Τα βιβλία που θα μας κρατήσουν παρέα το καλοκαίρι

Τα σχολεία μόλις έκλεισαν και τα καλοκαιρινά camp και οι κατασκηνώσεις έχουν την τιμητική τους για όσο είμαστε ακόμα στην πόλη. Τώρα που ο χρόνος διαστέλλεται και οι μέρες αργούν να γίνουν νύχτες και τα μεσημέρια αποκτούν αυτή τη βασανιστική αίσθηση του ατελείωτου, η Κόκκινη Αλεπού συγκέντρωσε και παρουσιάζει τα βιβλία εκείνα που θα ήθελε να διαβάσει αν ήταν κι εκείνη παιδί, να τα πάρει μαζί της για να της κάνουν παρέα μέσα στο καλοκαίρι. Βιβλία για μικρά παιδιά που τους διαβάζουν δυνατά, για εκείνα που τώρα γνωρίζουν τη μαγεία της ανεξάρτητης ανάγνωσης, για εκείνα που θέλουν ένα καλό μυστήριο, αλλά και για αυτά που τα εξιτάρει ένα καλό βιβλίο γνώσεων, γεμάτο νέες πληροφορίες.

Αγαπημένα ελληνικά παραμύθια – Αγγελική Σταματακοπούλου, εικ. Θέντα Μιμηλάκη, εκδ. Susaeta, 3+, 5+ (μεγαλόφωνη ανάγνωση).

«Μια φορά κι έναν καιρό…» Μια μαγική φράση που ξεκλειδώνει το σεντούκι των παραμυθιών και αποκαλύπτει έναν κόσμο καμωμένο από όνειρα, θαύματα και σοφία. Στο βιβλίο αυτό, μέσα από την αφηγηματική πένα της παραμυθούς Αγγελικής Σταματακοπούλου, παρουσιάζονται μερικά από τα ωραιότερα ελληνικά παραδοσιακά παραμύθια που ζωντανεύουν μέσα από τις εικονογραφήσεις της Θέντα Μιμηλάκη. Ιδανικό για μεγαλόφωνες αναγνώσεις.

Κι εμείς καλύτερα – Άγγελος Αγγέλου & Έμη Σίνη, εικ. Πέτρος Χριστούλιας, εκδ. Παπαδόπουλος, 5+ (μεγαλόφωνη ανάγνωση)

Μια φορά κι έναν καιρό, ζούσαν δυο αδέρφια, ο Πάνος και η Λένα. Και ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα! Έχετε δίκιο, δε γίνεται να τελειώσει τόσο γρήγορα ένα παραμύθι. Ακόμα δεν άρχισε… Κι άμα αρχίσει τελειωμό δεν έχει! Γιατί τι παραμύθι καληνύχτας θα ήταν αυτό αν δεν σταμάταγε και ξεκίναγε; Όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα παιδιά που προσπαθούν να πάνε για ύπνο. Χιούμορ και περιπέτεια στο καινούριο βιβλίο των Αγγέλου – Σίνη, σε εικονογράφηση Πέτρου Χριστούλια.

 

Το Κοριτσάκι και η Μέλισσα – Alison Jay, μτφρ. Αναστασία Αθηναίου, εκδ. Διόπτρα, 5+ (μεγαλόφωνη ανάγνωση), 7+

Το Κοριτσάκι τρομάζει όταν εμφανίζεται η Μέλισσα στο δωμάτιό της. Στην αρχή αποφασίζει να την παγιδεύσει, αλλά τελικά έχει μια καλύτερη ιδέα… Της προσφέρει λίγο νερό με ζάχαρη, και γίνονται οι καλύτερες φίλες. Μαζί θα ταξιδέψουν πάνω από τα ψηλά σπίτια, θα μυρίσουν τα πιο όμορφα λουλούδια και θα ομορφύνουν την πόλη! Το Κοριτσάκι και η Μέλισσα εξηγεί με απλό τρόπο την αλληλεξάρτηση των ανθρώπων με τη φύση. Ενώ οι μέλισσες κινδυνεύουν όλο και πιο πολύ, προτείνει τρόπους ώστε τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με το φυσικό περιβάλλον και να βοηθήσουν για να επανέλθει η ισορροπία σε αυτό. Το βιβλίο είναι κατάλληλο για μεγαλόφωνη ανάγνωση, αλλά και για ανεξάρτητη από παιδιά των πρώτων τάξεων του δημοτικού, μιας και έχει αρκετό κείμενο.

