1000 τρόποι να στύψεις ένα λεμονι

Συγγραφέας: Δανάη Δάσκα
Εικονογράφηση: Χρύσω Χαραλάμπους
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος
Χρονιά έκδοσης: 2022
Ηλικίες: 5+

Πόσοι τρόποι υπάρχουν για να στύψεις ένα λεμόνι; Ένα αυτοσχέδιο παιδικό παιχνίδι μέσα στο σπίτι έγινε αφορμή για να δημιουργηθεί αυτό το εικονοβιβλίο. Μια συλλογή ιδεών, ένα brainstorming για να βρούμε την απάντηση στην παραπάνω ερώτηση. Με πολύ χιούμορ και τη χρήση έμμετρου λόγου, που έρχεται να κεντρίσει το ενδιαφέρον και την προσοχή των μικρών σε ηλικία αναγνωστών, η Δανάη Δάσκα μας αφηγείται μια ιστορία που εξυμνεί την παιδική φαντασία, την περιέργεια και υπογραμμίζει την αχαλίνωτη φύση της σκέψης των παιδιών, αφήνοντας στο τέλος περιθώριο το ίδιο το παιδί να μπορέσει, με τη βοήθεια του ενδιάμεσου αναγνώστη, γονιού, φροντιστή ή εκπαιδευτικού, να διευρύνει ακόμα περισσότερο τις όποιες δυνατές ή αδύνατες επιλογές στο στύψιμο του εσπεριδοειδούς.

Οι εικόνες της βραβευμένης Χρύσως Χαραλάμπους, εντυπωσιακές, πολύχρωμες, με έντονες φόρμες, εμπλουτίζουν το μικρό σε μέγεθος κείμενο και χαρίζουν μια φρέσκια ματιά. Παρατηρήσαμε ελάχιστες, μικρές, μικρούτσικες αστοχίες σε κάποια στιχάκια και στην απεικόνισή τους, παρόλα αυτά μας έμεινε η καλή πρώτη εντύπωση και η γλυκιά αίσθηση ενός εικονοβιβλίου που δημιουργήθηκε από μια πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέα. Μια σε γενικές γραμμές πολύ καλή προσπάθεια, μια ενδιαφέρουσα ανάγνωση, που προσφέρει αν μη τι άλλο, μερικές στιγμές πηγαίου γέλιου.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Λύκοι στο χιόνι

Η Φιο και η μητέρα της ζουν ολομόναχες στα δάση της Ρωσίας, με μόνη συντροφιά τους λύκους τους. Όταν ο Ρωσικός Στρατός τις απειλεί με δολοφονική εχθρότητα και αρπάζουν τη μητέρα της, η Φιο και οι λύκοι της δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να το σκάσουν. Στην πορεία τους προς την Αγία Πετρούπολη μια ομάδα παιδιών που συνεχώς μεγαλώνει ενώνεται μαζί τους.

Μικρή βιβλιοθήκη για νεαρά ανήσυχα πνεύματα

Μία νέα σειρά με βιβλία γνώσεων, ένα πολύτιμο εγκυκλοπαιδικό εργαλείο με την εγγύηση του Oxford University Press. Ειδικοί σε κάθε επιστημονικό πεδίο γράφουν με τρόπο κατανοητό που εισάγει τα παιδιά σε κάθε θέμα μέσα σε λίγες σελίδες.

Εκεί έξω στο διάστημα για 24 ώρες

Αναρωτηθήκατε ποτέ τι είναι ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ΔΔΣ) και πώς είναι η ζωή των ανθρώπων εκεί; Πώς κάνουν μπάνιο και πλένουν τα δόντια τους οι αστροναύτες, αφού το νερό αντί να ‘τρέχει’ αιωρείται; Τι τρώνε στο διάστημα και πώς πάνε τουαλέτα; Αλλά, γιατί υπάρχει ο ΔΔΣ; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα απαντώνται μέσα από τις 60 σελίδες αυτού του εντυπωσιακού παιδικού βιβλίου γνώσεων.