Βιβλία για τον… δρόμο

Οι διακοπές είναι πολύ κοντά – αν δεν έχουν ξεκινήσει ήδη – κι αυτή τη χρονιά, αντί να προτείνουμε βιβλία για… διάβασμα, έχουμε να σας δείξουμε βιβλία για να μην βαριούνται τα παιδιά στη διάρκεια πολύωρων ταξιδιών. Με αυτή τη λογική ακριβώς ξεκινήσαμε την έρευνά μας και δυστυχώς απογοητευτήκαμε πολύ από την παραγωγή βιβλίων δραστηριοτήτων για παιδιά, ειδικά για την προσχολική ηλικία (2-3-4 ετών).

Βρήκαμε πολύ εύκολα βιβλία αποκλειστικά για ζωγραφική ή μόνο με αυτοκόλλητα, βιβλία που σκοπό έχουν να διδάξουν ή να κάνουν επανάληψη στην ύλη του προνηπίου ή του νηπιαγωγείου (!) και το κυριότερο και πιο απογοητευτικό; Βιβλία χωρισμένα ανά φύλο. Η πολυήμερη έρευνά μας όμως καρποφόρησε και μέσα στα εκατοντάδες βιβλία που υπάρχουν στα βιβλιοπωλεία, βρήκαμε αρκετά που αξίζουν να αγοραστούν και ένα- δύο που οι εκδοτικοί θα πρέπει να σκεφτούν σοβαρά να τα επανακυκλοφορήσουν, όπως τις Μουτζουροζωγραφιές του Taro Gomi.

Τα κριτήριά μας ήταν πολύ αυστηρά και συγκεκριμένα: ψάχναμε βιβλία που δεν απευθύνονται σε συγκεκριμένο φύλο, δεν βασίζονται σε κινηματογραφικές ταινίες ή τηλεοπτικές σειρές, δεν χρειάζεται να κουβαλάς μαζί πολλά εργαλεία (μαρκαδόρους, κόλλες, μολύβια, ψαλίδια, κλπ) και δεν έχουν αμιγώς εκπαιδευτικό χαρακτήρα.

Πάμε λοιπόν!

 

Αριθμοί & Σχήματα – Βιβλίο με δραστηριότητες και αυτοκόλλητα. Από τις εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν τα δύο αυτά βιβλία για τους αριθμούς και τα σχήματα, που απευθύνονται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας (3+ ετών). Μέσα από τις σελίδες του παιδιά μαθαίνουν και διασκεδάζουν, μετρώντας, παρατηρώντας και κολλώντας πολλά αυτοκόλλητα!

 

 

Ο γύρος του κόσμου του Μουκ – Εκδόσεις Κόκκινο. Ο Μουκ το αρκουδάκι αποφασίζει να κάνει τοv γύρο του κόσμου. Κάθε φορά που σταματά σε έναν καινούργιο τόπο, γράφει στο ημερολόγιό του. Γνωρίζει καινούργιους φιλούς που του παρουσιάζουν την χώρα τους με μια ιστορία, ένα φαγητό, μια συνήθεια. Κάθε διπλή σελίδα παρουσιάζει μία εικόνα του πλούτου της χώρας που επισκέπτεται μέσα από μια πληθώρα πληροφοριών σε σχέση με τον πολιτισμό, την κοινωνία, τη γεωγραφία, τη φύση και τα ζώα της κάθε χώρας. Με τα αυτοκόλλητα τα παιδιά θα κάνουν ατέλειωτους διασκεδαστικούς συνδυασμούς πάνω στις σελίδες του βιβλίου. Για παιδιά 3+ ετών.

 

Από τελεία σε τελεία – Παιχνίδια και δραστηριότητες και Μαθαίνω να σχεδιάζω – Εκδόσεις Μεταίχμιο. Τα βιβλία αυτά περιλαμβάνουν έναν ειδικό μαρκαδόρο που επιτρέπει στο παιδί να γράφει και να σβήνει, χρησιμοποιώντας ένα κομμάτι πανί και του δίνει τη δυνατότητα να παίξει και να διασκεδάσει με τις δραστηριότητες που του προτείνει. Παράλληλα, εξασκεί τη λεπτή κινητικότητά του, τον συντονισμό χεριού-ματιού και την παρατηρητικότητά του. Για παιδιά από 3 και άνω.