Ο μύθος της Ελέστης (τεύχος 1) – Λεωνίδας Κόσης & Κωνσταντίνος Νανόπουλος, εικ. Αναστασία Μπαμπέκου, Εκδόσεις Elesti, 5+ (μεγαλόφωνη ανάγνωση), 7+

Στα μέσα του Πελοποννησιακού Πολέμου, γύρω στο 420 π.Χ., ένα κορίτσι από την Αθήνα και ένα αγόρι από τη Σπάρτη συναντούν την ξεχασμένη 13η θεά του Ολύμπου, την Ελέστη, και τον αχώριστο σύντροφό της, τον Μέντορα. Η Ελέστη χαμογελάει γοητευμένη από την αθωότητα της Αύρας και του Λέοντα. Διαβάζει τις σκέψεις τους και διαισθάνεται τις προσδοκίες τους. Αντιλαμβάνεται ότι αυτά τα παιδιά είναι η πύλη προς τον κόσμο των ανθρώπων – το κλειδί για το μυστήριο της δικής της ύπαρξης. Θα τα βοηθήσει να πραγματοποιήσουν τις φιλοδοξίες τους. Θα τους δείξει το μονοπάτι που οδηγεί στο πεπρωμένο τους. Σε αντάλλαγμα θα τη βοηθήσουν να αλλάξει το πρόσωπο της ανθρωπότητας.
 

Φίλοι με ουρά: Οι ευτυχισμένες μέρες – Henri Meunier, εικ. Benjamin Chaud, μτφρ. Χέντβιχ-Μαρία Καρακούδα & Σταμάτης Ντογραματζής, εκδ. Μικρή Σελήνη, 6+

Το “Φίλοι με ουρά” είναι μια νέα σειρά βιβλίων από τη Μικρή Σελήνη, που απευθύνεται σε παιδιά που τώρα ανακαλύπτουν τη χαρά της ανεξάρτητης ανάγνωσης. Το “Οι ευτυχισμένες μέρες” αποτελείται από τρεις μικρές εικονογραφημένες ιστορίες που εξυμνούν τη φιλία, την ευγένια αλλά και τη διαφορετικότητα, με έξυπνο χιούμορ και τρόπο που εξιτάρει το ενδιαφέρον των μικρών αναγνωστών. Η εικονογράφηση αναλαμβάνει δευτερεύοντα ρόλο, όχι όμως και λιγότερο σπουδαίο, δημιουργώντας ένα ασφαλές περιβάλλον στο παιδί που τώρα πιάνει για πρώτη φορά να διαβάσει ένα βιβλίο μόνο του. Σε κείμενα του Henri Meunier και εικονογράφηση του Benjamin Chaud, το πρώτο βιβλίο της σειράς υπόσχεται να γίνει τα καινούριο αγαπημένο των παιδιών!

Ο κήπος του Ασκληπιού – Ελένη Τσαλδίρη, εκδόσεις Καλέντη, 7+

Ενα βιβλίο που συνδυάζει τον πλούτο της φυσικής ιστορίας με τη μυθολογία, τη μυθοπλασία, την οικολογία, την επιστήμη, τη φιλοσοφία και το ευ ζην. Μέσα από την περιπέτεια των τριών παιδιών, Η Ελένη Τσαλδίρη μας παρασύρει σε ένα ταξίδι στη χλωρίδα της Ελλάδας, ενώ παράλληλα μιλάει για την ανάγκη προστασίας του πλανήτη μας. Συντροφιά με τους πρωταγωνιστές της ιστορίας, ανακαλύπτουμε όχι μόνο τα μυστικά της φύσης αλλά και το κλειδί που ξεκλειδώνει «τον βαθύ Κήπο του Ασκληπιού με την ανθισμένη υγεία της φύσης και του ανθρώπου». Μια πρωτότυπη έκδοση που μπορεί να λειτουργήσει και ως οδηγός βοτανολογίας. Ξεχωρίζει η πλούσια εικονογράφηση που θυμίζει αρκετά παλιά βοτανολόγια.

