είναι ο πόλεμος;»

Μεγάλα μεγάλα συναισθήματα

Τα μεγάλα συναισθήματα των μικρών παιδιών είναι το αντικείμενο του βιβλίου «Μεγάλα μεγάλα συναισθήματα» . Όποιος δεν έχει έρθει αντιμέτωπος με ένα τετράχρονο που κλαίει γοερά γιατί έχασε το παιχνίδι του, δεν μπορεί να κατανοήσει τι σημαίνουν μεγάλα συναισθήματα μικρών παιδιών.

Πώς να καλλιεργήσεις μονόκερους

Ένα κοριτσάκι ψάχνει δώρο για τη γιαγιά του. Αγαπά πολύ τα φυτά, επομένως η Σάρα ψάχνει για ένα πολύ ιδιαίτερο φυτό για τα γενέθλιά της. Ποιο καλύτερο μέρος να το βρει, από τον Ανθόκηπο με τα μαγικά φυτά;