Υπόγεια διαδρομή

Συγγραφέας: Χριστίνα Φραγκεσκάκη
Εικονογράφηση: Ευαγγελία Γουτιάνου
Εκδόσεις: Καλειδοσκόπιο
Χρονιά έκδοσης: 2019
Ηλικίες: 5+, 7+

Η Χριστίνα Φραγκεσκάκη καταπιάνεται στο βιβλίο της Υπόγεια Διαδρομή με το μετρό της Αθηνας. Η συγγραφέας δημιουργεί μια ενδιαφέρουσα ιστορία με πρωταγωνίστρια ένα μικρό κορίτσι, τη Νεφέλη, η οποία αρχίζει να κηνυγά τις σελίδες και τις λέξεις του βιβλίου της που τις πήρε ο αέρας. Το κορίτσι καταλήγει στο μετρό και εκεί, μαζί τους υπόλοιπους επιβάτες, αρχίζει να ανακαλύπτει κάποιες από τις στάσεις του και συναντιέται με τα έργα των καλλιτεχνών που κοσμούν τους σταθμούς.

Το μικρόβιο για το τι είδε η Νεφέλη στο μετρό έχει μπει στο μυαλό του αναγνώστη μέσα από την ιστορία της Φραγκεσκάκη και έρχεται η Καλλιόπη Κύρδη* να προσθέσει ακόμα περισσότερες πληροφορίες και να φυτέψει κι εκείνη όπως η Φραγκεσκάκη τον σπόρο της γνώσης: μας συστήνει τους Αγγελους του Φασιανού, μας μιλάει για μουσεία και για καλλιτέχνες όπως η Οπυ Ζούνη, ο Καπράλος, ο Ζογγολόπουλος, μας ανεβάζει πάνω στην επιφάνεια και μας μιλάει για έργα τέχνης που συναντάμε εκεί και μας προτείνει δραστηριότητες με βάση αυτά που βλέπουμε σε κάθε σταθμό.

Το βιβλίο συμπληρώνεται από την εξαιρετικής αισθητικής εικονογράφηση της Ευαγγελίας Γουτιάνου, η οποία αποτυπώνει με έντονα χρώματα και τολμηρές γραμμές τη ζωή και την Τέχνη πάνω και – κυρίως – κάτω από την επιφάνεια της αττικής γης.

Η Καλλιόπη Κύρδη είναι εκπαιδευτικός, εκ των συγγραφέων του βιβλίου Γλώσσας της Α’ Δημοτικού, υπεύθυνη πολιτιστικών θεμάτων στην Α΄Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αθηνών και εξειδικευμένη στην εκπαίδευση στα μουσεία και την παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Λύκοι στο χιόνι

Η Φιο και η μητέρα της ζουν ολομόναχες στα δάση της Ρωσίας, με μόνη συντροφιά τους λύκους τους. Όταν ο Ρωσικός Στρατός τις απειλεί με δολοφονική εχθρότητα και αρπάζουν τη μητέρα της, η Φιο και οι λύκοι της δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να το σκάσουν. Στην πορεία τους προς την Αγία Πετρούπολη μια ομάδα παιδιών που συνεχώς μεγαλώνει ενώνεται μαζί τους.

Μικρή βιβλιοθήκη για νεαρά ανήσυχα πνεύματα

Μία νέα σειρά με βιβλία γνώσεων, ένα πολύτιμο εγκυκλοπαιδικό εργαλείο με την εγγύηση του Oxford University Press. Ειδικοί σε κάθε επιστημονικό πεδίο γράφουν με τρόπο κατανοητό που εισάγει τα παιδιά σε κάθε θέμα μέσα σε λίγες σελίδες.