Yoto Carnegie Medal: οι υποψήφιοι συγγραφείς και εικονογράφοι

Οι εμπειρίες των προσφύγων, η στρατολόγηση και ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος είναι μεταξύ των θεμάτων που εξετάζονται στα βιβλία που είναι υποψήφια για τα φετινά βραβεία Yoto Carnegie Medals.

Τα συγκεκριμένα βραβεία είναι από τα πιο σημαντικά και υψηλού κύρους στη Μεγάλη Βρετανία. Είναι τα μακροβιότερα (1939 για αυτό της συγγραφής και 1955 για της εικονογράφησης) και πιο αγαπημένα βραβεία παιδικών βιβλίων, από αυτά που αναγνωρίζουν και προβάλουν τις εξαιρετικές αναγνωστικές εμπειρίες που δημιουργούνται μέσω της συγγραφής και της εικονογράφησης βιβλίων για παιδιά και νέους. Την κριτική επιτροπή που αποφασίζει σε ποια βιβλία θα δωθούν τα δύο μετάλλια, ένα για τη συγγραφή και ένα για την εικονογράφηση, αποφασίζονται αποκλειστικά από βιβλιοθηκονόμους.

Ανάμεσα στους υποψηφίους για τα μετάλlια του 2024 είναι η Sophie Cameron, ο Joseph Coelho, ο Kwame Alexander και η Nicola Davies. “Πρόκειται για βιβλία που ενδυναμώνουν τους νεαρούς αναγνώστες, σε κάποιους μάλιστα θα προσφέρουν επιβεβαίωση και καταφύγιο. Είναι ιστορίες θάρρους, με χαρακτήρες που πασχίζουν να βρουν τον εαυτό τους και τη θέση τους στον κόσμο, συχνά σε δύσκολες ή επικίνδυνες καταστάσεις“, δήλωσε η πρόεδρος των κριτών Maura Farrelly.

Τα υποψήφια βιβλία για το βραβείο Yoto Carnegie (κατηγορία συγγραφής)

Οι 16 συνοκικά υποψήφιοι – οκτώ για εικονογράφηση και οκτώ για συγγραφή – ανακοινώθηκαν σήμερα Τετάρτη 13 Μαρτίου στην έκθεση βιβλίου του Λονδίνου, που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στη βρετανική πρωτεύουσα. Η ποίηση ως λογοτεχνικό είδος επικράτησε στη βραχεία λίστα για το βραβείο συγγραφής, με τρία βιβλία να είναι γραμμένα σε στίχους και μία ποιητική συλλογή. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και το μυθιστόρημα του Joseph Coehlo, με τίτλο “The Boy Lost in the Maze”, το οποίο εικονογράφησε η Κέιτ Μίλνερ και είναι μια επαναδιήγηση του μύθου του Μινώταυρου με πρωταγωνιστή τον Theo, έναν σύγχρονο έφηβο που αναζητά να βρει τον πατέρα του. Η έμμετρη ιστορία “The Door of No Return” του Kwame Alexander, που διαδραματίζεται στη σύγχρονη Γκάνα, είναι μια “σπλαχνική, συναρπαστική ιστορία ενηλικίωσης“, όπως το χαρακτήρησε η κριτικός Imogen Russell Williams σε άρθρο της στον Guardian. Το ντεμπούτο της Tia Fisher “που συμπεριλήφθηκε στη βραχεία λίστα “”Crossing the Line”, που μιλάει για το πώς οι έφηβοι μπορούν να εμπλακούν σε εγκληματικές δραστηριότητες, είναι επίσης γραμμένο σε στίχους. Τέλος, η ποιητική συλλογή της Nicola Davies “Choose Love” που συμπεριλήφθηκε στη βραχεία λίστα, είναι εικονογραφημένη από τον Petr Horáček και διερευνά εμπειρίες προσφύγων.

Τα υποψήφια βιβλία για το βραβείο Yoto Carnegie (κατηγορία εικονογράφησης)

Στην κατηγορία της εικονογράφησης συναντάμε βιβλία που κατα κύριο λόγο είχαν ως θέμα τους τη φύση και τη σχέση του ανθρώπου με αυτή. Στο “April’s Garden”, εικονογραφημένο από την Catalina Echeverri, η φύση αντιπροσωπεύει τη θεραπεία και την ανάπτυξη, το “The Tree and the River” του Aaron Becker – το μοναδικό εικονογραφημένο βιβλίο χωρίς λέξεις στη φετινή βραχεία λίστα – εξετάζει τον αντίκτυπο του ανθρώπου στον φυσικό κόσμο, ενώ το “The Wilderness” του Steve McCarthy. Τη βραχεία λίστα εικονογράφησης συμπληρώνουν τo “Τhe Other Side” της Erika Meza, το “The Midnight Panther” της Poonam Mistry, το “The Bowerbird” της Catherine Rayner σε κείμενο της Julia Donaldson και δύο βιβλία που το 2023 είδαμε και στα ελληνικά, το “Lost” (Χάθηκα, Μικρή Σελήνη) της Mariajo Ilustrajo και το “The Search for the Giant Arctic Jellyfish” (Αναζητώντας τη Γιγάντια Μέδουσα της Αρκτικής, εκδόσεις Πατάκη) της Chloe Savage.

