Συνεχίζουμε το αφιέρωμα στα προγράμματα των ελληνικών εκδοτικών οίκων, με τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο από τις οποίες περιμένουμε ως τα Χριστούγεννα πέντε εξαιρετικά ενδιαφέροντα βιβλία, το ένα από αυτά μια μελέτη πάνω στην αφηγηματικότητα των βουβών βιβλίων και κόμικ. Η Μαριάννα Μίσιου διδάσκει από το 2010 το αντικείμενο «Εικονιστικές αφηγήσεις» στο πλαίσιο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Παιδικό Βιβλίο και Παιδαγωγικό Υλικό στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στη Ρόδο και από το 2016 διδάσκει το αντικείμενο αυτό και σε προπτυχιακό επίπεδο. Το βιβλίο της Βουβά κόμικς και εικονοβιβλία: τεχνικές αφήγησης στα βιβλία χωρίς λέξεις αποτελεί τη μεταδιδακτορική της έρευνα (2019) όπου αναλύονται οι επιστημονικοί της προβληματισμοί σε θεωρητικές και πρακτικές προσεγγίσεις της παιδικής λογοτεχνίας, των εικονιστικών αφηγήσεων (κόμικς και εικονοβιβλίων), των πολυτροπικών κειμένων και της διδακτικής τους. Στην κατηγορία των εικονοβιβλίων, οι εκδόσεις Καλειδοσκόπιο μας ετοίμασαν τέσσερα βιβλία, το ΧΡΑΤΣ της Εύης Γεροκώστα σε εικονογράφηση Κώστα Μαρκόπουλου, το νέο βιβλίο του Δημήτρη Μπασλάμ και την Ντανιέλας Σταματιάδη, Ο πιο δυνατός άνθρωπος του κόσμου, το βιβλίο της Βαλεντίνας Παπαδημητράκη, Μια αγκαλιά κι ένα φιλί κι ένα κουτό κουτί, σε εικονογράφηση Μαρίνας Δημοπούλου και τέλος το YA μυθιστόρημα της Μαρίας Σούμπερτ «Νερό δε γίνεται», σε εικονογράφηση Κατερίνας Χαδουλού και σε συνέκδοση με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας.
Από τις εκδόσεις Πατάκη και το εξαιρετικά πλούσιο εκδοτικό τους πρόγραμμα, ξεχωρίσαμε τους εκπλητικούς Χάρτες (Maps), ένα βιβλίο γνώσεων για παιδιά από τους Πολωνούς Αλεξάντρα Μιζελίνσκα και Ντάνιελ Μιζελίνσκι, τη δεύτερη συνεργασία Παπαϊωάννου – Μπουλούμπαση στο εικονογραφημένο Όταν εσύ λείπεις, το δεύτερο βιβλίο γνώσης του Ολλανδού Peter Goes, Χρονολόγιο – Επιστήμη και τεχνολογία, ακόμα ένα βιβλίο-βιογραφία της Ελένης Κατσαμά, που ανήκει στη σειρά Οι Μεγάλοι όταν ήταν Μικροί, το Εξυπερύ, ο πρίγκιπας που δε μεγάλωσε σε εικονογράφηση Βασίλη Σελιμά, αλλά και τα νέα βιβλία της Κατερίνας Κρις (Η Φαντασία) και της Μαρίας Παπαγιάννη (Ο δρόμος για το σπίτι). Η Αργυρώ Πιπίνη θα μας παρουσιάσει το τέταρτο βιβλίο της σειράς της Μικρά Γατικά, με πρωταγωνιστές αυτή τη φορά τον Οθωνα και την Αμαλία (εικ. Ιφιγένεια Καμπέρη) και η αρχαιολόγος Εύη Παπαδοπούλου θα μας εκμυστηρευτεί Το μυστικό του Ζέφυρου στο 4ο βιβλίο της σειράς Αρχαιολογικά παραμύθια. Τέλος, περιμένουμε, στη σύγχρονη λογοτεχνία για νέους τον Τελευταίο άνθρωπο του Lee Bacon, σε μετάφραση Μάνου Τζιρίτα και στα χριστουγεννιάτικα το εικονογραφημένο Εκατοντάδες χιλιάδες Αγιοβασίληδες των Hiroko Motai και Marika Maijala και το Καλικαντζαρολογία: Καλικαντζαροδιωκτική του Στέλιου Πελασγού σε εικονογράφηση Σπύρου Γούση και Μαίρης Καρπέτα. Βασισμένο στη λαογραφία διάφορων περιοχών του ελληνισμού, ο συγγραφέας μετασχηματίζει με χιούμορ και τέχνη την νεοελληνική μυθολογία του δωδεκαήμερου και βοηθά τη διαφοροποίηση από την σκαλαπουνταρική προπαγάνδα που τους παρουσιάζει ως αγαθούς βοηθούς του Αϊ-Βασίλη.