 

Ο μικρός Σέρλοκ: Φάντασμα στο λούνα παρκ & Το μυστήριο με τις πατάτες – Pascal Prevot, εικ. Art Grootfontein, μτφρ. Ελένη Μπακογεώργου, εκδ. Δεσύλλας, 7+

Ο μικρός Σέρλοκ είναι 7 χρονών. Λύνει μυστήρια από μωρό. Ο πατέρας του, ο διάσημος Σέρλοκ Χολμς, του έχει μάθει τα πάντα κι όπως όλοι οι ντετέκτιβ, δεν πάει πουθενά χωρίς τον μεγεθυντικό φακό του. Από τις εκδόσεις Δεσύλλας κυκλοφόρησαν πριν λίγες ημέρες τα δύο βιβλία με ήρωα τον μικρό Σέρλοκ. Γεμάτα περιπέτεια και μυστήρια, τα βιβλία αυτά, με μεγάλη γραμματοσειρά και πολύχρωμη εικονογράφηση, είναι ιδανικά για αναγνώστες που τώρα ξεκινούν να διαβάζουν μόνοι τους.

Το πιο καλό μου ματς – Χάικο Βολτς, εικ. Τσαπφ, μτφρ. Κώστας Πούλος, εκδ. Μεταίχμιο, 7+

Αυτή τη φορά είναι πολύ σοβαρά τα πράγµατα: Εµείς οι Αετοί πρέπει οπωσδήποτε να νικήσουµε! Ο Τόρστεν, ο προπονητής µας, πιστεύει ότι η γούρικη µπάλα του θα µας φέρει τύχη. Εγώ, ο Άντον Χερστ, που είµαι ο καλύτερος παίχτης των Αετών, πρέπει να έχω τον νου µου στην µπάλα. Λογικό. Όµως τελικά φαίνεται ότι τη χάσαµε τελείως την µπάλα, και γι’ αυτό δε φταίω καθόλου εγώ. Σχεδόν καθόλου δηλαδή…Το πιο καλό μου ματς είναι το πρώτο βιβλίο μιας νέας κωμικής σειράς βιβλίων με θέμα το ποδόσφαιρο, γραμμένα σε μορφή κόμικ/ημερολογίου, ιδανική για παιδιά που ξεκινούν να διαβάζουν μόνα τους.

Η μαντάμ Βουάλ Βιζκόζ και το τρίγωνο των Βελούδων – Τάνια Χρυσού, εικ. Κριστίν Μενάρ, εκδ. Πνοή, 5+ (μεγαλόφωνη ανάγνωση), 7+

Πώς συνδέονται οι μονές κάλτσες, το Τρίγωνο των Βελούδων, η μαντάμ Βουάλ Βισκόζ κι ένα βιολετί αερόστατο με τις έννοιες της ελευθερίας και της ανακύκλωσης; Θα καταλάβετε μόλις γνωρίσετε τους καλτσοκατοίκους του νησιού Απλώστρα-Απλώστρα στη Λαϊκή Δημοκρατία της Ντουλάπας. Η φιλόδοξη και άπληστη μαντάμ Βισκόζ θέλει να στείλει όλες τις μονές και χαλασμένες κάλτσες στο Ταπανταχαλούν, στη χωματερή απορριμμάτων. Οι κάλτσες όμως, με τη βοήθεια της Ποπλίνας, της Καμπαρντίνας και άλλων υφασμάτων, αντιστέκονται. Θέλουν να πάνε στο εργοστάσιο ανακύκλωσης, στο Tρίγωνο των Βελούδων. Θα τα καταφέρουν; Με χιούμορ και πολλά χρώματα, η Τάνια Χρυσού και η Κριστίν Μενάρ μας μεταφέρουν στον φανταστικό κόσμο του νησιού Απλώστρα – Απλώστρα και μας μιλούν για τη χρησιμότητα της ανακύκλωσης υφασμάτων μέσα από την ιστορία των καλτσών!