 

 

Η φίλη μας η Ρόζη – Εκδόσεις Ικαρος. Τα τρία βιβλία της σειράς είναι σίγουρο πως θα σας γοητεύσουν. Η εικονογράφηση της Jannie Ho σε συνδυασμό με τις δραστηριότητες που προτείνει στα παιδιά θα σας δώσουν πολλές ευκαιρίες για ευχάριστη αποσχόληση στη διάρκεια του ταξιδιού και τη δυνατότητα να πλάσετε πολλές ιστορίες με πρωταγωνίστρια την Ρόζη. Στα ελληνικά θα βρείτε τα βιβλία Η φίλη η Ρόζη και ο παιδικός σταθμός, Η φίλη μας η Ρόζη και το πάρτι έκπληξη και την χριστουγεννιάτικη έκδοση. Τα βιβλία περιλαμβάνουν αποσπόμενες φιγούρες και αυτοκόλλητα. Καλό είναι να έχετε μαζί σας κι ένα μολύβι. Για παιδιά 4 ετών και άνω.

 

Χρωματίζω… – Εκδόσεις Μεταίχμιο. Η Κλαίρη Γεωργέλλη, πολύ πριν τον Αλέξη, είχε δημιουργήσει το Μικρό Μαύρο Καλαμαράκι, μια σειρά βιβλίων που πλέον δεν κυκλοφορούν στα βιβλιοπωλεία. Όμως, υπάρχουν ακόμα διαθέσιμα τα βιβλία δραστηριοτήτων με πρωταγωνιστή το Καλαμαράκι και τους φίλους του. Στη σειρά θα βρείτε τρία βιβλία για ζωγραφική που απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας 3-4 ετών (Χρωματίζω τη θάλασσα, Κολλάω και χρωματίζω τους αριθμούς και Χρωματίζω τα ζώα).

 

Ο Πινέλος το ποντικάκι – Εκδόσεις Μίνωας. Ο Πινέλος είναι ένα ποντικάκι που του αρέσει πολύ να ασχολείται με τη ζωγραφική και τις κατασκευές. Στη σειρά που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας υπάρχουν τέσσερα βιβλία (Αντιγράφω, Χρωματίζω, Κόβω και Σχεδιάζω) τα οποία περιλαμβάνουν δραστηριότητες για παιδιά 3-4-5 ετών. Είναι βιβλία που φέρνουν σε επαφή τα παιδιά με την Τέχνη πριν καλά-καλά μάθουν να γράφουν και τα βοηθάει να περνούν δημιουργικά την ώρα τους, ενώ παράλληλα εντρυφούν στον μαγικό κόσμο της ζωγραφικής. Πάρτε μαζί σας μια μικρή κασετίνα με μαρκαδόρους, ξυλομπογιές ή κηρομπογιές και αφήστε τα να δημιουργήσουν.

 

 

Σειρά Απίθανες Μηχανές – Εκδόσεις Πατάκη. Η σειρά βιβλίων δραστηριοτήτων που δημιούργησε ο Τόνι Μίττον και o Αντ Πάρκερ επικεντρώνονται στα μέσα μεταφοράς. Αν το παιδί σας αγαπάει τις μηχανές, τότε θα λατρέψει και αυτά τα βιβλία. Στην Ελλάδα υπάρχουν τα Φοβερά Αυτοκίνητα, Τρομερά Τρένα, Θεόρατα Φορτηγά, Διαστημικοί Πύραυλοι και Απίθανα Αεροπλάνα. Το παιδί καλείται να λύσει γρίφους και να τραβήξει γραμμές, να μετρήσει και να χρωματίσει παρέα με τις αγαπημένες του μηχανές. Για παιδιά ηλικίας 3 ετών και άνω.

 

Θαυμαστοί λαβύρινθοι – Εκδόσεις Πατάκη. O Τόμας Φλίνθαμ, ο οποίος έχει κυκλοφορήσει πολλά ανάλογα βιβλία με παζλ και γρίφους στο εξωτερικό, σχεδιάζει εδώ ένα βιβλίο γεμάτο λαβύρινθους! Μικρός ιππότης σε αποστολή, Λύκος ουρλιάζει στο φεγγάρι, Ταξίδι διαστημάνθρωπου και πάρα πολλά άλλα. Ορεξη να έχετε, ένα μολύβι και πολλές ώρες διαθέσιμες! Ένα βιβλίο με πολλούς δημιουργικούς λαβύρινθους, που τόσο αρέσει στα παιδιά να βρίσκουν την έξοδο από το εσωτερικό τους. Για παιδιά ηλικίας 4-8 ετών.

