1000 τρόποι να στύψεις ένα λεμονι

Συγγραφέας: Δανάη Δάσκα
Εικονογράφηση: Χρύσω Χαραλάμπους
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος
Χρονιά έκδοσης: 2022
Ηλικίες: 5+

Πόσοι τρόποι υπάρχουν για να στύψεις ένα λεμόνι; Ένα αυτοσχέδιο παιδικό παιχνίδι μέσα στο σπίτι έγινε αφορμή για να δημιουργηθεί αυτό το εικονοβιβλίο. Μια συλλογή ιδεών, ένα brainstorming για να βρούμε την απάντηση στην παραπάνω ερώτηση. Με πολύ χιούμορ και τη χρήση έμμετρου λόγου, που έρχεται να κεντρίσει το ενδιαφέρον και την προσοχή των μικρών σε ηλικία αναγνωστών, η Δανάη Δάσκα μας αφηγείται μια ιστορία που εξυμνεί την παιδική φαντασία, την περιέργεια και υπογραμμίζει την αχαλίνωτη φύση της σκέψης των παιδιών, αφήνοντας στο τέλος περιθώριο το ίδιο το παιδί να μπορέσει, με τη βοήθεια του ενδιάμεσου αναγνώστη, γονιού, φροντιστή ή εκπαιδευτικού, να διευρύνει ακόμα περισσότερο τις όποιες δυνατές ή αδύνατες επιλογές στο στύψιμο του εσπεριδοειδούς.

Οι εικόνες της βραβευμένης Χρύσως Χαραλάμπους, εντυπωσιακές, πολύχρωμες, με έντονες φόρμες, εμπλουτίζουν το μικρό σε μέγεθος κείμενο και χαρίζουν μια φρέσκια ματιά. Παρατηρήσαμε ελάχιστες, μικρές, μικρούτσικες αστοχίες σε κάποια στιχάκια και στην απεικόνισή τους, παρόλα αυτά μας έμεινε η καλή πρώτη εντύπωση και η γλυκιά αίσθηση ενός εικονοβιβλίου που δημιουργήθηκε από μια πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέα. Μια σε γενικές γραμμές πολύ καλή προσπάθεια, μια ενδιαφέρουσα ανάγνωση, που προσφέρει αν μη τι άλλο, μερικές στιγμές πηγαίου γέλιου.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Τα ήσυχα βράδια

Η θεματολογία του βιβλίου αυτού περιστρέφεται γύρω από τη νύχτα και απ’ ό,τι συμβαίνει ‘στα σκοτεινά’. Σε τι οφείλεται η ύπαρξη της νύχτας, τι συμβαίνει στο σκοτεινό ουρανό, πως λειτουργεί ο ύπνος, γιατί το μαύρο κυριαρχεί στην όραση του ανθρώπου το βράδυ, ποια η σχέση των ζώων και κάποιων φυτών με τη νύχτα; Αυτές και πολλές άλλες ερωτήσεις που τυχόν έχουμε μεγάλοι και μικροί γύρω από τα λιγότερο φανερά και γνωστά ‘καμώματα της ημέρας’, απαντώνται μέσα σε 19 δισέλιδα.

Ο κύριος Γεμάτος και ο κύριος Αδειανός

Η Christina Bellemo με το απλό, μα βαθιά φιλοσοφικό, κείμενο της κατορθώνει από τις πρώτες μόλις σελίδες του βιβλίου να ανακινήσει τα έντονα, αλλά και τα πιο οικεία συναισθήματα. Με ρήματα όπως «νιώθω», «χρειάζομαι», «φοβάμαι», «συγκινούμαι», που φανερώνουν αμέσως τη συναισθηματική κατάσταση των δύο ηρώων, πετυχαίνει την ταύτιση των αναγνωστών/ριών και παράλληλα τους δίνει τη δυνατότητα να αναστοχαστούν τις έννοιες της συνύπαρξης, της συνδιαλλαγής και της συμπόρευσης.

Όταν ανοίγω τα φτερά μου

Ένα πολύ ιδιαίτερο βιβλίο, εικονογραφικά και θεματικά, είναι αυτό του Marc Majewski, ένας ύμνος στη γονεϊκή αγάπη. Η ιστορία ανοίγει με ένα υπέροχα ανακατωμένο παιδικό δωμάτιο, εκεί που ένα μικρό αγόρι φοράει τα πολύχρωμα φτερά πεταλούδας που μόλις έφτιαξε και βγαίνει ολόχαρο στην εξοχή να παίξει και να “πετάξει”.