H Στιγμούλα και ο Γραμμούλης

Συγγραφέας: Veronique Cauchy
Εικονογράφος: Laurent Simon
Μετάφραση: Χριστίνα Θεοχάρη
Εκδόσεις: Φουρφούρι
Χρονιά έκδοσης: 2021
Ηλικίες: 3+, 5+

Μια μέρα μια Στιγμούλα συναντάει έναν Γραμμούλη και ξεκινούν αμέσως το παιχνίδι. Περνάνε πολύ καλά, ωστόσο, καθώς είναι μόνο οι δυο τους, αρχίζουν να ανακυκλώνουν ξανά και ξανά τα ίδια παιχνίδια. Τότε η Στιγμούλα έχει μια ιδέα: να καλέσει μερικούς φίλους της. Οι φίλοι της δέχονται και το παιχνίδι γίνεται πιο απολαυστικό, μέχρι να καλέσει και ο Γραμμούλης μερικούς δικούς του φίλους και να γίνουν ακόμη περισσότεροι. Η παρέα όμως δε σταματά εδώ· σύντομα καταφθάνουν πολλοί ακόμη φίλοι και τότε η παρέα γίνεται μια πολύχρωμη συνύπαρξη ετερόκλητων στοιχείων, γεμάτη χαρά.

Οι πρωταγωνιστές σε αυτή την ιστορία δεν είναι ζωάκια ή άνθρωποι αλλά δύο στοιχεία, μια γραμμή και μια στιγμή που προσωποποιούνται και συνυπάρχουν και δημιουργούν μια κοινωνία όπως τα έμβια όντα. Τα δύο αυτά στοιχεία καταφέρουν με απόλυτη αρμονία, να δημιουργήσουν έναν ολόκληρο κόσμο καθώς το ένα συμπληρώνει το άλλο. Μέσα από την ιστορία η συγγραφέας Véronique Cauchy μεταφέρει πολύ σημαντικά μηνύματα όπως αυτά της αποδοχής, της συνύπαρξης και του σεβασμού προς τον άλλο. Η Στιγμούλα και ο Γραμμούλης παρότι απολαμβάνουν ο ένας τη συντροφιά του άλλου, έχουν την ανάγκη να καλέσουν ακόμη περισσότερα στοιχεία και να δημιουργήσουν ένα πανέμορφο μείγμα χρωματων και σχημάτων. Και το τελικό αποτέλεσμα θυμίζει ένα έργο τέχνης.

Το παιδί έρχεται επίσης σε επαφή με την ίδια την Τέχνη, καθώς ο εικονογράφος Laurent Simon καταφέρνει με την απλή συνύπαρξη στοιχείων να δημιουργήσει μεγαλύτερες και ενιαίες εικόνες. Ακόμη, χρησιμοποιεί ένα σημαντικό εύρημα, όσο η πόλη που φτιάχνουν οι δύο πρωταγωνιστές της ιστορίας αλλάξει και προστίθενται νέα μέλη, τόσο πλουτίζει με νέα χρώματα την παλέτα του.


Η Γεωργία Σουβατζή αγαπάει τα βιβλία και την τέχνη. Δεν θα μπορούσε, λοιπόν, να μην λατρεύει τα παιδικά βιβλία μιας και η κάθε τους σελίδα είναι γεμάτη χρώματα, συναισθήματα και πολλή τέχνη.Τα τελευταία χρόνια δουλεύει ως Υπεύθυνη Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων σε διάφορους εκδοτικους οίκους με σκοπό να προωθήσει τα βιβλία στους μικρούς και μεγάλους αναγνώστες.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Η κούνια

Ενα εκπληκτικό πολύ διαφορετικό και ιδιαίτερο εικονογραφημένο βιβλίο ένα μικρό εργο τέχνης για τη ζωή και τις στιγμές καλές ή