Το αγόρι που μεγάλωνε δράκους

Συγγραφέας: Αντι Σέπερντ
Εικονογράφος: Σάρα Ογκιλβι
Μετάφραση: Βούλα Αυγουστίνου
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Χρονιά έκδοσης: 2020
Ηλικίες: 5+ (μεγαλόφωνη ανάγνωση), 7+, 9+

Ο Τόμας μένει με τους γονείς του, τη δίχρονη αδερφή του τη Λόλι (γνωστή και ως Λόλιμπου, αλλά για την ακρίβεια Σάρλοτ) και τον γάτο του τον Τομ-Τομ. Λίγο πιο κάτω από το δικό του σπίτι μένουν ο παππούς και η γιαγιά του και σε αυτό το σπίτι, του παππού και της γιαγιάς, είναι που μια μέρα ο Τόμας θα ανακαλύψει κάτι πολύ περίεργο, που θα του αλλάξει τη ζωή. Ο παππούς του, ο οποίος υπερλατρεύει τον εγγονό του αλλά και την κηπουρική, εξού και το παρατσούκλι που του έχει βγάλει (Πατατάκης), αποφασίζει πως πρέπει να εκμεταλλευτεί τον κήπο του και να ξεκινήσει να καλλιεργεί ζαρζαβατικά. Δεν το κάνει μόνο για τα φρέσκα λαχανικά, αλλά για να κινητοποιήσει λίγο τον Τόμας που οι γονείς τον υπερπροστατεύουν. Το μεγαλύτερο όμως μέρος του κήπου καταλαμβάνει ένα πολύ περίεργο δέντρο, σαν κάκτος, με μακριές παραφυάδες και κόκκινους μεγαλόσχημους καρπούς. Ενας από αυτούς θα πέσει στα χέρια του Τόμας και τότε η περιπετεια ξεκινά. Τι είναι αυτό το φυτό με τους κοκκινοπράσινους καρπούς και γιατί λίγο αφού πέσει από το δέντρο αρχίζει να… κουνιέται; Έκπληκτος ο Τόμας θα ανακαλύψει το ίδιο βράδυ πως αντί για φρούτο στο δωμάτιό του έχει πάρει ένα είδος κουκουλιού μέσα το οποίο μεγαλώνει ένας… δράκος. Ναι, ένας δράκος! Ενας λαμπερός, μικρόσωμος δράκος. Μα τι τυχερό παιδί! Εχει το πιο κουλ κατοικίδιο σε όλον τον κόσμο! Σίγουρα οι κολλητοί του, ο Τεντ, η Κατ και ο Κάι θα ξετρελλαθούν! Δεν μπορεί όμως να πει το ίδιο και για τον Λίαμ που χώνει παντού τη μύτη του και τον γκρινιάρη γείτονα του παππού, τον Γκριμ. Το στοίχημα λοιπόν είναι να ανακαλύψει τι μπορεί να κάνει αυτό το δέντρο, αν υπάρχουν κι άλλοι δράκοι εκτός από τον δικό του και το βασικό, να καταφέρει να τον κρύψει από τα αδιάκριτα βλέματα και να μάθει να τον φροντίζει.

Η Άντι Σέπερντ μας αφηγείται την ιστορία του Τόμας και των φίλων του και πώς καταφεραν παρέα με τον παππού να καλλιεργήσουν… δράκους. Η ιστορία αυτή έχει περίεργα δέντρα, έχει δράση, έχει χιούμορ, έχει φίλους καρδιακούς, αλλά και άλλους που θέλουν μόνο να χώνουν τη μύτη τους. Αλλά, βασικά, έχει δράκους. Πολλούς δράκους, που πετάνε ελεύθερα στον ουρανό και αμολάνε δρακοκακά που απειλούν να ανατιναχτούν μόλις στεγνώσουν! Εκτός όμως από όλα αυτά, τα ωραία και τα αστεία, έχει και κάτι άλλο: η συγγραφέας κάνει αναφορά σ’ένα πολύ σοβαρό θέμα, όπως είναι οι παιδικές ασθένειες που θεραπεύονται, αλλά και οι ασθένειες των μεγάλων ανθρώπων που δεν θεραπεύονται εύκολα λόγω ηλικίας, χωρίς να βαρύνει την ιστορία της με περιττούς συναισθηματισμούς. Ο Τόμας αναρρώνει από μια μεγάλη εγχείρηση στην καρδιά του, καθώς γεννήθηκε με φύσημα, ενώ ο παππούς του, λόγω ηλικίας, αντιμετωπίζει αναμενόμενα καρδιακά προβλήματα. Παρόλα αυτά, κανένα από τα δύο αυτά περιστατικά δεν φαίνεται να επηρεάζει -μέχρι στιγμής- την ιστορία. Ομως, ας μη ξεχνάμε, ότι μόλις τελειώσαμε να διαβάζουμε το πρώτο βιβλίο της σειράς. Τον Σεπτέμβριο αναμένουμε το δεύτερο και σύντομα και το τρίτο και τελευταίο βιβλίο.

Εδώ η συγγραφέας μιλάει για το πρώτο βιβλίο της σειρά της και την αγάπη της για τους δράκους.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Ντετέκτιβ Ελεφάντων

Το “Ντετέκτιβ Ελεφάντων” του Ged Adamson είναι μία διασκεδαστική ιστορία για μικρά παιδιά με στοιχεία μυστηρίου που πραγματεύεται την φιλία