Η Κατερίνα Καρόγιαννη αφηγείται μέσα από τις σελίδες του βιβλίου της Θησέας, ο ήρωας της Αθήνας, που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Susaeta, τις περιπέτειες του χαρισματικού από τη φύση του, με περίσσιο θάρρος και ευγένεια στην ψυχή, Θησέα, ο οποίος ξεκινά έφηβος για την Αθήνα με σκοπό να συναντήσει τον πατέρα του και βασιλιά της πόλης. Στο βιβλίο O Mότσαρτ και η μουσική του (εικ. Κasandra) τα παιδιά θα γνωρίσουν τον Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ και την εξίσου ταλαντούχα αδελφή του Νάνερλ και θα μάθουν την ιστορία τους, ενώ σε κάθε σελίδα θα βρουν κουμπιά που όταν τα πατάς ακούγονται οι ήχοι των οργάνων της κλασικής μουσικής. Στην κατηγορία των βιβλιων γνώσεων περιμένουμε δύο εκδόσεις: Το ταξίδι της ζωής: η θαυμαστή εξέλιξη της Anna Claybourne, όπου εξετάζεται το τι είναι η εξέλιξη, πώς λειτουργεί και ποιοι ανακάλυψαν τα μυστικά της (εικ. Wesley Robins) και το Μεγάλος Άτλας του διαστήματος, στο οποίο θα βρούμε και δωρεάν εφαρμογή με 50 διαστημικά βιντεάκια. Τέλος, στην κατηγορία των χριστουγεννιάτικων βιβλίων θα δούμε δύο βιβλία, το O Αϊ-Βασίλης ψάχνει για δουλειά του Μικέλε Ντ’ Ινιάτσιο σε εικονογράφηση Σέρτζο Ολιβότι και μετάφραση της Δήμητρας Δότση και την κλασική ιστορία του Καρυοθραύστη.
Εξαιρετικά πλούσιο και το εκδοτικό πρόγραμμα του Μεταίχμιου, με συνολικά 50 βιβλία για παιδιά. Από αυτά ξεχωρισάμε την graphic novel έκδοση του Μεγάλου Περίπατου του Πέτρου, του σπουδαίου μυθιστορήματος για παιδιά της Αλκης Ζέη, σε διασκευή Αγγελικής Δαρλάση και σχέδιο του Δημητρη Μαστώρου (αναμένεται στις 7/12) αλλά και το Ο νυχτερινός περίπατος της γιαγιάς της ίδιας, το μοναδικό της κείμενο που έγινε εικονογραφημένο βιβλίο για μικρότερα παιδιά. Στα βιβλία γνώσης θα δούμε το Τι είναι δημοκρατία της Μαρίζας Ντεκάστρο σε εικονογράφηση Χρήστου Κούρτογλου, το έκτο και τελευταίο βιβλίο της σειράς Το βυζάντιο σε έξι χρώματα της Μαρίας Αγγελίδου σε εικονογράφηση Κατερίνας Βερούτσου, αλλά και τη συλλογή βιογραφιών σπουδαίων καλλιτεχνών από την Αγγελική Δαρλάση (Οι Μεγάλοι… μικροί: Οι καλλιτέχνες) σε εικονογράφηση Σοφίας Παπαδοπούλου. Τέλος, με ανυπομονησία περιμένουμε μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα το δεύτερο βιβλίο της Andy Shepherd, Το αγόρι που ζούσε με δράκους, ενώ τους επόμενους μήνες θα δούμε Το μικρότερο χριστουγεννιάτικο δώρο από τον δημιουργό της Τελείας, Peter Reynolds, το νέο βιβλίο του Axel Scheffler που έγραψε μαζί με τη Rosa Scheffler, το Η κλέφτρα που αγαπούσε τις πέρλες και τέλος το Μπάρναμπους: Η μεγάλη απόδραση των αδερφών Φαν.
Η Μικρή Σελήνη μας έδωσε ήδη μια πρόγευση του εκδοτικού της προγράμματος, με την προχθεσινή κυκλοφορία του τρίτου και τελευταίου μέρους της σειράς των βιβλίων του David Litchfield, το O Αρκούδος, το πιάνο και η τελευταία συναυλία. Μέσα στο φθινόπωρο θα δούμε ακόμα ένα βιβλίο της Anna Walker (Φλορέτ), το Mr. Huff, ενώ ως τα χριστούγεννα ο εκδοτικός μάς επιφυλάσσει δύο ακόμα κυκλοφορίες που θα ανακοινωθούν σύντομα.
