White Ravens 2022: τα βιβλία που ξεχώρισαν

Πέντε βιβλία από την Ελλάδα κι ένα από την Κύπρο βρίσκονται στη φετινή λίστα των White Ravens που ανακοινώθηκε από τη Διεθνή Νεανική Βιβλιοθήκη του Μονάχου. Πρόκεται για τα H Ντουλάπα της Στέργιας Κάββαλου και της Ζακλίν Πολενάκη (εκδ. Ποταμός), 1821: Ερωτήσεις μόνο! των Ειρήνη Βοκοτοπούλου και Μαρίας Αγγελίδου, εικ. Φοίβος Χαλκιόπουλος (εκδ. Ίκαρος)Τα πουλιά της Αναστασίας Σταματοπούλου, σε εικονογράφηση Βασίλη Κουτσογιάννη (εκδ. Καστανιώτη)Τίγκρε, με τα χέρια γυμνά του Γιώργου Παναγιωτάκη (εκδ. Πατάκη), Ζάζα της Αργυρώς Πιπίνη και του Πέτρου Μπουλούμπαση (εκδ. Καλειδοσκόπιο) και το Η Καρολίνα τρώει τις εποχές της Πενέλοπε Vasquez-Χατζηλύρα σε εικονογράφηση Χρυσώς Χαραλάμπους (εκδ. Ασταμαν, Kύπρος).

Ο κατάλογος των White Ravens ξεχωρίζει για την ποικιλία στη θεματολογία των βιβλίων που επιλέγονται και την εικαστική αισθητική τους. Αλλωστε αυτό ακριβώς σημαίνει και ο ίδιος του ο τίτλος. Τα λευκά κοράκια είναι ένα σπάνιο είδος κορακιού, που ξεχωρίζει από τα μαύρα λόγω του μεγέθους του και της εξυπνάδας του. Ετσι και τα βιβλία που περιλαμβάνονται στον κατάλογο αυτόν ξεχωρίζουν από όλα τα άλλα, γιατί έχουν κάτι ασυνήθιστο ή μοναδικό να πουν και να δείξουν. Στη φετινή λίστα περιλαμβάνονται 200 βιβλία, που γράφτηκαν σε 37 γλώσσες και κυκλοφόρησαν σε 53 χώρες

To εξώφυλλο του φετινού καταλόγου φιλοτέχνησαν οι αδερφοί Mayur & Tushar Vayeda, από την Ινδία, μέλη της κοινότητας Warli, βόρεια της Βομβάης.

Υπενθυμίζεται ότι η Διεθνής Βιβλιοθήκη Νεότητας του Μονάχου είναι η μεγαλύτερη βιβλιοθήκη παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας στον κόσμο. Ιδρύθηκε το 1949 από τη Jella Lepman και φιλοξενείται στο Κάστρο Blutenburg στο Μόναχο της Γερμανίας από το 1983. Κάθε χρόνο, από το 1993 και μετά, ειδικοί συνεργάτες της Βιβλιοθήκης επιλέγουν ως επιμελητές των γλωσσικών τομέων της από την παγκόσμια παραγωγή της κάθε χρονιάς τα βιβλία εκείνα που θεωρούν ότι πρέπει να αναδειχθούν και να γίνουν γνωστά σε όλον τον κόσμο. Η λίστα με τα αυτά βιβλία ονομάζεται Κατάλογος White Ravens και παρουσιάζεται κατά τη διάρκεια της Εκθεσης Βιβλίου της Φρανκφούρτης τον Οκτώβριο και τον Μάρτιο της επόμενης χρονιάς στη Μπολόνια της Ιταλίας στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Παιδικού Βιβλίου. Τα βιβλία που συμπεριλαμβάνονται στον Κατάλογο White Ravens αξίζουν την παγκόσμια προσοχή λόγω των θεμάτων τους και των εξαιρετικών και συχνά καινοτόμων καλλιτεχνικών και λογοτεχνικών στυλ και σχεδιασμού τους. Η επίσημη ανακοίνωση των φετινών White Ravens 

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

H Διεθνής Έκθεση Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια σε αριθμούς

Περισσότεροι από 30.000 επισκέπτες πέρασαν τις πύλες τις BolognaFiere το τετραήμερο 8-11 Απριλίου και πήραν μέρος στην 61η Διεθνή Έκθεση Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, ο αριθμός των επισκεπτών και συμμετεχόντων ξεπέρασε τις 31.735, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 10% σε σχέση με τους 28.894 επισκέπτες που βρέθηκαν πέρυσι στην ιταλική πόλη.

Εκθεση αφιερωμένη στο βιβλίο “Η ασημένια ζώνη” των Μέγα-Μπαχά

Mε αφορμή τους εορτασμούς για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) οργανώνει από την Τρίτη 2 Απριλίου 2024 την περιοδική έκθεση «Η ασημένια ζώνη», στο κτήριο του Ιδρύματος στον Ταύρο.

Τρία νέα βιβλία, τρεις μαγικές ιστορίες από τις Εκδόσεις Ψυχογιός

Δεν υπάρχει τίποτε πιο όμορφο από το να μπορείς να μοιράζεσαι ωραίες ιστορίες με τα παιδιά. Και οι τελευταίες προσθήκες στο εκδοτικό πρόγραμμα των εκδόσεων Ψυχογιός μας δίνουν τη δυνατότητα να διαβάσουμε τρία εξαιρετικά εικονογραφημένα βιβλία, γεμάτα χρώματα, υπέροχες εικόνες αλλά και το κυριότερο, ιστορίες που είναι σίγουρο πως θα γίνουν οι αγαπημένες των παιδιών.