Ο πειρατής Περπερούα και το μυστήριο του πανδοχείου – Αλεξάνδρα Μπίζη, εικ. Ναταλία Καπατσούλια, εκδ. Πατάκη, 7+

Ο πειρατής Περπερούα και οι φίλοι του έχουν μεγάλη ανάγκη από ξεκούραση. Πηγαίνουν, λοιπόν, στο πανδοχείο της Πιρουνίτας, που είναι ο αγαπημένος τόπος συνάντησης όλων των πειρατών. Αλίμονο όμως! Όχι μόνο δε θα ξεκουραστούν, αλλά θα βρεθούν μπλεγμένοι και σε μια απίστευτη περιπέτεια. Ο πειρατής Περπερούα και το μυστήριο του πανδοχείου είναι το έβδομο βιβλίο της σειράς Περπερούα, της Αλεξάνδρας Μπίζη. Ιστορίες με πειρατές που βγάζουν γέλιο και εισάγουν τον μικρό αναγνώστη στη μαγεία της ανεξάρτητης ανάγνωσης, με τις εικόνες της Ναταλίας Καπατσούλια να ζωντανεύουν τον θρύλο του σπουδαίου πειρατή.

Ο κοσμος της Έμιλι Γ. – Λιζ Κέσλερ, εικ. Τζοάνι Στόουν, εκδ. Ψυχογιός, 7+

Καλωσήλθες στον μαγικό κόσμο της Έμιλι Γουίντσναπ, του κοριτσιού που είναι μισή γοργόνα και μισή άνθρωπος. Ταξίδεψε μαζί της στη στεριά και στον βυθό και ζήσε συναρπαστικές περιπέτειες. Τα βιβλία με τίτλο “Ο κοσμος της Έμιλι Γ.” είναι μια νέα σειρά για μικρούς σε ηλικία αναγνώστες που βασίζεται στα επιτυχημένα μυθιστορήματα της Έμιλι Γ. Στο πρώτο αυτό βιβλίο, η Έμιλι γνωρίζει την καλύτερή της φίλη, τη Σόνα, ενώ στο δεύτερο βιβλίο οπυ υπάρχει διαθέσιμο η Έμιλι βοηθά τη Σόνα, την καλύτερή της φίλη, να βρει το θάρρος να τραγουδήσει σε έναν διαγωνισμό ταλέντων με έπαθλο μια συνάντηση με τον Βασιλιά Ποσειδώνα. Ιδανικά για αναγνώστες που τώρα ξεκινούν να διαβάζουν μόνοι τους.

 

Η Πηνελόπη στη Χίο – Κώστας Στοφόρος, εικ. Γιώτα Κοκκόση, εκδ. Κέδρος, 9 +

Η 12χρονη Πηνελόπη φτάνει για πρώτη φορά στη Χίο με λαχτάρα και δέος, μιας και έχει ακούσει τόσα για το νησί των παππούδων της. Γνωρίζει από κοντά τις ομορφιές του τόπου, τα ήθη και τα έθιμα των ανθρώπων του, ανακαλύπτει τους λαλάδες και τα χιώτικα μανταρίνια, μαθαίνει για την καλλιέργεια της μαστίχας και… ερωτεύεται. Το βιβλίο, αν και προϊόν μυθοπλασίας, αναφέρεται σε ένα πραγματικό ταξίδι της Πηνελόπης Δέλτα στη Χίο το καλοκαίρι του 1886. Ενας από τους λόγους που ξεχωρίζει το νέο βιβλίο του Κώστα Στοφόρου είναι η χρήση πραγματικών βιογραφικών στοιχείων της σπουδαίας συγγραφέα και στοιχείων μυθοπλασίας, που μαζί συνθέτουν ένα πολύ ενδιαφέρον ανάγνωσμα για παιδιά. Το κείμενο εμπλουτίζεται από τις εικονογραφήσεις της Γιώτα Κοκκόση, η οποία χρησιμοποιώντας μόνο τρία χρώματα (μαύρο, άσπρο και πορτοκαλί) κατορθώνει να αναδείξει και να τονίσει τα κυριότερα μέρη της ιστορίας.

