1000 τρόποι να στύψεις ένα λεμονι

Συγγραφέας: Δανάη Δάσκα
Εικονογράφηση: Χρύσω Χαραλάμπους
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος
Χρονιά έκδοσης: 2022
Ηλικίες: 5+

Πόσοι τρόποι υπάρχουν για να στύψεις ένα λεμόνι; Ένα αυτοσχέδιο παιδικό παιχνίδι μέσα στο σπίτι έγινε αφορμή για να δημιουργηθεί αυτό το εικονοβιβλίο. Μια συλλογή ιδεών, ένα brainstorming για να βρούμε την απάντηση στην παραπάνω ερώτηση. Με πολύ χιούμορ και τη χρήση έμμετρου λόγου, που έρχεται να κεντρίσει το ενδιαφέρον και την προσοχή των μικρών σε ηλικία αναγνωστών, η Δανάη Δάσκα μας αφηγείται μια ιστορία που εξυμνεί την παιδική φαντασία, την περιέργεια και υπογραμμίζει την αχαλίνωτη φύση της σκέψης των παιδιών, αφήνοντας στο τέλος περιθώριο το ίδιο το παιδί να μπορέσει, με τη βοήθεια του ενδιάμεσου αναγνώστη, γονιού, φροντιστή ή εκπαιδευτικού, να διευρύνει ακόμα περισσότερο τις όποιες δυνατές ή αδύνατες επιλογές στο στύψιμο του εσπεριδοειδούς.

Οι εικόνες της βραβευμένης Χρύσως Χαραλάμπους, εντυπωσιακές, πολύχρωμες, με έντονες φόρμες, εμπλουτίζουν το μικρό σε μέγεθος κείμενο και χαρίζουν μια φρέσκια ματιά. Παρατηρήσαμε ελάχιστες, μικρές, μικρούτσικες αστοχίες σε κάποια στιχάκια και στην απεικόνισή τους, παρόλα αυτά μας έμεινε η καλή πρώτη εντύπωση και η γλυκιά αίσθηση ενός εικονοβιβλίου που δημιουργήθηκε από μια πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέα. Μια σε γενικές γραμμές πολύ καλή προσπάθεια, μια ενδιαφέρουσα ανάγνωση, που προσφέρει αν μη τι άλλο, μερικές στιγμές πηγαίου γέλιου.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Με τα φτερά τους ενωμένα

Η ιστορία του Κλεπέταν και της Μαλένα, η ιστορία δύο λευκοπελαργών, μας χαρίζει απλόχερα – όπως έτσι κι αλλιώς κάνει

Ένα γράμμα

Μια τρυφερή ιστορία για τη μεταμορφωτική δύναμη του «Σ’ αγαπώ», τρυφερές καληνύχτες και πολλές συζητήσεις με μικρά παιδιά.