 

 

Όταν μεγαλώσω μπορώ να γίνω και… – Εκδόσεις Ίκαρος. Το βιβλίο του Αντώνη Παπαθεοδούλου και της Μυρτώς Δεληβοριά για το οποίο έχουμε ξαναμιλήσει , είναι σίγουρο πως θα σας χαρίσει ατελείωτες ώρες διασκέδασης και γέλιου! Μπορεί να μην είναι ένα βιβλίο δραστηριοτήτων – με παιχνίδια, γρίφους, σταυρόλεξα κλπ- δίνει όμως 15.625 διαφορετικές απαντήσεις στο ερώτημα: τι θα γίνω όταν μεγαλώσω;

 

Μολύβι πιάσε, παράξενα πλάσματα πλάσε – Εκδόσεις Πατάκης. Τι θα σκεφτόσασταν αν σας λέγαμε ότι ένα βιβλίο σας δίνει τη δυνατότητα να ζωγραφίσετε μαζί με τους πιο διάσημους εικονογράφους στον κόσμο; Κι όμως! Τα παιδιά μπορούν να παίξουν, να ζωγραφίσουν και να διασκεδάσουν με μερικούς από τους πιο διάσημους εικονογράφους παιδικών βιβλίων, επεμβαίνοντας στα έργα τους, ακολουθώντας τις οδηγίες τους ή όπως θέλουν εκείνα! Στο βιβλίο αυτό θα βρείτε έργα των Adam Stower, Alex T. Smith, Alexis Deacon, Ami Shin, Axel Scheffler, Barbara Nascimbeni, Benjamin Chaud, Benji Davies, Birgitta Sif, Briony May Smith, Britta Teckentrup, Chris Riddell, David Mackintosh, David Roberts, Ekaterina Trukhan, Emily Gravett, Emily MacKenzie, Emma Carlisle, Jan Pienkowski, Jean Jullien, Jim Field, Jools Bentley, Kazuno Kohara, Kitty Crowther, Lorna Scobie, Marta Altés, Matt Spink, Natalie Russell, Nikki Dyson, Poly Bernatene, Rebecca Patterson, Rilla, Rob Biddulph, Russell Ayto, Sara Ogilvie, Sarah McIntyre, Susanne Göhlich, Sven Nordqvist, Tim Hopgood, Tor Freeman, Yasmeen Ismail και Zehra Hicks.

Τα τερατάκια & Οι Μυθοπλάστες. Τους Μυθοπλάστες τους αγαπάμε πολύ εδώ στην Κόκκινη Αλεπού. Είναι ένα φανταστικό παιχνίδι με κάρτες – που έχουν δημιουργήσει η εικονογράφος Λιάνα Δενεζάκη με τον Μάνο Κρόκο υπό την επιστημονική επιμέλεια της Δρ. Ζωής Κρόκου – που αφήνει τα παιδιά να δημιουργήσουν τις δικές τους ιστορίες, βασιζόμενοι μόνο σε εικονογραφημένες κάρτες. Υπάρχουν τρία διαφορετικά κουτιά με κάρτες να διαλέξετε: ένα για παιδιά ηλικίας 3-12 ετών με θέμα τα παραμύθια, ένα με θέμα τη μυθολογία που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 5-12 ετών και ένα Χριστουγεννιάτικο. Όμως, υπάρχουν και τα Τερατάκια! Ένα τετράδιο στο οποίο τα παιδιά μπορούν να δημιουργήσουν και να γράψουν τη δική τους ιστορία. Δεν είναι ένα απλό βιβλιοτετράδιο αυτό. Μπορεί να παρέχουν τις εικόνες για να βοηθήσουν την εξέλιξη της ιστορίας, όμως δίνουν την ευκαιρία στα παιδιά να αναπτύξουν τη φαντασία τους και να πάνε την υπόθεση ένα βήμα παραπέρα, γράφωντας το δικό τος βιβλίο. Τους Μυθοπλάστες και τα Τερατάκια τα βρίσκετε εδώ. Για παιδιά που έχουν κατακτήσει τον γραπτό λόγο.