Ο Σκάνταρ και ο κλέφτης του Μονόκερου – A. F. Steadman, μτφρ. Μαργαρίτα Ζαχαριάδου, εκδ. Ίκαρος, 9+

Το μόνο που ήθελε στη ζωή του ο Σκάνταρ Σμιθ ήταν να γίνει αναβάτης μονόκερου. Να γίνει ένας από τους λίγους και εκλεκτούς που έχουν την τύχη να εκκολάψουν μονόκερο και να δεθούν μαζί του για πάντα· ονειρευόταν να εκπαιδευτούν μαζί, να δοξαστούν στους αγώνες. Να γίνει ήρωας. Αλλά ενώ το όνειρο του Σκάνταρ μοιάζει να γίνεται πραγματικότητα, όλα παίρνουν μια απίστευτα επικίνδυνη τροπή. Ένας εχθρός, μυστηριώδης και απρόβλεπτος, έχει κλέψει τον πιο ισχυρό μονόκερο του Νησιού. Και καθώς η απειλή ολοένα μεγαλώνει, ο Σκάνταρ ανακαλύπτει ένα μυστικό ικανό να διαλύσει τον κόσμο του για πάντα. Το βιβλίο παγκόσμιο φαινόμενο, που κυκλοφόρησε παράλληλα σε όλον τον κόσμο τον Απρίλιο του 2022, υπόσχεται γερές δόσεις μαγείας, συναρπαστικούς αγώνες, μονόκερους και απρόσμενους ήρωες. Μια σειρά βιβλίων που θα καθηλώσει τους νεαρούς της αναγνώστες και θα μαγέψει τους φαν του Percy Jackson και της σειράς Eragon.

Η μαϊμού του βασιλιά – Φίλιππος Μανδηλαράς, εκδ. Πατάκη, 11 +

Τα 100χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή έχουν εμπνεύεσει πολλούς συγγραφείς τελευταία για να καταπιαστούν ιστορικά και μυθοπλαστικά με τα συγκεκριμένα γεγονότα. Σε αυτό το βιβλίο, που ευτυχώς δεν έχουμε ακόμα μια καταγραφή γεγονότων, ο Φίλιππος Μανδηλαράς ξεκινάει την ιστορία του από μία αληθινή πληροφορία – το θανατηφόρο δάγκωμα μιας μαϊμούς στον νεαρό βασιλιά Αλέξανδρο Α΄, τον Οκτώβριο του 1920 στο βασιλικό κτήμα του Τατοΐου – και από εκεί με τη χρήση της μυθοπλασίας μας μιλάει για τη ζωή και τις διακυμάνσεις της τύχης αυτής της μαϊμούς. Μέσα από την ιστορία αυτή, ο αναγνώστης μαθαίνει για τον μηχανισμό που οδήγησε στη Μικρασιατική Καταστροφή και την εκδίωξη των Ελλήνων από τη Μικρά Ασία και τον Πόντο, αλλά και τον ρόλο του τυχαίου σε μια σειρά από γεγονότα που μπορεί και να καθόρισαν την κατάληξη αυτής της ιστορίας.