Από τις εκδόσεις Key Books θα κυκλοφορήσει μέσα στον Οκτώβριο το πρώτο παιδικό βιβλίο του Νίκου Παλαιολόγου, το οποίο αγγίζει ένα εξαιρετικά ευαίσθητο και ιδιαίτερο θέμα, αυτό των διαφορετικών οικογενειών, των οικογενειών που δεν ζούνε με τον συνήθη τρόπο την καθημερινότητά τους, αλλά νιώθουν ελεύθεροι να εδραιώσουν τους δικούς τους όρους. Η ιστορία της γάτας του Χοσελίτο Περδόν εξοικειώνει τα παιδιά με την πραγματικότητα μιας καθημερινότητας όπου η αγάπη μπορεί να βιωθεί παντού, χωρίς να προέρχεται αποκλειστικά από ένα μέρος, ένα σπίτι ή έναν άνθρωπο. Η χειροποίητη τυπογραφία και το μινιμαλιστικό σκίτσο του βιβλίου ξεχωρίζουν, ενώ το κείμενο ενσωματώνεται πλήρως στην ολοσέλιδη εικονογράφηση κάνοντας την ανάγνωση μία ιδιαίτερη εμπειρία. Το εντυπωσιακό μέγεθος και η πολυτελής έκδοση θα συναρπάσουν τους μικρούς και μεγάλους αναγνώστες.
Από τις εκδόσεις Κέδρος έχουμε να περιμένουμε νέες προσθήκες στις ήδη υπάρχουσες σειρές βιβλίων, αλλά και μια νέα σειρά για παιδιά 9+ ετών. Η σειρά Ο Τομ Ο’Κλοκ και οι Ντετέκτιβ του Χρόνου του Σερ Στιβ Στίβενσον αποκτά ακόμα τρία βιβλία (Κλοπή στο μουσείο κέρινων ομοιωμάτων, Το φάντασμα της αρένας και Η ληστεία του αιώνα), ενώ στη σειρά των Γιορν Λιρ Χορστ και Χανς Γιέργκεν Σάντνες Πρακτορείο Ντετέκτιβ Ν° 2», που γνωρίζει τεράστια επιτυχία στην πατρίδα τους, τη Νορβηγία αλλά κι όπου αλλού μεταφράζεται, κυκλοφορούν ακόμα τρία βιβλία (Επιχείρηση κλεμμένος πίνακας, Επιχείρηση ληστεία στο ταμιευτήριο, Επιχείρηση Νισή του Ήλιου). Ο Αγης και τα τερατάκια του του Ζάουμε Κοπόνς, η νέα σειρά που μας παρουσιάζει ο Κέδρος, έχουν πουλήσει ήδη 500.000 αντίτυπα και μεταφράζονται σε 18 γλώσσες. Στα ελληνικά θα δούμε να κυκλοφορούν τα τρία πρώτα, Ερχεται ο κύριος Πλατς, Πρέπει να σώσουμε τον Ναυτίλο και Το τραγούδι του πάρκου. Τέλος, νέα βιβλία αποκτά και ο Τζερόνιμο Στίλτον (To μυστήριο του ρουμπινιού της Ανατολής & Τελικός κυπέλλου στην Ποντικούπολη) και η Τέα Στίλτον (Σταρ και γυρίσματα στο Τόπφορντ & Τοπ μόντελ για μία μέρα).
Από τον θεσσαλονικιώτικο εκδοτικό οίκο Επόμενος Σταθμός θα δούμε στις αρχές Δεκεμβρίου ένα βιβλίο, Το κόκκινο κουμπάκι της Σοφίας Πολίτου-Βερβέρη σε εικονογράφηση της Ζακλίν Πολενάκη, από όπου και η φωτογραφία παραπάνω.
Οι εκδόσεις Καστανιώτη, με αφορμή τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, θα κυκλοφορήσουν τον Νοέμβριο τα δύο ακόμα βιβλία της νέας σειράς «Μικρές ελληνικές ιστορίες», η οποία απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας, σε κείμενα Γιολάντας Χατζή και εικονογράφηση από τον Πέτρο Χριστούλια. Πρόκεται για τα Η Φιλική Εταιρεία και Κλέφτες και Αρματολοί. Μέσα στον Οκτώβριο θα κυκλοφορήσει το πρώτο εικονογραφημένο βιβλίο του Βασίλη Παπαθεοδώρου, το Δεν πιστεύω να φοβάσαι! σε εικονογράφηση Πέτρου Χριστούλια, ενώ λίγο μετά θα δούμε και το επίσης εικονογραφημένο Μια μέρα μόνο του πρωτοεμφανιζόμενου Νίκου Αντωνίου (εικ. Ναταλία Καπατσούλια). Τέλος, το εκδοτικό προγραμμα του Καστανιώτη ως τα Χριστούγεννα περιλαμβάνει το Τεμπελόσκυλα σε φόρμα, το δεύτερο από τα τρία μέχρι στιγμής της γερμανικής σειράς Βασιλιάδες της βαβούρας σε κείμενα Γιάκομπ Μ. Λέοναρντ και το εφηβικό μυθιστόρημα της Ιωάννας Αργυρού, Πάρκο με τις νεραντζιές.
