Λέσχες Ανάγνωσης στον Σ.Ε.Α.

Ξεκινούν και αυτόν τον Οκτώβριο στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων οι Λέσχες Ανάγνωσης με τη συγγραφέα παιδικής λογοτεχνίας Λίλα Πατρόκλου και την παιδαγωγό Δέσποινα Ροβόλα. Οι Λέσχες Ανάγνωσης χωρίζονται στην Παιδική, την Εφηβική και την Ενηλίκων.

Η πρώτη συνάντησει της παιδικής λέσχης θα γίνει την Κυριακή 8 Οκτωβρίου. Οι συναντήσεις έχουν οριστεί να πραγματοποιούνται μία Κυριακή του μήνα, στις 11.30 το πρωί. Τα παιδιά θα διαβάζουν μια ιστορία και μ’ αυτό τον άξονα, θα συζητούν, θα ζωγραφίζουν και θα παίζουν. Αφορά σε παιδιά δημοτικού (από την Α’ ως και την Ε’ τάξη). Παρέα με την κλασική και την σύγχρονη παιδική λογοτεχνία, τα παιδιά μαθαίνουν να είναι αναγνώστες και όχι καταναλωτές βιβλίων, να αγαπούν τα βιβλία και ό,τι έχει σχέση μ’ αυτά,  να γνωρίσουν σιγά – σιγά ό,τι άφορά στον γραπτό λόγο, μαθαίνουν να επικεντρώνονται σε έναν άξονα και πάνω απ’ όλα να έχουν κριτική σκέψη. Τα βιβλία που έχουν επιλεγεί για φέτος είναι τα «Ο στρατηγός και ο γάτος του» της Λίλας Πατρόκλου, «To σκιάχτρο που ήθελε να ταξιδέψει» του Ben Kemoun Hubert, «Οι τρείς φίλοι του γίγαντα» της Πόπης Κύρδη, «Ο Συννεφόγατος» του Χρήστου Μπουλώτη, «Ο βασιλιάς Μίδας» από το βιβλίο «Μύθοι και Θρύλοι» της Αλεξάνδρας Δέλτα – Παπαδοπούλου, «Νύχτες χωρίς την Κάρυ» της Νίκης Δόλλη, «Η χώρα με τους παράξενους ανθρώπους» του Νικόλα Ανδρικόπουλου και τέλος «Η Γοργόνα» του Αντρέα Καρκαβίτσα.

 

Η δεύτερη λέσχη απευθύνεται σε εφήβους από 11 έως 15 ετών (από την Στ΄ Δημοτικού έως και την Τρίτη Γυμνασίου) και λειτουργεί από το 2009. Στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων στεγάζεται από το 2013. Γίνεται μια φορά το μήνα (Κυριακή, 11.30 – 13.00), από τον Νοέμβριο έως τον Απρίλιο, με ανώτατο αριθμό συμμετοχών τα 30 μέλη. Το πρόγραμμα της Λέσχης είναι το εξής: με αφορμή μια ιστορία που διαβάζουν οι υπεύθυνοι της λέσχης στα παιδιά, συζητούν, και μερικές φορές ζωγραφίζουν.  Στόχος της Εφηβικής Λέσχης είναι τα παιδιά να αναπτύξουν την αντιληπτική τους ικανότητα, την αφαιρετική σκέψη  και βεβαίως τον διάλογο. Τα βιβλία που θα διαβαστούν φέτος είναι τα «Δέκα μικροί νέγροι», της Άγκαθα Κρίστι (αφιέρωμα στην αστυνομική λογοτεχνία), κείμενα του Νίκου Τσιφόρου στο πλαίσιο του αφιερώματος στο χιούμορ, αφιέρωμα στον « Άρχοντα των Δακτυλιδιών», του Τζ. Τόλκιν, ο «Μόμπι Ντίκ», του Χέρμαν Μέλβιλ, ο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ από το βιβλίο «Η τρέλα της αγάπης» σε κείμενο και επίμετρο της Αργυρώς Πιπίνη και το «Iστορία μιας γάτας» του Εμμανουήλ Ροίδη, από το Ανθολόγιο «Παράδεισος των γάτων» σε μετάφραση της Γιούλης Τσίρου.

Υπάρχει και η Λέσχη Ανάγνωσης για ενήλικες, η οποία φιλοξενείται στον ΣΕΑ από Οκτώβριο έως Μάιο, Σάββατο απόγευμα, 17.30 – 19.00. Οι Λέσχες  λειτουργούν με κουμπαρά, για την κάλυψη των βασικών τους εξόδων.

 

Περισσότερες πληροφορίες για τις Λέσχες στο τηλ. 693423 7079

Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (Ερμού 134-136, Θησείο, 210-3252214)

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

H Διεθνής Έκθεση Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια σε αριθμούς

Περισσότεροι από 30.000 επισκέπτες πέρασαν τις πύλες τις BolognaFiere το τετραήμερο 8-11 Απριλίου και πήραν μέρος στην 61η Διεθνή Έκθεση Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, ο αριθμός των επισκεπτών και συμμετεχόντων ξεπέρασε τις 31.735, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 10% σε σχέση με τους 28.894 επισκέπτες που βρέθηκαν πέρυσι στην ιταλική πόλη.

Εκθεση αφιερωμένη στο βιβλίο “Η ασημένια ζώνη” των Μέγα-Μπαχά

Mε αφορμή τους εορτασμούς για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) οργανώνει από την Τρίτη 2 Απριλίου 2024 την περιοδική έκθεση «Η ασημένια ζώνη», στο κτήριο του Ιδρύματος στον Ταύρο.

Τρία νέα βιβλία, τρεις μαγικές ιστορίες από τις Εκδόσεις Ψυχογιός

Δεν υπάρχει τίποτε πιο όμορφο από το να μπορείς να μοιράζεσαι ωραίες ιστορίες με τα παιδιά. Και οι τελευταίες προσθήκες στο εκδοτικό πρόγραμμα των εκδόσεων Ψυχογιός μας δίνουν τη δυνατότητα να διαβάσουμε τρία εξαιρετικά εικονογραφημένα βιβλία, γεμάτα χρώματα, υπέροχες εικόνες αλλά και το κυριότερο, ιστορίες που είναι σίγουρο πως θα γίνουν οι αγαπημένες των παιδιών.