Η γη κάτω από τα πόδια μου & Ο ουρανός πάνω από τα μάτια μου

Κείμενα: Charlotte Guillain
Εικονογράφηση: Yuval Zommer
Μετάφραση: Αγγελική Τζαβάρα
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Χρονιά έκδοσης: 2023
Ηλικίες: 7+, 9+

Πόσα διαφορετικά πράγματα μπορείς να σκεφτείς ότι βρίσκονται στη γη κάτω από τα πόδια σου και πόσα ότι βρίσκονται σηκώνοντας τα μάτια σου, ψηλά στον ουρανό; Σίγουρα τα παιδιά γνωρίζουν πολλά σχετικά και τους κινείται το ενδιαφέρον όταν, πριν ανοίξει κανείς τα δυο βιβλία, προσπαθούν να ανατρέξουν στις πληροφορίες που έχουν συλλέξει από εμπειρίες, ακούσματα, από βιβλία σχολικά και γνώσεων.

Όμως είναι βέβαιο ότι και τα δύο αυτά βιβλία πρόκειται να εκπλήξουν τους μικρούς αναγνώστες, καθώς οι αναδιπλούμενες σελίδες θα διαδέχονται η μία την άλλη, για να αποκαλύψουν στρώμα- στρώμα όσα κρύβονται κάτω από τη Γη, στη μια περίπτωση και όσα ορατά και μη υπάρχουν, όταν σηκώνουμε ψηλά τα μάτια μας, στη δεύτερη.

Ο Γιουβάλ Ζόμερ εικονογραφεί με πολλές λεπτομέρειες ωραίες μεγάλες εικόνες, τόσο του υπόγειου όσο και του ουράνιου κόσμου. Η περιήγηση ξεκινάει για τον αναγνώστη από εκεί που στέκεται ο ίδιος – από το σημείο που του είναι οικείο και γνωστό: από έναν δρόμο πόλης. Και από αυτό το σημείο εκκίνησης γίνεται στο βιβλίο «Η Γη κάτω απ΄ τα πόδια μου» η καταβύθιση στη διαστρωμάτωση της γης, ώσπου να φτάσουμε στον εσωτερικό της πυρήνα και να επιστρέψουμε στην επιφάνεια, περνώντας άλλη μια φορά τα υπόγεια στρώματα, αντικρύζοντας όμως διαφορετικά φυσικά φαινόμενα και ευρήματα. Αντίστοιχα, στο «Ο Ουρανός πάνω από τα μάτια μου» φτάνουμε σταδιακά έως το εξωπλανητικό μας σύστημα, στα σουπερνόβα και τους λευκούς νάνους. Επιστρέφουμε διαπερνώντας στρώμα -στρώμα και πάλι την ατμόσφαιρα, για να προσγειωθούμε ανάσκελα στην εξοχή, με την πλάτη στο χώμα και τα μάτια ψηλά ν’ αγναντεύουν το υπέροχο, πλούσιο σύμπαν. Και τα δύο βιβλία λειτουργούν σαν ένα είδος χάρτινου ακορντεόν, με την εικονογράφηση και το κείμενο να απλώνεται και να παρουσιάζεται μέσα από ένα μεγάλο σε μεγέθος και χορταστικό σε χρώματα και σχέδια ανάπτυγμα, που μπορεί να πιάσει όλο το δωμάτιο!

Το κείμενο της Σάρλοτ Γκιλέν, με λόγο άμεσο, σε πρώτο πρόσωπο και με πλούσιο λεξιλόγιο προσκαλεί και οδηγεί τα παιδιά στον υπόγειο και στον ουράνιο κόσμο, αποκαλύπτοντάς τους όσα δε φαντάστηκαν, όσα δεν ήξεραν και όσα πολλά ακόμα θα τους προκαλέσουν τον ενδιαφέρον για να μάθουν περισσότερα.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Πώς να καλλιεργήσεις μονόκερους

Ένα κοριτσάκι ψάχνει δώρο για τη γιαγιά του. Αγαπά πολύ τα φυτά, επομένως η Σάρα ψάχνει για ένα πολύ ιδιαίτερο φυτό για τα γενέθλιά της. Ποιο καλύτερο μέρος να το βρει, από τον Ανθόκηπο με τα μαγικά φυτά;

Ευχαριστώ

Ένα μικρό αγόρι κάνει κάτι διαφορετικό σε κάθε σελίδα: περπατά, ποδηλατεί, κάθεται, είναι με φίλους, τη γάτα του, στο μπάνιο, στο παράθυρο … και σε όλες τις στιγμές του έχει ένα ‘ευχαριστώ’ να πει: σε ζώα, φυτά, πράγματα, ακόμη και στον ίδιο του τον εαυτό! 

Τα ήσυχα βράδια

Η θεματολογία του βιβλίου αυτού περιστρέφεται γύρω από τη νύχτα και απ’ ό,τι συμβαίνει ‘στα σκοτεινά’. Σε τι οφείλεται η ύπαρξη της νύχτας, τι συμβαίνει στο σκοτεινό ουρανό, πως λειτουργεί ο ύπνος, γιατί το μαύρο κυριαρχεί στην όραση του ανθρώπου το βράδυ, ποια η σχέση των ζώων και κάποιων φυτών με τη νύχτα; Αυτές και πολλές άλλες ερωτήσεις που τυχόν έχουμε μεγάλοι και μικροί γύρω από τα λιγότερο φανερά και γνωστά ‘καμώματα της ημέρας’, απαντώνται μέσα σε 19 δισέλιδα.