 

30+1 Βιβλιοπαιχνιδίσματα – Εκδόσεις Κέδρος. Η Παναγιώτα Στρίκου – Τομοπούλου με τη βοήθεια του Μαρκ Γουάινσταϊν στην εικονογράφηση δημιούργησαν ένα βιβλίο που θα κάνει τα παιδιά να αγαπήσουν τα βιβλία. Όχι μόνο σαν μέσω διασκέδασης, εκπαίδευσης ή απασχόλησης, αλλά και σαν αντικείμενα. Από το πώς να φτιάχνεις ανακυκλωμένο χαρτί μέχρι οδηγίες για να γίνεις συγγραφέας και να φτιάξεις τη δικη σου ιστορία, το βιβλίο αυτό απευθύνεται σε παιδιά που έχουν κατακτήσει τον γραπτό λόγο (νηπιαγωγείο και πρώτες τάξεις Δημοτικού). Η κ. Τομοπούλου είναι εμψυχώτρια παιδικών ομάδων και για σειρά ετών είχε εργαστεί στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Νέας Φιλαδέλφειας, εκπονώντας δράσεις σχετικές με την ανάγνωση. ΄

 

 

Διακοπές! Το μεγάλο βιβλίο δραστηριοτήτων και Ταξίδια! Το μεγάλο βιβλίο δραστηριοτήτων – Εκδόσεις Πατάκη. Δύο βιβλία, εκατό σελίδων το κάθε ένα, με πλήθος παιχνιδιών για τα παιδιά, που θα τα κρατήσει απασχολημένα, εξάπτοντας το ενδιαφέρον τους! Παζλ και λαβύρινθοι, αυτοκόλλητα, συνταγές, κρυπτόλεξα για παιδιά ηλικίας 7 ετών και άνω.

 

 

Παιχνίδια αντι-βαρεμάρας για τον δρόμο – Εκδόσεις Πατάκη. Διακόσιες σελίδες με γρίφους, σπαζοκεφαλιές και διασκεδαστικές δραστηριότητες για παιδιά από 8 ετών και άνω. Μπορείς να κόψεις τις σελίδες που θες και να τις έχεις πάντοτε μαζί σου. Στην ίδια σειρά θα βρείτε και τα «Παιχνίδια αντι-βαρεμάρας για το ταξίδι».

 

 

Φτιάχνουμε κτίρια – Εκδόσεις Πατάκη. Στις σελίδες αυτού του βιβλίου δραστηριοτήτων με θέμα την αρχιτεκτονική τα παιδιά θα δημιουργήσουν κτίρια όλων των ειδών: από απίθανα σπιτάκια για σκύλους μέχρι ουρανοξύστες στο σχήμα λαχανικών. Θα διασκεδάσουν ολοκληρώνοντας το παλάτι του βασιλιά ή ζωγραφίζοντας ένα κτίριο που μοιάζει με ιστιοφόρο ή θα φτιάξουν τη δική τους πισίνα σε σχήμα κιθάρας! Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6-9 ετών.

 

 

 

 

 

Από τις εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν και τα ακόλουθα τέσσερα βιβλία για παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας (9+). Παίξε, διάβασε, σχεδίασε και γέλα με πρωταγωνιστές την Κάου Καπάου και τον Μπονζάι Κιντ, φοβερές δραστηριότητες και εντυπωσιακά αυτοκόλλητα περιλαμβάνονται στις 300 σελίδες του βιβλίου αυτού. Το Παίξε τις επιστήμες στα δάχτυλα! του Clive Gifford είναι το βιβλίο που κάνει τις επιστήμες παιχνιδάκι. Ζωγράφισε τα μέρη ενός φύλλου, μάθε πώς λέγονται τα οστά του σώματός σου, δημιούργησε τη δική σου ταινία κινουμένων σχεδίων. Το βιβλίο αυτό είναι ο εικονογραφημένος οδηγός σου στον κόσμο των επιστημών. Το Βιβλίο της Αντιβαρεμάρας βγαίνει και για παιδιά ηλικίας 9+ και περιέχει δραστηριότητες, χαρτοκοπτική, κόμπους, πειράματα και παιχνίδια. Τέλος, το Πώς να γράψεις το δικό σου βιβλίο είναι ένα βοήθημα για να γράψει το παιδί τη δική του ιστορία. Είναι γεμάτο έμπνευση για όλων των ειδών τις ιστορίες, έχει κενό χώρο για να τις γράψει και προσφέρει προτάσεις συγγραφής που θα το βοηθήσουν στη διαδρομή. 