Μερικοί από τους προηγούμενους νικητές του βραβείου συγγραφής είναι οι CS Lewis, Neil Gaiman, Terry Pratchett, Philip Pullman, Noel Streatfeild και Elizabeth Acevedo, ενώ με το μετάλιο εικονογράφησης έχουν τιμηθεί μεταξύ άλλων οι Quentin Blake, Anthony Browne, Chris Riddell και Lauren Child. Τα ονόματα των νηκητών των δύο βραβείων θα ανακοινωθούν στις 20 Ιουνίου και θα λάβουν ως έπαθλο από 5.000 λίρες ο καθένας. Παράλληλα, θα ανακοινωθούν και οι νικητές των μεταλλίων Shadowers, που ψηφίζονται από τα παιδιά και λαμβάνουν βιβλία αξίας 500 λιρών για να τα δωρίσουν σε μια βιβλιοθήκη της επιλογής τους.

Αξίζει να αναφέρουμε τέλος και την αλλαγή του ονόματος του μεταλλίου Kate Greenaway σε Carnegie Medal for Illustration που αναστάτωσε τον αγγλόφωνο κόσμο του παιδικού βιβλίου. H CILIP (Ένωση βιβλιοθηκών και πληροφοριακών συστημάτων) προχώρησε το 2022 στη μετονομασία και την αφαίρεση του ονόματος της Kate Greenaway, της Βρετανίδας εικονογράφου παιδικών βιβλίων της βικτωριανής εποχής στην οποία ήταν αφιερωμένο το συγκεκριμένο βραβείο. Λίγο μετά κυκλοφόρησε ένα διαδικτυακό ψήφισμα που ζητούσε την ανάκληση της μετονομασίας και υπογράφηκε από πολλούς δημιουργούς παιδικών βιβλίων που στήριξαν με αυτόν τον τρόπο το βραβείο εικονογράφησης και τους εικονογράφους. Υπεύθυνες ήταν η Dr. Rose Roberto, λέκτορας και βιβλιοθηκονόμος στο Bishop Grosseteste University στην Αγγλία και η Tamsin Rosewell, εικονογράφος και βιβλιοπώλης. Οι δυο τους μίλησαν τον περασμένο Αύγουστο στο πολύ ενδιαφέρον podcast The Illustration Department και εξήγησαν τι συνέβη και για ποιον λόγο προχώρησαν στη δημιουργία του ψηφίσματος, αλλά και τι σηματοδοτεί αυτή τη μετονομασία.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Στους Heinz Janisch & Sidney Smith τα Hans Christian Andersen Awards 2024

Στον Αυστριακό συγγραφέα Heinz Janisch και στον Καναδό εικονογράφο Sidney Smith απονεμήθηκαν τα φετινά βραβεία Hans Christian Andersen, η μεγαλύτερη διάκριση για δημιουργό παιδικών βιβλίων που δίνεται κάθε δύο χρόνια από την IBBY (International Board of Books for Youth), τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για νέους.

Στο 65% οι προσπάθειες λογοκρισίας βιβλίων στις ΗΠΑ

H Υπηρεσία για την Πνευματική Ελευθερία (Office for Intellectual Freedom OIF) της Αμερικανικής Ένωσης Βιβλιοθηκών (ALA) δημοσίευσε χθες νέα στοιχεία που καταγράφουν τις προσπάθειες λογοκρισίας βιβλίων σε όλες τις ΗΠΑ, διαπιστώνοντας ότι οι προσπάθειες αυτές αυξήθηκαν κατά 65% το 2023 σε σχέση με το 2022, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγράψει ποτέ η ALA.

10 χρόνια Εκδόσεις Μάρτης

Οι Εκδόσεις Μάρτης κλείνουν φέτος τα 10 τους χρόνια και το γιορτάζουν! Το αρχικό όραμα της έκδοσης βιβλίων υψηλής αισθητικής που να εμπνέουν τα παιδιά και να πυροδοτούν τη φαντασία  τους παραμένει άσβεστο και ενδυναμώνεται χρόνο με τον χρόνο.