Ξεχωρίζω και σφυρίζω

Συγγραφέας – εικονογράφος: Rob Biddulph

Απόδοση: Κατερίνα Σχινά

Εκδόσεις: Παπαδόπουλος

Χρονιά έκδοσης: 2017

Ηλικίες: 3+

 

Ο βραβευμένος δημιουργός παιδικών βιβλίων Rob Biddulph επιστρέφει παρέα με μία σκυλίτσα λουκάνικο (dachshund). Mια σκυλίτσα που διαφέρει από όλους τους άλλους και ξεχωρίζει σαν τη μύγα μες το γάλα. Εκεί που όλοι φοράνε σκουρόχρωμα κοστούμια, αυτή φοράει πολύχρωμα κασκόλ, εκεί που όλοι ανήκουν σε μία ομάδα, αυτή δεν ανήκει πουθενά. Εκεί που όλοι παίζουν βιολί, αυτή πάλι παίζει την ηλεκτρική της κιθάρα. Μα τι κρίμα να νιώθεις σαν να μην ταιριάζεις πουθενά. Ενα βράδυ θα πάρει την απόφαση να φύγει μακριά, να βρει το μέρος εκείνο που θα υπάρχουν κι άλλοι σαν αυτή. Και φτάνει στο φημισμένο Doggywood, εκεί που όλα είναι δυνατά! Και θα βρει κι άλλους σαν αυτήν, ακριβώς ίδιους, με πολύχρωμα κασκόλ και ηλεκτρικές κιθάρες. Κάποιος όμως… διαφορετικός θα της εξηγήσει πως το να μην ταιριάζεις με τους άλλους δεν είναι απαραίτητα κακό και θα της δείξει τον δρόμο της επιστροφής.

Ο Biddulph (γνωστός από το Γκρρρ… μια ιστορία για τη φιλία) διηγείται την αστεία αλλά και συγχρόνως ευαίσθητη ιστορία της πολύχρωμης σκυλίτσας που αποφάσισε να κάνει ένα ταξίδι μακρινό για να μάθει τη σημασία του να είναι κανείς διαφορετικός και την αξία της φιλίας και της αποδοχής. Όμως αν παρατηρήσεις λίγο πιο προσεχτικά θα δεις κάτι που δύσκολα θα μπορέσεις να προσπεράσεις. Η εικονογράφηση του βιβλίου, ειδικά στις τελευταίες σελίδες, παίζει με την έννοια του διαφορετικού, “χτυπώντας” ευαίσθητα σημεία κάθε γονιού που έχει μπει στον κόπο να “την ψάξει” λίγο παραπάνω με την ποπ κουλτούρα. Όσοι είναι φαν π.χ. του Bowie, δύσκολα θα χάσουν την εικόνα του σκύλου με την φούξια χαίτη, το περίεργο μακιγιάζ στο μάτι και την ηλεκτρική κιθάρα στο χέρι. Η σκυλίτσα που κάπως φέρνει στην Carmen Miranda ή ο σκύλος που σου φαίνεται ότι μοιάζει με τον μίμο Marcel Marceau είναι μερικοί μόνο από τους χαρακτήρες που επέλεξε να δημιουργήσει ο Biddulph (κάποιοι όπως ο πραγματικός Bowie, ο Elvis Presley και ο Paul Stanley των Kiss δεν μπήκαν καν στο βιβλίο για τον φόβο των μηνύσεων) ίσως για να τονίσει το γεγονός πως το να θεωρείται κανείς διαφορετικός δεν είναι μεμπτό και πως ακόμα και άνθρωποι διάσημοι που στο παρελθόν χαρακτηρίστηκαν περίεργοι ακριβώς επειδή δεν έμοιαζαν με κανέναν άλλο, κατόρθωσαν με τον τρόπο τους, τη ζωή τους, τη δουλειά τους να αφήσουν το σημάδι τους ανεξίτηλο και να αποτελούν πηγές έμπνευσης για πολλούς άλλους. Τα παιδιά σίγουρα δεν γνωρίζουν ποια είναι αυτή η κυρία με τα φρούτα στο κεφάλι ή ο μίμος με το άσπρο πρόσωπο, ο Biddulph όμως μέσα από το “Ξεχωρίζω και Σφυρίζω” τους δίνει μια πολύ καλή ευκαιρία να τους μάθουν και να ψάξουν παρέα με τους γονείς ή τους δασκάλους τους ακόμα περισσότερα πράγματα για αυτούς.

 

Τα… απαγορευμένα: Bowie, You ain’t nothing but a ground dog – Elvis και Paul Stanley των Kiss

Εδώ σας έχω και μπόνους βιντεάκι με τον Tom Hardy να διαβάζει το Odd Dog Out (πρωτότυπος τίτλος) για το Bedtime Stories του CBeebies.

https://www.youtube.com/watch?v=kUayOnHldv0

Save

Save

Save

Save

Save

Save

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Ο πόλεμος

Η επικαιρότητα φέρνει συνεχώς στο προσκήνιο τη λέξη «πόλεμος». Εμείς οι μεγάλοι στο άκουσμά της κατακλυζόμαστε από εικόνες φρίκης, συναισθήματα φόβου και απελπισίας, κορμιά και ψυχές καταρρακωμένες από το τέρας αυτής της καταστροφής. Μοιραία, λοιπόν, εγείρει την περιέργεια των παιδιών και ρωτάνε «τι είναι ο πόλεμος;»

Μεγάλα μεγάλα συναισθήματα

Τα μεγάλα συναισθήματα των μικρών παιδιών είναι το αντικείμενο του βιβλίου «Μεγάλα μεγάλα συναισθήματα» . Όποιος δεν έχει έρθει αντιμέτωπος με ένα τετράχρονο που κλαίει γοερά γιατί έχασε το παιχνίδι του, δεν μπορεί να κατανοήσει τι σημαίνουν μεγάλα συναισθήματα μικρών παιδιών.

Πώς να καλλιεργήσεις μονόκερους

Ένα κοριτσάκι ψάχνει δώρο για τη γιαγιά του. Αγαπά πολύ τα φυτά, επομένως η Σάρα ψάχνει για ένα πολύ ιδιαίτερο φυτό για τα γενέθλιά της. Ποιο καλύτερο μέρος να το βρει, από τον Ανθόκηπο με τα μαγικά φυτά;