Οι πρώτες παραλαβές βιβλίων με την καινούργια χρονιά μας γνωρίζουν παιδιά που μας εμπνέουν να ανακαλύψουμε και να αγαπήσουμε την πόλη μας, παιδιά που μας μαθαίνουν τον σεβασμό απέναντι στο διαφορετικό, την ελευθερία του άλλου, που μεγαλώνουν βρίσκοντας τον τρόπο να αντιμετωπίσουν τις καθημερινές δυσκολίες και ανακαλύπτοντας τη χαρά των σχέσεων· παιδιά-ήρωες που μαθαίνουν να κυνηγούν τη χαρά και το φως.

Η Φάνι έχει το δικό της κρησφύγετο όπου απολαμβάνει το παιχνίδι, και ανακαλύπτοντας τους ήχους της αγαπημένης της πόλης τους κάνει μουσική. Καθώς αισθάνεται πως κάτι λείπει από το καταφύγιο της, φροντίζει να το κάνει τόσο ξεχωριστό που το προσέχει ο Ζου από το αεροπλάνο την ώρα που αυτό προσγειώνεται. Ο Ζου σκέφτεται πως πρέπει οπωσδήποτε να πάει εκεί, έχει περάσει καιρός που κάτι του έδωσε τόση χαρά. Έτσι πια το καταφύγιο της Φάνι θα τα έχει όλα. Μιλάμε για το βιβλίο «Ο μυστικός κήπος στον ουρανό» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ποταμός, όπου η Fiona Lumbers απεικονίζει υπέροχα τα χρώματα της πόλης και η Linda Sarah βάζει σε λέξεις με λογοτεχνική λιτότητα και ποιητική ακρίβεια τον κόσμο της Φάνι.

Στο βιβλίο «Το δώρο του παππού μου», ο ήρωας, μετακομίζοντας από την ανοιχτωσιά της προηγούμενης κατοικίας του στην πόλη, ανακαλύπτει με τη βοήθεια του παππού του πως κάτι που με μια βιαστική ματιά μοιάζει ως βαρετό και γκρίζο μπορεί να αποκαλύψει ομορφιά και εκπλήξεις, αρκεί να μάθει να βλέπει γύρω του. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ποταμός με τη Fiona Lumbers να υπογράφει εδώ κείμενο και εικονογράφηση.

Οι ήρωες των πιο πάνω βιβλίων, όπως και η Μάε στο «Φλορέτ» της Anna Walker (εκδόσεις Μικρή Σελήνη), η Λιζέλ στο «Μεταξύ τικ και τακ» των Louise Greig και Ashling Lindsay (εκδόσεις Διόπτρα), η ηρωίδα στο «Το μπαλκόνι» της Μελίσα Καστριγιόν (εκδόσεις Ποταμός) και ο Λε Κορμπιζιέ στο «Λε Κορμπιζιέ –ένας σπουδαίος αρχιτέκτονας» των Φρανσίν Μπουσέ, Μισέλ Κοέν και Μισέλ Ραμπί (εκδόσεις Μέλισσα), μας φανερώνουν το μαγικό τοπίο της πόλης.

Οι εκδόσεις των Ερευνητών και η συγγραφέας Agnes Laroche μας γνωρίζουν τον μικρό Νικόδημο σε μια σειρά από τέσσερα βιβλία. Ο Νικόδημος στο ομώνυμο βιβλίο της σειράς θα ήθελε να μεταμορφωνόταν σε Σούπερ Νίκο για να μπορέσει να αντιμετωπίσει την καθημερινότητά του, τον μεγάλο κόσμο που τον περιβάλλει. Για παράδειγμα, θα ήθελε να μπορούσε να αντιμετωπίσει τον Άρη που του παίρνει τα γκαζάκια του, τον δάσκαλο όταν του φωνάζει γιατί πάλι έχασε το τετράδιο του. Αν ήταν ο Σούπερ Νίκο θα κατόρθωνε να μιλήσει στην αγαπημένη του Βιολέτα. Ο Νικόδημος έχει χάσει τον ύπνο του μέχρι την ημέρα ή μάλλον τη νύχτα που μπροστά στον καθρέφτη παίρνει τη μεγάλη απόφαση: «Με λένε Νικόδημο. Δεν είμαι μεγάλος, δεν είμαι δυνατός και αύριο θα προσφέρω ενα μπουκέτο μαργαρίτες στη Βιολέτα». Ο μικρός Νικόδημος βρίσκει τον σωστό τρόπο να λύσει όσα μέχρι τώρα τον παίδευαν. Η εικονογράφηση είναι της Stephanie Augusseau. Η μαυρόασπρη σκίαση και το κόκκινο κραγιόνι που χρειάζεται για να τονίσει την ντροπαλότητα, τη θλίψη, τον θυμό, απεικονίζουν με τρυφερότητα την ιστορία. Στη δεύτερη ιστορία της σειράς με τίτλο «Γιατί έτσι», στα διάφορα γιατί των γονιών του στις μικρές και μεγάλες σκανταλιές του, ο μικρός Νικόδημος έχει την απάντηση: «Γιατί έτσι». Όταν όμως τα «γιατί» τα ρωτά πια μόνο ο Νικόδημος και τα αδιάφορα «γιατί έτσι» λέγονται από τους γονείς, το μικρό αγόρι αρχίζει να ανησυχεί. Η λιτή και τρυφερή εικονογράφηση να τονίζει τα «γιατί» και τα «γιατί έτσι», τα συναισθήματα του μικρού αγοριού με το κόκκινο χρώμα. Δύο ακόμα τίτλοι της σειράς έχουν μεταφραστεί, «Τα γενέθλια», και «Το δώρο», υπέροχοι και οι δύο.