Από τις εκδόσεις Άγκυρα θα δούμε και αρκετές επανεκδόσεις, αλλά και κάποια καινούρια βιβλια, όπως τα 101 πολύτιμα παραμύθια με εικόνες από τους Εύα Καραντινού, Νόνκα Πετκόβα, Ευγενία Λουμπινόβσκα και Χρήστο Βαρλάμο σε διασκευή Γιώργου Τσουκαλά, Νέστορα Χούνου και Αναστασίας Δ. Μακρή και μετάφραση Ευαγγελίας Δημητροπουλάκη και τα εικονογραφημένα Όταν είσαι γενναίος των Pat Zietlow και Eliza Wheeler και Aπέραντος ουρανός των Amanda Addison & Manuela Adreani. Τέλος, μέσα στον μήνα περιμένουμε και τη νέα σειρά Μεγάλες ώρες της ιστορίας μας. Οι συγγραφείς Θεοδώρα Λούφα-Τζοάννου και Αναστασία Δ. Μακρή και οι εικονογράφοι Λουκιανός Μιχάλης και Εύα Καραντινού δημιουργούν μια σειρά βιβλίων για τους σημαντικότερους ήρωες της ελληνικής επανάστασης του 1821. Η σειρά περιλαμβάνει τέσσερα βιβλία (Θεόδωρος Κολοκοτρώνης , Ανδρεάς Μιαούλης και Κωνσταντίνος Κανάρης και Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα).
Από τον εκδοτικό Τζιαμπίρης – Πυραμίδα θα δούμε αρκετά εικονογραφημένα βιβλία όπως το Η Μικρή Χελώνα και η θάλασσα των Beckey Davies & Jennie Poh, το Ουπς! Μια αλεπού !των Georgiana Deutsch & Cally Johnson – Isaacs και το Αγαπητή Γη των Isabel Otter & Clara Anganuzzi, ενώ στον κατάλογο του εκδοτικού υπάρχει και το βιβλίο της Σοφίας Βαβέση, Μπορώ να μάθω τι θέλεις να μου πεις.
Και κλείνουμε το αφιέρωμα στις νέες και επερχόμενες εκδόσεις με τα βιβλία που θα κυκλοφορήσουν από τις εκδόσεις Καλέντη, όπως το νέο βιβλίο γνώσεων για παιδιά της Ελένης Σβορώνου σε σχέδια Φίλιππου Φωτιάδη. Το Λόρδος Βύρων και Έλγιν εντάσσεται στη νέα σειρά Μικρές Ιστορίες για Μεγάλα Γεγονότα με κείμενα με λογοτεχνική αφήγηση. Από τον Καλέντη περιμένουμε ακόμα τα βιβλία: Οι δύο Φρίντες – Αναμνήσεις διά χειρός Φρίντα Κάλο (εικ.: Gianluca Folì, μτφρ.: Κλεοπάτρα Ελεοτριβιάρη), ένα εικονογραφημένο βιβλίο που δανείζεται τον τίτλο από έναν από τους διασημότερους πίνακες της Φρίντα Κάλο για να ανασύρει μια ανάμνηση από την παιδική της ηλικία, το Η Ρωρώ το καγκουρό και το διψασμένο δάσος, το νέο βιβλίο του δημιουργού των «Λάχανα και Χάχανα», Τάσου Ιωαννίδη (εικ. Βανέσσα Ιωάννου), το Ένα χαμόγελο και δύο όμορφες λέξεις των Μαρίνα Μιχαηλίδου-Καδή – Αιμιλία Κονταίου και τέλος το Ένα τίποτα που έγινε κάτι της Ελένης Πριοβόλου σε εικονογράφηση Έφης Λαδά.
Εδώ μπορείτε να διαβάσετε το πρώτο μέρος του αφιερώματος με τις νέες και μελλοντικές εκδόσεις των: Ψυχογιός, Διάπλαση, Μέλισσα, Αδελφοί Βλάσση, Ποταμός, Παπαδόπουλος, Μίνωας, Μάρτης, Κλειδάριθμος, Ικαρος και Διόπτρα.