Τι θα διαβάσουμε ως τα Χριστούγεννα (part 1)

Εξαιρετικά πλούσια παρουσιάζονται και αυτό το φθινόπωρο τα προγράμματα των ελληνικών εκδοτικών οίκων. Η Κόκκινη Αλεπού, πιστή στο καθιερωμένο της πλέον ραντεβού του Σεπτεμβρίου, συγκέντρωσε όλες τις νέες και επικείμενες εκδόσεις και παρουσιάζει τα βιβλία εκείνα που ξεχώρισε και που περιμένουμε να τα δούμε στις προθήκες και τα ράφια των βιβλιοπωλείων μέσα στους επόμενους τρεις μήνες. Καινούργιος David Litchfield, καινούργιος Peter Reynolds, πολλά χριστουγεννιάτιακα βιβλία, επανεκδόσεις και πολλές συνέχειες βιβλίων που αγαπήσαμε, βιβλία για πολύ μικρά χεράκια, πολύχρωμα εικονογραφημένα, γνώσεων που εξάπτουν την περιέργεια και απαντούν στα χιλιάδες μας ερωτήματα, αλλά και εφηβικά και νεανικά θα κυκλοφορήσουν ως τα Χριστούγεννα.


Από τον εκδοτικό οίκο Αδελφοί Βλάσση κυκλοφόρησε ήδη το εικονογραφημένο της Susan Hughes με τίτλο “Και μετά…“, σε εικονογράφηση Carey Sookocheff και μετάφραση Αργυρώς Πιπίνη. Το βιβλίο, που απευθύνεται σε παιδιά 5+ ετών, πραγματεύεται την ιστορία ενός αγοριού που στο σχολείο δέχεται τα πειράγματα της Ζόρικης Μπ., με τη συγγραφέα να ρίχνει φως σε όλο το εύρος των αρνητικών συναισθημάτων που βιώνει ένα παιδί που δέχεται εκφοβισμό μέσα στο σχολικό περιβάλλον, ενώ παράλληλα αναδεικνύει τρόπους με τους οποίους το σύμπαν μπορεί να φέρει τον θύτη και το θύμα κοντά.

Από τις εκδόσεις Ικαρος περιμένουμε συνολικά 15 βιβλία για παιδιά, κυρίως εικονογραφημένα και για αναγνώστες ως 7 ετών, όπως το τρίτο βιβλίο της σειράς Πιτσιμπουίνοι της Ευτυχίας Γιαννάκη (εικ. Σοφία Τουλιάτου), τον Μικρό Οδηγό βιβλίων της Σταυρούλας Παγώνα σε εικονογράφηση Ντανιέλας Σταματιάδη, αλλά και τα δύο βιβλία της σειράς Κούνελος και Αρκούδα (Ιπτάμενος μεζές & Παράξενα φράγματα συμβαίνουν) του Julian Gough σε εικογράφηση Jim Field (μτφρ. Α. Παπαθεοδούλου). Από αυτά που περιμένουμε με μεγάλη ανυπομονησία ειναι το πρώτο βιβλίο της βραβευμένης εικονογράφου Ιριδας Σαμαρτζή, το «Τάτα», τα δύο βιβλία της Σουηδής δημιουργού Ingela P. Arrhenius (σειρά Παίζω κρυφτό!) για πολύ μικρά παιδάκια, το βιβλίο του John Bond, Να βοηθήσει θέλει το μικρό κουνέλι, αλλά και το Εσύ επιλέγεις του Nick Sharratt (μτφρ. Μ. Πανουργιά), βιβλίο που στο εξωτερικό έχει ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο αντίτυπα σε πωλήσεις.

Μετά το Μεγάλο βιβλίο των ζουζουνιών, από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος περιμένουμε να κυκλοφορήσει σύντομα και το Μεγάλο βιβλίο των θηρίων, όπως και το αντίστοιχο βιβλίο με τα αυτοκόλλητα, και τα δύο από τον συγγραφέα και εικονογράφο Yuval Zommer. Ακόμα ένα βιβλίο που περιμένουμε μέσα στο επόμενο διάστημα είναι το Ο μεγάλος λύκος και η κόκκινη νεράιδα, μια διαφορετική εκδοχή της Κοκκινοσκουφίτσας, της Veronique Cauchy (εικ. Rebecca Galera), το οποίο βάζει στο επίκεντρο την αναπηρία και μιλάει για αυτή μέσα από ένα πολύ γνωστό παραμύθι. Από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος θα δούμε ακόμα τη νέα σειρά βιβλίων του Κυριάκου Αθανασιάδη με τίτλο Δρακοσυλλέκτης (Ένα πατίνι για την Ιουστίνη & Ένας κόκκινος σκούφος για τον Ροδόλφο), το νέο εικονογραφημένο της Ελένης Μπετεινάκη, Το κόκκινο κουμπί (εικ. Ν. Ανδρικόπουλος), την Αρα, τη μηχανικό των άστρων της Kormal Singh, όπως και το βιβλίο δραστηριοτήτων που βασίζεται στο Το πνεύμα του χιονιού της Maja Lunde.