Στο επόμενο βιβλίο γνωρίζουμε τον Χομ, ένα πλάσμα ήρεμο,ελεύθερο και ευτυχισμένο, το τελευταίο του είδους του. Τον Χομ τον συναντάει ένα αγόρι όταν ναυαγεί στο νησί που εκείνος κατοικεί. Οι δυο τους ανακαλύπτουν πως έχουν περισσότερα κοινά παρά διαφορές. Το αγόρι καταλαβαίνει πως πρέπει να προστατέψει τον Χομ. Τι θα κάνει όταν του παρουσιάζεται η ευκαιρία να γυρίσει σπίτι; Πρόκειται για το βιβλίο «Χομ» της Jeanne Willis  με εικονογράφηση της Paddy Donnelly που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος. Η Jeanne Willis έξυπνα μας κάνει συμμέτοχους στην απόφαση του αγοριού να προστατέψει το τελευταίο του είδους, ένα πλάσμα ήρεμο, ελεύθερο και ευτυχισμένο.

Οι ηρωίδες του επόμενου βιβλίου καθόλου δεν φαντάστηκαν ότι θα αγαπήσουν αυτό το χωριό και τον παππού Αγέλαστο μαζί. Στις δύο αδερφές, τη Λήδα τη μεγαλύτερη και την Ηρώ τη μικρότερη, τους φαίνεται πως θα πάνε στην άκρη του κόσμου όταν η μητέρα τούς ανακοινώνει πως αυτό το καλοκαίρι θα πρέπει να πάνε μόνες τους στο χωριό της, στο αγρόκτημα του παππού, σε ένα χωριό κι έναν παππού που θα συναντήσουν για πρώτη φορά στη ζωή τους. Όμως αυτό το καλοκαίρι θα ζήσουν στιγμές που θα μείνουν για πάντα μαζί τους. Η Λήδα, ζώντας τον πρώτο της έρωτα με τον Τόμας, το αγόρι που διαβάζει ποίηση, μαθαίνει πώς «ένα καλοκαίρι χωράει σε ένα ποιήμα». Μέσα από το ημερολόγιο που κράταγε η μαμά τους όταν ήταν παιδί και που θα ανακαλύψουν και τις ιστορίες-θρύλους που τους αφηγείται η Ολίβια, το κορίτσι που έχει το βιβλιοπωλείο στο χωριό (ναι ένα χωριό με βιβλιοπωλείο!), θα έρθουν κοντά σ΄αυτόν τον μυστηριώδη και τελικά ηρωικό παππού, θα μάθουν για τις κοινές δύσκολες εμπειρίες που μοιράζονται με το κορίτσι που ήταν κάποτε η μαμά τους, για τον καθοριστικό ρόλο των Δέντρων στις ιστορίες των ανθρώπων του χωριού. Όταν η Ηρώ μαθαίνει για το Δέντρο γίγαντα με τα τεράστια σαν κουπιά κλαδιά του, που ο θρύλος θέλει να γίνονται θαυματουργά όταν γεμίζει το φεγγάρι, δεν έχει στο νου της παρά μόνο πώς θα κατορθώσει μια τέτοια νύχτα να φτάσει στο απαγορευμένο για εκείνες φαράγγι, ν’ ανέβει στα κλαδιά του Δέντρου και να αποκτήσει αυτή τη μαγική δύναμη που τόσο έχει ανάγκη η οικογένεια της. Αυτό το καλοκαίρι στο χωριό θα χαρίσει στις ηρωίδες στιγμές για να μπορούν να ονειρεύονται, ανθρώπους που θα μεγαλώσουν αυτό που μέχρι τώρα ένιωθαν σπίτι τους, «παπούτσια ευρύχωρα» για να κυνηγούν πάντα τη χαρά στη ζωή. Πρόκειται για το συγκινητικό βιβλίο της Μαρίας Παπαγιάννη «Χρυσά κουπιά» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη. Η ζωντανή σκιαγράφηση των χαρακτήρων του χωριού και των ιστοριών και θρύλων που συνδέουν το παρελθόν με το σήμερα με έκανε κοινωνό της ιστορίας.


Mαρία Μαντουβάλου είναι υπεύθυνη του παιδικού τμήματος του Βιβλιοπωλείου Ευριπίδης (κατάστημα της Κηφισιάς). Γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά μεγάλωσε στην Πάτρα. Την παιδική της ηλικία την έζησε στους κήπους και τα κτήματα του Σκαγιοπούλειου Ιδρύματος, αρχικά Γεωργικής Σχολής, όπου ο πατέρας της υπήρξε διευθυντής. Τελείωσε το σχολείο στην Πάτρα και ξεκίνησε τις σπουδές της στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών, που όμως δεν τις τελείωσε, καθώς η γνωριμία της με τη Νέλλη Βουτσινά στο βιβλιοπωλείο “Τροχός” την οδήγησε σε άλλους δρόμους. Έτσι ξεκίνησε η βιβλιοπωλική της σταδιοδρομία. Στη συνέχεια η γνωριμία της με την Αναστασία Λαμπρία και τον Κώστα Παπαδόπουλο των εκδόσεων Ποταμός της έδωσε την ευκαιρία να εργαστεί στα βιβλιοπωλεία τους, Ex-Libris και Ποταμός.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Διαβάστε ακόμα