Μας μεγάλωσαν λύκοι – Kimberly Brubaker Bradley, μτφρ. Βάσια Τζανακάρη, εκδ. Παπαδόπουλος, 12+

Η δεκάχρονη Ντέλα είχε πάντοτε στο πλάι της τη μεγάλη της αδελφή, τη Σούκι. Η Σούκι είναι η λύκαινα της Ντέλα – η προστάτιδά της. Όταν η μαμά τους πήγε στη φυλακή, η Ντέλα είχε τη Σούκι. Όταν τους πήρε ο φίλος της μαμάς τους, η Ντέλα είχε τη Σούκι. Όταν ο ίδιος αυτός άνθρωπος έκανε κάτι τόσο απαίσιο που έπρεπε να τρέξουν γρήγορα μακριά του, η Della είχε τη Suki. Η Σούκι είναι ο λύκος της ίδιας της Ντέλλα — η προστάτιδά της. Ποιος όμως προστάτευε τη Σούκι; Η Ντέλα μπορεί να είναι αντιδραστική στο σχολείο, αλλά ξέρει να σιωπά όταν χρειάζεται. Όταν η Σούκι θα προσπαθήσει να αυτοκτονήσει, ο κόσμος της Ντέλα ανατρέπεται συθέμελα, τόσο που νιώθει σαν να την άρπαξε κάποιος από τους αστραγάλους και την τίναξε στον αέρα. Ίσως η Ντέλα έμενε σιωπηλή όταν δεν έπρεπε. Ίσως ήρθε η ώρα να ακουστεί δυνατά. Σε αυτό το μυθιστόρημα η Kimberly Brubaker Bradley αφηγείται την ιστορία δύο αδελφών, που τις συνδέει η αγάπη της μία για την άλλη αλλά και ένα βαθύ τραύμα. Και οι δύο θα πρέπει να αγωνιστούν να βρουν η κάθε μία τη φωνή τους ώστε να μπορέσουν να αρχίσουν τη ζωή τους από την αρχή, μαζί.

 Η μυστική ζωή των μελισσών – Moira Butterfield, εικ. Vivian Mineker, μτφρ. Δήμητρα Παπαβασιλείου, εκδ. Susaeta, 6+

Γνωρίζατε ότι οι μέλισσες αγαπούν τον χορό ή ότι βλέπουν διαφορετικά χρώματα από εμάς; Διαβάστε μοναδικές ιστορίες για τα ωφέλιμα αυτά έντομα, μάθετε πώς γεννιούνται, πώς φτιάχνουν τις κυψέλες τους και, κυρίως, γιατί είναι τόσο σημαντικά για εμάς τους ανθρώπους, αλλά και για ολόκληρη τη φύση. Η Moira Butterfield και η Vivian Mineker δημιούργησαν δύο (μαζί με το “Η μυστική ζωή των δέντρων”), βιβλία γνώσεων για μικρά παιδιά, γεμάτα πολύχρωμες εικόνες και πλήθος πληροφοριών, που κεντρίζουν το ενδιαφέρον των μικρών αναγνωστών, ενώ οι πραγματικές πληροφορίες μπερδεύονται με τις ιστορίες που έχουν εμπνεύσει ανά τους αιώνες τον κόσμο οι μέλισσες, κάνοντας την ανάγνωση ακόμα πιο ενδιαφέρουσα.

Μηχανισμός των Αντικυθήρων – Το μαγικό ταξίδι, Κωστής Στήκας, εικ. Σοφία Στήκα, 9+

Η Σοφία, η Μυρτώ και ο Ηλίας απολαμβάνουν τις χαρές του καλοκαιριού στο νησί της Σύμης, ζώντας μοναδικές στιγμές και ανακαλύπτοντας τον υπέροχο κόσμο του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, του πρώτου υπολογιστή της Ανθρωπότητας. Και σε αυτό το βιβλίο γνώσεων η μυθοπλασία παίζει τον πρώτο ρόλο, με τον συγγραφέα να δημιουργεί μια ιστορία, μέσα από την οποία τα τρία παιδιά θα ανακαλύψουν τον σπουδαίο αυτό μηχανισμό, ο οποίος θεωρείται ευρέως ως ένα από τα σημαντικότερα αρχαία τεχνουργήματα που έχουν ανακαλυφθεί έως σήμερα. Το βιβλίο του Στήκα είναι ένα από τα ελάχιστα βιβλία που απευθύνονται σε παιδιά και μιλούν για το συγκεκριμένο θέμα. Μάλιστα, είχε προηγηθεί λίγα χρόνια το Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων – Οι Ερευνητές ξεκλειδώνουν τα μυστικά του αρχαιότερου μηχανικού Σύμπαντος, από τον ίδιο συγγραφέα. Αυτή τη φορά γίνεται μια προσπάθεια, μέσα από τη μυθοπλασία, τα παιδιά να γνωρίσουν το σπουδαίο αυτό εύρημα.