Πέντε βιβλία περιμένουμε ως τα Χριστούγεννα από τις εκδόσεις Ποταμός. Το Μπαλκόνι της Melissa Castrillon έκανε ήδη την εμφάνισή του στα βιβλιοπωλεία, ενώ σύντομα αναμένουμε να δούμε κι από κοντά ακόμα δύο ακόμα βιβλία του Marc Martin, του δημιουργού του Ο Ποταμός. Το Ολα είναι ένα βιβλιο για όλους και για όλα: από το Χονγκ Κονγκ μέχρι τον Αμαζόνιο και από το Ουλάν Μπατόρ μέχρι την Ανταρκτική, ο δημιουργός καλεί τον αναγνώστη να κάνουν τον γύρο του κόσμου και να ανακάλυψουν όλα αυτά που κάνουν κάθε τόπο μοναδικό. Το “Τι είναι εκεί ψηλά;” είναι εντελώς διαφορετικό. Με έμμετρο λόγο και πολύ χιούμορ, ο Marc Martin ρωτάει συνέχεια “τι είναι εκεί ψηλά;” προκαλώντας τον αναγνώστη να μαντέψει. Ο Μυστικός κήπος στον ουρανό της Linda Sarah και της Fiona Lumbers, είναι ένα βιβλίο για τη φιλία, ενώ Το δώρο του παππού μου της Fiona Lumbers μιλάει για την ομορφιά της κάθε μέρας.

H Εκδόσεις Διόπτρα μας παρουσίασαν ένα πλουσιότατο εκδοτικό πρόγραμμα, με μεγάλη ποικιλία βιβλίων για παιδιά από 1 έτους μέχρι έφηβους. Από αυτά ξεχωρίσαμε το δεύτερο βιβλίο της σειράς “Βιβλιοπωλείο Πέιτζις και Σια“, Η Ματίλντα και τα χαμένα παραμύθια της Anna James, το βιβλίο γνώσεων για παιδιά 5+, Τι είδαν οι δεινόσαυροι της Fatti Burke (Αρχαία Ρώμη & Αρχαία Αίγυπτος), το εικονογραφημένο Η βαλίτσα του Chris Naylor-Ballesteros, αλλά και το Σι Λόντε: το κορίτσι που βρήκε τη μουσική του Μίλτου Πιστώφ σε εικονογράφηση Γιάννη Σκουλούδη. Η Κατερίνα Σέρβη καταπιάνεται με την Ιλιάδα και την Οδύσσεια και γράφει για τα κορίτσια που έγιναν μύθος, για τις 18 μυθικές ηρωίδες, θεές και θνητές, νύμφες και μάγισσες που πιάνουν το νήμα του παραμυθιού, η μία μετά την άλλη, και αφηγούνται ιστορίες για μάχες και έρωτες, μοιραίες γνωριμίες και αιχμαλωσίες, θάρρος και αλτρουϊσμό, προδοσία και συγχώρε­ση. Η εικονογράφηση είναι της Σάντρας Ελευθερίου. Στα μέσα του φθινοπώρου θα δούμε και το νέο βιβλίο της Μαρίνας Γιώτη με τίτλο Ακόμη, αλλά και τη μετάφραση του Τα παιδιά που έβλεπαν τα τρένα να περνούν της Edith Nesbit, το κλασικό μυθιστόρημα για παιδιά που πρωτοεκδόθηκε στην Αγγλία το 1906. Τέλος, από τις εκδόσεις Διόπτρα θα δούμε να κυκλοφορεί και το νέο βιβλίο της εικονογράφου Εφης Λαδά, Μια ξεχωριστή Κυριακή.