 

 

Κατά τη διάρκεια της έρευνάς μας ανακαλύψαμε και κάποια βιβλία που ναι μεν μπορείτε να τα βρείτε online, είτε από Ελλάδα είτε από εξωτερικό, που όμως δεν έχουν κυκλοφορήσει στα ελληνικά. Παρόλα αυτά, επειδή μιλάμε για βιβλία δραστηριοτήτων, η χρήση της γλώσσας δεν είναι από τις βασικές προϋποθέσεις που θα χρειαστεί ένα παιδί για να ασχοληθεί μαζί τους. Μια-δυο προτάσεις με οδηγίες μπορούν εύκολα να μεταφραστούν από τους γονείς ακόμα κι αν κατέχουν βασικές γνώσεις Αγγλικών.

Taro Gomi. Ένα κεφάλαιο από μόνος του. Μέχρι και πριν ένα χρόνο υπήρχαν διαθέσιμες στα βιβλιοπωλεία οι φανταστικές Μουτζουροζωγραφιές του (εκδ. Επόμενος Σταθμός), ένα βιβλίο 400 σελίδων που άφηνε τη φαντασία των παιδιών να ξεφύγει, χρησιμοποιώντας απλώς ένα μολύβι. Στην ελληνική αγορά υπάρχουν αυτή τη στιμγή βιβλία του στα Αγγλικά, κάτι που δεν εμποδίζει βέβαια τα παιδιά να παίξουν και να δημιουγήσουν μαζί του, μιας και το ζητούμενο εδώ είναι η ζωγραφική και το doodling. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα Doodle All Year, The Doodle Book: Postcards, The Doodle Book: Draw! Colour! Create! και Animal Party Doodles Place Mats που μπορείτε να τα βρείτε σε ενημερωμένα βιβλιοπωλεία με ξενόγλωσσα βιβλία ή online.

 

Από τις εκδόσεις Usborne Books, κυκλοφορεί η σειρά βιβλίων Fingerprint and rubber stamp activities. Tα τέσσερα βιβλία της σειρά (στην Ελλάδα υπάρχουν τα δύο, πάντα στα Αγγλικά) παρέχουν εκτός από τα φύλλα εργασίας, όπου το παιδί μπορεί να ζωγραφίσει, και μια κασετίνα με μελάνια και σφραγίδες. Στα βιβλία που δεν έχουν σφραγίδες, παρά μόνο τα μελάνια, συμβαίνει κάτι μαγικό: τα παιδιά χρησιμοποιώντας τα δακτυλάκια τους δημιουργούν λουλούδια, ζωάκια κλπ και τα εμπλουτίσουν πχ με ένα στυλό ή μαρκαδόρους. Από το βίντεο τουλάχιστον φαίνεται εξαιρετικά διασκεδαστικό.

 

To πιο φανταστικό βιβλίο με λαβύρινθους είναι το ΑmazeD της Aleksandra Artymowska. Η Πολωνή εικονογράφος δημιούργησε ένα μοναδικό βιβλίο γεμάτο λαβυρίνθους, που μπορεί να κρατήσει το παιδί απασχολημένο για άπειρες ώρες! Το βιβλίο αυτό δεν είναι απλώς ένα ακόμα βιβλίο δραστηριοτήτων, είναι ένα εικαστικό διαμάντι.

 

Εκατόν σαράντα τέσσερις σελίδες τρομερής πλάκας! Αυτό είναι το KOOB – The Upside-Down Book της Anna Brett. Πώς θα σας φαινόταν αν έπρεπε το παιδί να σταθεί με το κεφάλι του ανάμεσα από τα πόδια του και να λύσει έναν γρίφο ή να κάνει κατακόρυφο και να ζωγραφίσει κάτι; Οκ, δεν είναι όλα κατάλληλα για ταξίδια, τουλάχιστον όχι με αεροπλάνο ή αυτοκινητο, όμως έχει απίστευτο γέλιο και αν ταξιδέψετε με καράβι μπορεί και να σας φανεί πολύ χρήσιμο. Εδώ βέβαια χρειάζονται καλές γνώσεις Αγγλικών για να ακολουθήσετε τις οδηγίες, παρόλα αυτά, νομίζω πως αξίζει τον κόπο. Για παιδιά ηλικίας 7+.


Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