Ολοι όσοι διαβάζουν γνωρίζουν πολύ καλά τι μπορεί να σου προσφέρει ένα βιβλίο, ένα περιοδικό, ακόμα και μια επιστημονική μελέτη. Εχεις μόνο να κερδίσεις από αυτό: ηρεμία, ταξίδι, γνώσεις, να διευρύνεις τους ορίζοντές σου, να γαληνέψεις την ψυχή σου, να γνωρίσεις νέους κόσμους, να μπεις στο πετσί ενός ρόλου σαν να ήσουν στα αλήθεια ηθοποιός. Η Maria Popova, η γυναίκα που ίδρυσε και λειτουργεί το Brain Pickings (σ.σ. πλέον The Marginalian), είναι ένας από αυτούς τους ανθρώπους που αγαπούν το διάβασμα πολύ. Τόσο πολύ που το 2006 ξεκίνησε να στέλνει ένα εβδομαδιαίο e-mail σε επτά φίλους και συναδέλφους της, γράφοντας για βιβλία που διάβαζε. Από το 2006 πέρασαν δώδεκα χρόνια και το brainpickings.org μεγάλωσε, μεγάλωσε τόσο πολύ που έχει συμπεριληφθεί στη Λίστα της Βιβλιοθήκης του Αμερικανικού Κονγκρέσου.

Πριν από οκτώ χρόνια η Maria Popova είχε μια ιδέα: να δημιουργήσει ένα βιβλίο που θα απευθύνεται σε νεαρούς σε ηλικία αναγνώστες, σε παιδιά, και μέσα από γράμματα σπουδαίων ανθρώπων του Πολιτισμού, των Επιστημών και των Γραμμάτων να τους δώσει να καταλάβουν τις χαρές που σου δίνει το διάβασμα, πώς τα βιβλία μας βοηθούν να διευρύνουμε το μυαλό μας και να εμβαθύνουμε στο τι πραγματικά είμαστε σαν άνθρωποι, αλλά και πώς συγκεκριμένα αναγνώσματα μας καθορίζουν και βοηθούν να διαμορφώσουμε τον χαρακτήρα μας.

Το βιβλίο της είναι από χθες γεγονός. Το A Velocity of Being: Letters to a Young Reader κυκλοφόρησε χθες και μέσα σε 16 ώρες εξαντλήθηκε! Στις 280 σελίδες του ονόματα όπως ο συγγραφέας Neil Gaiman, η καλλιτέχνις Amanda Palmer, ο ψυχολόγος Jerome Bruner, η σεναριογράφος και τηλεοπτική παραγωγός Shonda Rhimes, η συγγραφέας Ursula K. Le Guin, που έφυγε από τη ζωή πολύ πρόσφατα, ο τσελίστας Yo-Yo Ma, η ζωολόγος δρ. Jane Goodall, η συγγραφέας παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας Judy Βlume, ο μουσικός/frontman των The Talking Heads, David Byrne, η ηθοποιός και σεναριογράφος Lena Dunham, η performer Marina Abramović, η ποιήτρια Mary Oliver, o φιλόσοφος και συγγραφέας Alain de Botton, οι συγγραφείς Elizabeth GilbertDiane Ackerman, και Jacqueline Woodson (η τελευταία τιμήθηκε φέτος με το Βραβείο Astrid Lindgren) γράφουν γράμματα που απευθύνονται σε παιδιά (και όχι μόνο) και τους εξηγούν τους λόγους που εκείνοι διαβάζουν. Κάθε γράμμα συνοδεύεται από μια εικονογράφηση που έχει φιλοτεχνηθεί από σπουδαίους εικονογράφους / εικαστικούς , όπως η Sophie Blackall, ο Oliver Jeffers, η Isabelle Arsenault, ο Jon Klassen, ο Shaun Tan, ο Olivier Tallec, ο Christian Robinson, η Marianne Dubuc, η Lisa Brown, η Carson Ellis, ο Mo Willems, ο Peter Brown και η Maira Kalman, για να αναφέρουμε μόνο μερικούς.

Ολοι αυτοί οι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων της Maria Popova και της Claudia Zoe Bedrick, εκδότριας του Enchanted Lion Books που επιμελήθηκαν μαζί τα κείμενα και την έκδοση του βιβλίου, δεν πληρώθηκαν για τη δουλειά τους. Αντιθέτως, δώρισαν τον χρόνο και το ταλέντο τους, ενώ όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις του βιβλίου θα δωθούν για την ενίσχυση των βιβλιοθηκών της Νέας Υόρκης.

Αν θέλετε να αγοράσετε το βιβλίο A Velocity of Being: Letters to a Young Reader μπορείτε να κάνετε προπαραγγελία τόσο στο Amazon και το Book Depository, όσο και σε ανεξάρτητα online βιβλιοπωλεία. Σύμφωνα με τον εκδοτικό, το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας άνω των 10 ετών και σε ενήλικες.

Περισσότερα για το βιβλίο εδώ.