Από τις εκδόσεις Καπόν μόλις κυκλοφόρησε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο Τέχνης. Πρόκεται για το Η ιστορία των εικόνων για παιδιά. Μέσα από ένα συναρπαστικό ταξίδι στον κόσμο των εικόνων, τα παιδιά μαθαίνουν την ιστορία της Τέχνης, από την πρώιμη ζωγραφική στους τοίχους των σπηλαίων έως τις εικόνες που φτιάχνουμε σήμερα στους υπολογιστές και στις φωτογραφικές μηχανές των κινητών τηλεφώνων. Τα κείμενα είναι των David Hockney & Martin Gayford, η εικονογράφηση της Rose Blake και η μετάφραση της Kαρίνας Λάμψα. Να σημειωθεί ότι το βιβλίο έχει γραφτεί από έναν σπουδαίο εκπρόσωπο των εικαστικών τεχνών, τον David Hockney και τον Martin Gayford, κριτικό Τέχνης και συγγραφέα και απέσπασε το BolognaRagazzi New Horizons Award το 2019. Ακόμα ένα βιβλίο Τέχνης μόλις κυκλοφόρησε και από τις Εκδόσεις Μέλισσα. Πρόκειται για το Σόνια Ντελονέ: Μια ζωή γεμάτη χρώμα, το οποίο ανήκει στη σειρά των παιδικών βιβλίων από το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (ΜοΜΑ). Η διάσημη καλλιτέχνις Σόνια Ντελονέ προσκαλεί τον γιο της, Σαρλ, σε μια φανταστική πτήση με το μαγικό τους αυτοκίνητο. Με την ολοζώντανη αναπαραγωγή έργων της από τις συλλογές του ΜoMA στη Νέα Υόρκη και του Κέντρου Πομπιντού στο Παρίσι, το βιβλίο επικεντρώνει το ενδιαφέρον των μικρών αναγνωστών στις πιo βασικές ιδέες της ζωγράφου για την Τέχνη και τη ζωή.

Και Dan Brown για παδιά και David Walliams και Lauren Child έχει το πρόγραμμα των εκδόσεων Ψυχογιός ως τα Χριστούγεννα, αλλά και δύο βιβλία του Χρήστου Δημόπουλου, τα καινούργια βιβλία της Βέρας Πρατικάκη, της Ράνιας Μπουμπουρή, της Μαριλίτας Χατζημποντόζη και την επανέκδοση των βιβλίων του Roald Dahl σε σκληρόδετες εκδόσεις. Από τα βιβλία που κάνουν ποδαρικό στο φθινόπωρο είναι Το Κάτι του Walliams (μτφρ. Πετρούλα Γαβριηλίδου), μια παλαβή, απολύτως σουρεαλιστική, εξωφρενικά εξωπραγματική ιστορία για δύο εντελώς αγαθούς γονείς και την εντελώς φρικτή κόρη τους. H Elena Favilli διηγείται Ιστορίες της Καληνύχτας για Επαναστάστριες, αυτή τη φορά με πρωταγωνίστριες 100 μετανάστριες που άλλαξαν τον κόσμο. Ο τρίτος τόμος της ευπώλητης σειράς βιογραφιών για παιδιά μεταφράστηκε στα ελληνικά από την Έρρικα Πάλλη και θα κυκλοφορήσει στις 22 Οκτωβρίου. Από τις εκδόσεις Ψυχογιός θα κυκλοφορήσει ακόμα το πέμπτο βιβλίο της σειράς του Χρήστου Δημόπουλου, Ηπιος Θερμοκήπιος, αλλά και το βιβλίο “Το πρώτο σύνταγμα της Ελλάδας για παιδιά“, ένα βιβλίο γνώσης σε εικονογράφηση Πετρούλας Κρίγκου. Μέσα στον Οκτώβριο θα δούμε και την έκδοση των δύο βιβλίων της P. L. Travers, Μαίρη Πόππινς (το ομώνυμο και το Η Μαίρη Πόππινς επιστρέφει) σε μετάφραση Α. Πιπίνη, ενώ στις αρχές Δεκεμβρίου θα κυκλοφορήσει η εκπλητική εικονογραφημένη έκδοσης της Μαίρη Πόππινς διασκευασμένη και εικονογραφημένη από την Βρετανή δημιουργό Lauren Child. Aνάμεσα στα πολλά ενδιαφέροντα που θα δούμε από τις εκδόσεις Ψυχογιός είναι και η επανέκδοση ως σκληρόδετα των βιβλίων του Roald Dahl (διαθέσιμα από αρχές Νοεμβρίου), αλλά και η μετάφραση του βιβλίου του Dan Brown, H μουσική συμφωνία των ζώων (μτφρ. Φ. Μανδηλαράς). Τέλος, το βιβλίο γνώσης Τα πρόσωπα της Επανάστασης του 1821, των Βασιλικής Μαρκάκη και Ζήνωνα Ζαμπακίδη, σε εικονογράφηση Σάρα Λαμπράντα θα βρεθεί στα βιβλιοπωλεία το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου.