Απίστευτα κι όμως αληθινά – Jane Wilsher, εικ. Louise Lockhart, μτφρ. Κλεοπάτρα Ελαιοτριβιάρη, εκδ. Susaeta, 7+, 9+

Yπήρχε παλιά μια εκπομπή στην κρατική τηλεόραση με τον ίδιο ακριβώς τίτλο και θυμάμαι πολύ έντονα να την περιμένουμε με ανυπομονησία να ξεκινήσει. Σε κάθε επεισόδιό της, παρουσιάζονταν απίστευτα κι όμως αληθινά γεγονότα, όπως ακριβώς σε αυτό το βιβλίο γνώσεων με τον παρόμιο τίτλο (Απίστευτα κι όμως αληθινά). Στις σελίδες αυτού του βιβλίου μαθαίνουμε τι είναι το ΓΚΟΥΓΚΟΛΠΛΕΞ, αν υπάρχουν μπλε παγόβουνα, , αν μιλούν, άραγε, τα δέντρα μεταξύ τους, τι κάνουν οι αστροναύτες με τα άπλυτα ρούχα τους. Κι αν νομίζεις ότι τα ξέρεις όλα, ήρθε η ώρα να το ξανασκεφτείς! Εδώ θα βρεις πληροφορίες που μπορεί να σου φανούν αλλόκοτες, περίεργες, ακόμα και απίστευτες, αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινές. Μέσα από 500 ερωτήσεις συνολικά, χωρισμένες σε 10 θεματικές ενότητες που καλύπτουν από τις επιστήμες και τις τέχνες μέχρι το ζωικό βασίλειο και την παγκόσμια Ιστορία, το βιβλίο αυτό υπόσχεται να εμπλουτίσει τις γνώσεις σου με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο!

Καλοκαιρινά παιχνίδια γνώσεων

Για το τέλος του μεγάλου αυτού αφιερώματος, κρατήσαμε δύο παιχνίδια με κάρτες, και τα δύο για την ορθογραφία. Αν και στην αγορά κυκλοφορούν πολλά που έχουν να κάνουν με το θέμα αυτό, των κανόνων και της εμπέδωσης, με το άγχος των γονιών να εκτοξεύεται – ειδικά στα δύσκολα αυτά χρόνια του κορονοϊού, όπου χάθηκαν αλήθεια πολλές πολύτιμες ώρες μάθησης, εμείς ξεχωρίσαμε δύο που είμαστε σίγουροι ότι θα λύσουν τα χέρια τους, ενώ τα ίδια τα παιδιά θα διασκεδάσουν και παράλληλα θα κάνουν μια επανάληψη χωρίς όμως να πιάσουν στα χέρια τους μολύβια και τετράδια.

