“Εφυγε” την Παρασκευή, 8 Φεβρουαρίου, από τη ζωή ο βραβευμένος Αλσατός εικονογράφος, συγγραφέας και εικαστικός Tomi Ungerer. Γεννήθηκε το 1931 στο Στραβούργο, τέσσερα χρόνια μετά, και αφού πέθανε ο πατέρας του, μετακόμισε με τη μητέρα του και τα τρία του αδέρφια στην πόλη Logelbach. Στα χρόνια που ακολούθησαν, και μέχρι να φύγει τελικά για την Αμερική, έζησε τη γερμανική κατοχή και την κατήχηση των Ναζί στο σχολείο του, κατετάγη στον γαλλικό στρατό και έφτασε στην Αλγερία, όπου τελικά τον γυρίσαν πίσω λόγω ασθένειας, ξεκίνησε τις σπουδές του στη Σχολή Καλών Τεχνών του Στρασβούργου και τις σταμάτησε έναν χρόνο μετά όταν ευγενικά τον παρακάλεσαν να αποχωρίσει, ταξίδεψε με οτοστόπ σε Νορβηγία, Ισλανδία, Γιουγκοσλαβία και Ελλάδα και το 1956 τον βρήκε στη Νέα Υόρκη, όπου ένα χρόνο μετά γνώρισε την Ursula Nordstrom επιμελήτρια παιδικών βιβλίων στην Harper and Row, η οποία κυκλοφόρησε και το πρώτο του παιδικό βιβλίο, το The Mellops go Flying, το πρώτο από μια σειρά βιβλίων με πρωταγωνιστές μια οικογένεια γουρουνιών.

Ασχολήθηκε με τη διαφήμιση και συνεργάστηκε με περιοδικά όπως τα Esquire, Life, Harper’s, Sport’s Illustrated και τους New York Times. Μετά τη σειρά The Mellops, που τον έκαναν γνωστό, κυκλοφόρησε βιβλία όπως τα The Three Robbers, Moonman, Otto, Rufus, Adelaide και Crictor που του χάρισαν πλήθος βραβείων, αλλά και το σημαντικότερο από όλα, τη μεγαλύτερη τιμητική διάκριση που μπορεί να λάβει δημιουργός παιδικών βιβλίων, το Hans Christian Andersen Award (1998). Για τα παιδικά του βιβλία είχε πει: “τα βιβλία αντέχουν στον χρόνο, η διαφήμιση και τα περιοδικά είναι εφήμερα. Ξεκίνησα την καριέρα μου με τα παιδικά βιβλία χάρη στην Ursula Nordstrom στον εκδοτικό Harpers, στον οποίο κυκλοφορούσε τα βιβλία του και ο Maurice Sendak. Δημιούργησα παιδικά βιβλία γιατί ήθελα να φτιάξω ιστορίες που θα μου άρεσαν κι εμένα να της διαβάζω όταν ήμουν παιδί”.

Το 1962 ο Ungerer παρουσίασε την πρώτη του μεγάλη έκθεση εικαστικών στο Βερολίνο, ενώ ανακατεύτηκε με το κίνημα των ατομικών δικαιωμάτων και τον πόλεμο του Βιετνάμ, δημιουργώντας πολυάριθμες αφίσες πολιτικού περιεχομένου κατά του πολέμου και του ρατσισμού.

Η αφίσα της ταινίας του Kubrick

Εκτός από τα παιδικά βιβλία, ο Ungerer ήταν πολύ γνωστός για τις πολιτικές αλλά και κινηματογραφικες αφίσες του (σχεδίασε την αφίσα της ταινίας Dr. Strangelove του Stanley Kubrick), τα φιλοσοφικά του κείμενα, τα αυτοβιογραφικά του βιβλία, τα σατιρικά και ερωτικά σκίτσα του. Τα προκλητικά σεξουαλικά του κόμικ όμως θεωρήθηκαν ασύμβατα με την ιδιότητα του συγγραφέα παιδικών βιβλίων, με αποτέλεσμα να μπει στη μαύρη λίστα των βιβλιοθηκών της Αμερικής. Tότε ήταν που έφυγε με την οικογένειά του από τις ΗΠΑ και μετακόμισε στην Ιρλανδία. Πολλά χρόνια αργότερα, ο εκδοτικός οίκος Phaidon Press επανακυκλοφόρησε μερικά από τα βιβλία του στην αμερικανική αγορά.

To 2012 o σκηνοθέτης Brad Bernstein δημιούργησε το ντοκιμαντέρ Far Out Isn’t Far Enough: The Tomi Ungerer Story, για τη ζωή και το έργο του Αλσατού εικονογράφου, συγγραφέα, εικαστικού.

Ο Tomi Ungerer πέθανε σε ηλικία 87 ετών, στo Cork της Ιρλανδίας.