Η Καρακατσού και οι δράκοι

Σενάριο: Βαγγέλης Γονιδάκης
Σχέδιο: Λία Φωτιάδου
Εκδόσεις: Πατάκης
Χρονιά εκδοσης: 2022
Ηλικίες: 6+

Ποια είναι η Καρακατσού; Είναι κοπέλα ή πουλί, όμορφη ή άσχημη, γρήγορη ή αργή; Ό,τι κι αν είναι, το μόνο σίγουρο είναι πως αγαπήθηκε με το παλικάρι. Για να γίνει όμως αυτό, χρειάστηκαν ένα βέλος, ένα χτενάκι, ένας – μπορεί και δύο και τρεις δράκοι, κάμποσα σύννεφα, μια λίμνη, ένα αμυγδαλάκι, ένα φουντουκάκι κι ένα καρυδάκι.

Με αυτό το βιβλίο, την Καρακατσού και τους δράκους, που μας έρχεται από την προφορική παράδοση της χώρας μας, θα γιορτάσουμε σήμερα στην Κόκκινη Αλεπού την Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης. Είναι η μέρα που γιορτάζει μια από τις αρχαιότερες τέχνες, που ακόμα και σήμερα ζει και σαγηνεύει. Σε μια εποχή γεμάτη εικόνα, χρώμα και καταιγιστική πληροφορία, υπάρχουν ακόμα παραμυθάδες που σε καλούν να αφεθείς σε μια πανάρχαιη τελετουργία: να μαζευόμαστε μαζί και να ακούσουμε παραμύθια και ιστορίες. Από το 2004 όλος ο κόσμος γιορτάζει πάνω στην Εαρινή Ισημερία το παραμύθι, τους αφηγητές και τις παραμυθούδες. Και κάθε χρόνο, όλη η κοινότητα αποφασίζει ένα θέμα, το θέμα που θα ενώσει όλες τις αφηγήσεις στις άκρες του κόσμου. Φέτος το θέμα ακουμπάει πάνω στην ανάγκη όλων: όλοι μαζί μπορούμε.

Αυτό μας λέει και η Καρακατσού και οι δράκοι. Μας λέει για μια αγάπη ανίκητη και για την αδερφική στοργή που δε γνωρίζει όρια. Σε αυτό το παραδοσιακό παραμύθι που έπλασε με δικό του λόγο ο Βαγγέλης Γονιδάκης όλα είναι μαγικά. Από τη σαϊτιά που βρίσκει το πουλί, που γίνεται κόρη ως το φιλί το μαγικό. Δε θα σας πούμε άλλα για την ιστορία. Ό,τι και να πω εγώ για το παραδοσιακό παραμύθι πάλι λίγο θα είναι. Έρχεται από τα βάθη του χρόνου και από τα βάθη της ψυχής μας, είναι ριζωμένο στο ίδιο μας το κύτταρο και στο κύτταρο απευθύνεται χωρίς να περνά καθόλου από τη λογική.

Πολλοί οι τρόποι να απολαύσετε το βιβλίο αυτό με τα παιδιά σας. Να το διαβάσετε μόνοι σας πρώτα, δυνατά, να δείτε τις – πολύ ταιριαστές – εικόνες της εικονογράφου Λίας Φωτιάδου, να βουτήξετε στο παραμύθι, να κάνετε και τις φωνές των ηρώων. Έπειτα να το διαβάσετε με τα παιδιά. Μη σας τρομάξει το «πολύ κείμενο». Είναι τόσο ζωντανές οι εικόνες, τόσο απέριττο το κείμενο που δεν υπάρχει παιδί που θα αντισταθεί. Έχει φροντίσει ο παραμυθάς Βαγγέλης Γονιδάκης να το κρατήσει όπως του πρέπει. Και σαν το χαρείτε έτσι, τότε δεχτείτε και το δώρο που σας κάνει το βιβλίο να το ακούσετε από την Ανθή Θάνου με μουσική του Αλέξανδρου Μακρή και τραγούδι από την Κατερίνα Δούκα.

Μέρα που είναι σήμερα, μια μέρα που αφήνουμε πίσω το χειμώνα και καλοδεχόμαστε την Άνοιξη, γιορτάστε με το μικρό δικό σας τρόπο όπου και να είστε. Φτιάξτε μια όμορφη βολική γωνία με μαξιλάρια, χαλιά, κουβέρτες, βάλτε κεράκια ή φωτάκια, κάντε μια σκηνή από σεντόνια. Καθίστε μαζί, κοντά, χουχουλιάστε, αφήστε όλο τον κόσμο έξω. Απολαύστε τη στιγμή, αφουγκραστείτε την. Και όταν είναι η ώρα, πείτε μιαν ιστορία. Δεν έχει σημασία ποια και πως. Πείτε για τη μέρα σας ή για πώς αποκτήσατε ένα σημάδι όταν ήσασταν παιδιά. Πείτε για κάποιο πρόσωπο που αγαπάτε ή για την αγαπημένη σας ταινία. Μιλήστε. Κοιταχτείτε στα μάτια και μοιραστείτε. Και να θυμάστε ότι μαζί μπορούμε.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Ευχαριστώ

Ένα μικρό αγόρι κάνει κάτι διαφορετικό σε κάθε σελίδα: περπατά, ποδηλατεί, κάθεται, είναι με φίλους, τη γάτα του, στο μπάνιο, στο παράθυρο … και σε όλες τις στιγμές του έχει ένα ‘ευχαριστώ’ να πει: σε ζώα, φυτά, πράγματα, ακόμη και στον ίδιο του τον εαυτό! 

Τα ήσυχα βράδια

Η θεματολογία του βιβλίου αυτού περιστρέφεται γύρω από τη νύχτα και απ’ ό,τι συμβαίνει ‘στα σκοτεινά’. Σε τι οφείλεται η ύπαρξη της νύχτας, τι συμβαίνει στο σκοτεινό ουρανό, πως λειτουργεί ο ύπνος, γιατί το μαύρο κυριαρχεί στην όραση του ανθρώπου το βράδυ, ποια η σχέση των ζώων και κάποιων φυτών με τη νύχτα; Αυτές και πολλές άλλες ερωτήσεις που τυχόν έχουμε μεγάλοι και μικροί γύρω από τα λιγότερο φανερά και γνωστά ‘καμώματα της ημέρας’, απαντώνται μέσα σε 19 δισέλιδα.

Ο κύριος Γεμάτος και ο κύριος Αδειανός

Η Christina Bellemo με το απλό, μα βαθιά φιλοσοφικό, κείμενο της κατορθώνει από τις πρώτες μόλις σελίδες του βιβλίου να ανακινήσει τα έντονα, αλλά και τα πιο οικεία συναισθήματα. Με ρήματα όπως «νιώθω», «χρειάζομαι», «φοβάμαι», «συγκινούμαι», που φανερώνουν αμέσως τη συναισθηματική κατάσταση των δύο ηρώων, πετυχαίνει την ταύτιση των αναγνωστών/ριών και παράλληλα τους δίνει τη δυνατότητα να αναστοχαστούν τις έννοιες της συνύπαρξης, της συνδιαλλαγής και της συμπόρευσης.