Ενδιαφέροντα βιβλία περιμένουμε και από τις εκδόσεις Διάπλαση, όπως του Canizales το Όμορφη, το Μόνο ένα πράγμα της Σελέστε Σάντσες Ντεμάρε, το Πώς τα τυλίξετε ένα δώρο σε 10 βήματα του Πέπε Σεράνο και την Πετρόσουπα του Αλέν Σερζ Τζοτάπ, αλλά και πολλά από Ελληνες συγγραφείς. Στον κατάλογο με τα βιβλία που πρόκειται να δούμε τους επόμενους μήνες στα βιβλιοπωλεία από τις συγκεκριμένες εκδόσεις βρίσκονται, μεταξύ πολλών άλλων, το νέο εικονογραφημένο βιβλίο της Μαρίας Σούμπερτ, Το μυστικό του δέντρου σε εικονογράφηση Πέρσας Ζαχαριά, το Η πολιτεία των παιδιών της Ευαγγελίας Γκέλη, της Αργυρώς Μουντάκη το Μυστικά με τον μπαμπά, της Χρυσάνθης Καραΐσκου το Μέγας Αλέξανδρος και της Ντομένικα Μίκαϊτς το Ο Βασίλης και ο Άγιος Βασίλης σε εικονογράφηση Λέλας Στρούτση.

Ακόμα ένα βιβλίο με πρωταγωνιστή τον Άλφονς θα δούμε να βγαίνει στα βιβλιοπωλεία τον Οκτώβριο από τις Εκδόσεις Μάρτης. Ο αγαπημένος ήρωας των παιδιών επιστρέφει με το έβδομο βιβλίο της περίφημης σειράς βιβλίων της Gunilla Bergström, που έχει κατακτήσει εδώ και χρόνια χιλιάδες μικρούς αναγνώστες σε περισσότερες από 32 χώρες. Λίγο μετά την έκδοση του “Ποιος θα σώσει τον Άλφονς;, τον Νοέμβριο θα κυκλοφορήσει η ελληνική μετάφραση του βιβλιου της Linda Sunderland, Raven child and the snow witch, σε εικονογράφηση Daniel Egneus (Αγγελίνα) και το chapter book της πρωτοεμφανιζόμενης Βίβιαν-Ινώς Τσαμαδού με τίτλο Οι Μάγισσες δεν πιστεύουν στα δάκρυα σε εικονογράφηση Κατερίνας Σισκοπούλου. με πρωταγωνίστριες τρεις μικρές αδελφές μάγισσες που ζουν στην Ελλάδα: την ατρόμητη Ρεγγίνα, τη σοβαρή Ρόζα και τη σκανταλιάρα Νόρα.