Τάξη – τάξη, για παιδιά που τελειώσαν την Α’ Δημοτικού. Γιατί να γράφεις με τις ώρες για να εμπεδώσεις; Γιατί να «επιστρέφεις στην τάξη» ενώ είσαι σε διακοπές; Πώς θα παίξουμε με την επανάληψη; Ως μητέρα ενός επτάχρονου αγοριού η, φιλόλογος και σεναριογράφος, Έφη Γαβρήλου αναζητά διαρκώς τρόπους να μετατρέψει τη γνώση σε διασκέδαση. Έτσι προέκυψε το Τάξη-Τάξη για την Α’ Δημοτικού. Το Τάξη-Τάξη, που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά τον Μάιο του ’22, είναι το πρώτο παιχνίδι που δημιουργήθηκε ακριβώς για να κάνουν οι μαθητές επανάληψη όσων έμαθαν τη σχολική χρονιά που πέρασε χωρίς γκρίνια και αντιρρήσεις, χωρίς μολύβια. Αποτελείται από 100 κάρτες ασκήσεων που καλύπτουν όλη την ύλη των βασικών μαθημάτων, αλλά και τις βασικές γνώσεις όλων των υπολοίπων. Με την ενσυναίσθηση της μητέρας η Έφη Γαβρήλου έγραψε για τις ασκήσεις κείμενα αστεία, πρωτότυπα και προσανατολισμένα στους προβληματισμούς των παιδιών. Επίσης φρόντισε ώστε το παιχνίδι να προάγει τη σωστή διατροφή, την άθληση, την επαφή με τη φύση, αλλά και την ευγενή κοινωνική συμπεριφορά. Το Τάξη-Τάξη αποτελεί χρήσιμο εκπαιδευτικό εργαλείο επιπλέον επειδή οι ερωτήσεις απαντώνται προφορικά κι έτσι το παιδί μπορεί να τις επαναλάβει αμέτρητες φορές μέχρι να τις εμπεδώσει. Παίζεται με έναν, δύο ή και περισσότερους παίκτες.

Ξεμπλέκω – Toubalin. Εκεί που η διαδικασία της μάθησης γίνεται διασκεδαστική και δημιουργική, εκεί που η χαρά γίνεται ένα με την εκπαίδευση, το Ξεμπλέκω, δημιουργία των Βιβή Μελέγκου και Αλεξάνδρας Τσόγκα, σε εικονογράφηση Ευτυχίας Ηλιάδου, αποτελεί το ιδανικό επιτραπέζιο παιχνίδι – βοήθημα. Ο Ξεμπλέκος, ο λιχούδης μυρμηγκοφάγος, λατρεύει να τρώει μυρμηγκογράμματα! Ψάχνει με ζήλο ανάμεσα στις λέξεις, τις προτάσεις, τις ιστορίες και τα βιβλία, τα μυρμηγκογράμματά του. Ξεδιπλώνει τη μακριά του μουσούδα και τα μαζεύει ένα ένα, αποθηκεύοντάς τα μέσα σε κουβάρια. Μα πόσο αγαπάει τα κουβάρια! Δε τα αποχωρίζεται σχεδόν ποτέ! Διαλέγει ανάμεσα τους ποια μυρμηγκογράμματα θα πρωτοφάει, το –ι, το η ή το -ει. Μα πως καταφέρνει και τα ξεχωρίζει ανάμεσα στα τόσο μπερδεμένα κουβάρια; Μάζεψε παρέα με τον Ξεμπλέκο τα μυρμηγκογράμματα του και μάθε και συ να τα ξεμπλέκεις όπως αυτός! Το παιχνίδι απευθεύνεται σε παιδιά που έχουν τελειώσει την Α’ Δημοτικού και μέσα από τις 108 υπέροχα εικονογραφηγμένες κάρτες του (και τους 5 διαφορετικούς τρόπους παιξίματος), κάνει τη γνώση διασκέδαση και την αφομοίωση των κανόνων και της χρήσης των καταλήξεων –η, -ει, -ι διασκέδαση με εύκολο και ψυχαγωγικό τρόπo.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Το φιλάκι για αντίο

Η Audrey Penn μας έχει συνηθίσει σε βιβλία για τις δύσκολες στιγμές των μικρών παιδιών. Εδώ οι εκδόσεις Ciel μας

Μέδουσα

Αυτή η σκληρόδετη και πλούσια εικονογραφημένη έκδοση δεν είναι απλώς μια ακόμα αναδιήγηση ενός μύθου, αλλά μια σχεδόν νέα ιστορία