Λογοτεχνικά, εικονογραφημένα βιβλία για παιδιά και βιβλία γνώσεων ολοκληρώνουν εκδοτικά το 2020 για τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος. Στη σειρά Μικρά Μεγάλα Κλασικά, με εικονογραφημένες διασκευές κλασικών έργων από τον Αντώνη Παπαθεοδούλου και την Ίριδα Σαμαρτζή, προστίθεται η Μαύρη Καλλονή της Anna Sewell, ενώ στη σειρά Πρώτη μου Ιστορία (Φίλιππος Μανδηλαράς – Ναταλία Καπατσούλια) κυκλοφορεί ήδη η Ναυμαχία της Σαλαμίνας και θα προστεθεί τον Οκτώβριο ένα ακόμα βιβλίο, το Κύπρος – από τον μύθο ως σήμερα. Ο Αρκούδος και ο Πάπιος των Jory John και Benji Davies επιστρέφουν με μια νέα, ακόμα πιο αστεία ιστορία με τίτλο Σ’ αγαπάω, λέμε!, ενώ στη σειρά Μικρά κορίτσια και αγόρια με μεγάλες ιδέες της Maria Isabel Sanchez Vegara, θα προστεθεί ένα βιβλίο-έκπληξη. Στα εικονογραφημένα βιβλία θα δούμε μία ιστορία της Άλισον Φαλκονάκη, το Ο φίλος μου ο Τίμος το κλαδάκι, με την εικονογράφηση του Νέαρχου Ντάσκα (PolkaDot). Μέσα στο φθινόπωρο θα κυκλοφορήσει επίσης το παγκόσμιο best-seller Το αγόρι, ο τυφλοπόντικας, η αλεπού και το άλογο του Charlie Mackesy, σε μετάφραση της Άννας Παπασταύρου, όπως και το βιβλίο 21+1 για το ’21 (προσωρινός τίτλος). Είκοσι δύο δημιουργοί εμπνέονται από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, σε ένα βιβλίο γνώσεων που επιμελούνται η Μαρίζα Ντεκάστρο και η Ελένη Σβορώνου. Στα βιβλία γνώσεων θα δούμε και το βιβλίο Η γλώσσα του σύμπαντος: Μια οπτική εξερεύνηση των μαθηματικών, σε κείμενα του Colin Stuart, συνεργάτη της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας και εικόνες του Ximo Abadia. Τέλος, θα εμπλουτιστεί και η σειρά καρτονέ βιβλίων Η μικρή μου μυθολογία με τους τίτλους Ο μικρός μου Αίσωπος: Το λιοντάρι και το ποντίκι, Λαγός και χελώνα, Η αλεπού και το λελέκι και Τζίτζικας και μέρμηγκας. Η εικονογράφηση είναι της Άννας Γκουτζουρή.

To πρώτο μέρος του αφιερώματος της Κόκκινης Αλεπούς κλείνει με τις επικείμενες κυκλοφορίες από τις Εκδόσεις Μίνωας. Ο φθινοπωρινός κατάλογος των παιδικών τίτλων των εκδόσεων Μίνωας είναι εμπλουτισμένος με πολλά καινούργια βιβλία, αλλά και πολλές προσθήκες στις ήδη υπάρχουσες σειρές βιβλίων. Στην κατηγορία των εικονογραφημένων βιβλίων έρχεται να προστεθεί το δεύτερο παιδικό βιβλίο της Χριστίνας Αποστολίδη, Το άτακτο καπέλο σε εικονογράφηση Σεραφείμ Στρουμπή, που ήδη κυκλοφόρησε, ενώ στη σειρά «Γνωρίζω την ιστορία» των Βασίλη Κουτσιαρή και Γιάννη Διακομανώλη, αναμένεται το τέταρτο βιβλίο με τίτλο Στρατιώτες στον πόλεμο (1940-1944). Με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, από τις εκδόσεις Μίνωας θα κυκλοφορήσουν δύο εικονογραφημένα βιβλία, τα 13 αγωνιστές του 1821 και Οι σημαντικότερες μάχες του 1821, της Μαρίας Δασκαλάκη. Στην κατηγορία της Ξένης Παιδικής Λογοτεχνίας για παιδιά 9+ θα κυκλοφορήσει η νέα σειρά βιβλίων μυστηρίου για παιδιά του Σερ Στίβενσον Στιβ, «Άγκαθα Μίστερι» με δύο τίτλους, Το μαργαριτάρι της Βεγγάλης & Κλοπή στους καταρράκτες του Νιαγάρα καθώς και η σειρά «Περιπέτειες στα τρένα» των Μ. Γκ. Λενάρντ και Σαμ Σετζμαν, ενώ ακόμα δύο τίτλους αποκτά η σειρά βιβλίων γνώσεων «40», το βιβλίο Εφευρέσεις, 40 επαναστατικές ιδέες και το 40 Έλληνες ποδοσφαιριστές, με τον γνωστό αθλητικογράφο Αντώνη Καρπετόπουλο να συστήνει 40 πρωταγωνιστές του ελληνικού ποδοσφαίρου (σκίτσα: Δημήτρης Ευστρατιάδης). Τέλος, στη σειρά «Κλασικά σε κόμικ» ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει ακόμα ένας τίτλος, το Νησί των θησαυρών.

Διαβάστε εδώ το δεύτερο μέρος του αφιερώματος με τις νέες και μελλοντικές εκδόσεις από Susaeta, Μεταίχμιο, Τζιαμπίρης – Πυραμίδα, Key Books, Καστανιώτη, Καλέντη, Πατάκη, Καλειδοσκόπιο, Μικρή Σελήνη, Αγκυρα, Καλέντης και Κέδρο.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