Ησυχία!

Συγγραφέας: Celine Claire
Εικονογράφος: Magali Le Huche
Μετάφραση: Μαριάννα Ψύχαλου
Εκδόσεις: Μικρή Σελήνη
Χρονιά έκδοσης: 2021
Ηλικίες: 5+

Ο κύριος Μαρτέν αγαπάει την ησυχία. Την αγαπάει ίσως λιγάκι παραπάνω από όλους τους άλλους, λατρεύει να παίρνει τον πρωινό καφέ του και να έχει ησυχία, λατρεύει να παίρνει έναν μεσημεριανό υπνάκο και να έχει ησυχία, λατρεύει να κάνει τα πάντα και να έχει ησυχία! Μόνο που ο κύριος Μαρτέν μένει σε μια πόλη γεμάτη ζωή, με παιδιά που παίζουν στους δρόμους, ενώ οι δυνατοί ήχοι είναι στο καθημερινό του πρόγραμμα. Απεγνωσμένος, λοιπόν, να βρει μια λύση, ο κύριος Μαρτέν καταφεύγει σε ένα μαγικό και θαυματουργικό προϊόν που του προτείνει ο χρωματοπώλης της γειτονιάς του. Μια σκόνη που με την κατάλληλη επεξεργασία θα δημιουργήσει μια πελώρια φούσκα γύρω από το σπίτι του και έτσι θα μπορεί να απολαύσει τη ζωή του χωρίς φασαρία. Για την ακρίβεια, δεν θα ακούγεται απολύτως τίποτα. Έτσι, ο κύριος Μαρτέν περνάει αρκετές μέρες στην απόλυτη ησυχία και όσο ευχάριστο είναι στην αρχή, τόσο ανυπόφορο αρχίζει και γίνεται όσο περνούν οι μέρες. Ο κύριος Μαρτέν κατάφερε να κλειστεί μέσα σε μία φούσκα και δεν μπορεί να βρει με ποιον τρόπο θα βγει από αυτή.

Σε μια πρώτη ανάγνωση, ο αναγνώστης διαβάζει μια απολαυστική και αστεία ιστορία για έναν ήρωα που αποζητάει την ησυχία του ανάμεσα σε ένα πολύβουο χάος. Με μια ευφάνταστη λύση πετυχαίνει το επιθυμητό αποτέλεσμα που τόσο έχει ανάγκη, μα τελικά αντιλαμβάνεται ότι αυτό του στερεί όλη τη χαρά της ζωής, του στερεί την κοινωνικοποίηση με τον υπόλοιπο κόσμο, την τριβή με την χαρά των παιδιών που παίζουν και τον απομονώνει σε βαθμό που δεν μπορεί να το αντέξει. Ένα σημαντικό παράδειγμα που βάζει τον αναγνώστη σε μια διαδικασία να ζυγίσει όλα αυτά με τα οποία έρχεται αντιμέτωπος στην καθημερινότητά του και να ζυγίσει καλύτερα αν του προσφέρουν κάτι πραγματικά όμορφο που το «ξεχνάει».

Αξίζει όμως να διαβάσουμε και μια δεύτερη φορά το βιβλίο και σε αυτή τη δεύτερη ανάγνωση να μην εστιάσουμε στον βασικό ήρωα της ιστορίας αλλά στους υπόλοιπους ήρωες. Οι άνθρωποι που μένουν στην πόλη και τα παιδιά που παίζουν στους δρόμους και μοιράζονται το ίδιο μέρος με τον κύριο Μαρτέν αντιλαμβάνονται απόλυτα την ανάγκη του και μάλιστα, προσπαθούν όσο μπορούν να τον βοηθήσουν κάνοντας ησυχία. Αντιλαμβάνονται την παραξενιά του και αντίθετα με ό,τι θα περίμενε κανείς, προσπαθούν να σεβαστούν τις αντοχές του και να του παρέχουν αυτό που αναζητάει, με τον τρόπο που μπορούν.

Ένα ακόμη πολύ ενδιαφέρον στοιχείο της ιστορίας είναι πως μετά την απογοήτευση του ήρωα για την ανυπόφορη ησυχία μέσα στην φούσκα στην οποία ο ίδιος επέλεξε να μπει, οι συνάνθρωποί του δεν του κρατούν κακία για την πρότερη επιλογή και συμπεριφορά του ούτε και αδιαφορούν για αυτόν. Τον βοηθούν να βρει τρόπο να βγει από τη φούσκα και να ζήσει ξανά όπως πριν. Συγκεκριμένα, είναι τα παιδιά της πόλης που βρίσκουν τον τρόπο να σπάσουν τη φούσκα και να δώσουν στον κύριο Μαρτέν τη χαμένη του ελευθερία. Και τα δύο αυτά στοιχεία της ιστορίας μας δείχνουν τη σπουδαιότητα της αλληλεγγύης και της κατανόησης ακόμη και απέναντι σε ανθρώπους σκληρούς και, ίσως, άδικους προς εμάς.

Η Celine Claire γράφει μια ιστορία για την ανεκτικότητα, την κατανόηση και τον σεβασμό που πρέπει να δείχνουμε ακόμη και σε μερικά «περίεργα» αιτήματα των συνανθρώπων μας για να έχουμε μια ουσιαστικά καλή συμβίωση με τους ανθρώπους γύρω μας.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Η κούνια

Ενα εκπληκτικό πολύ διαφορετικό και ιδιαίτερο εικονογραφημένο βιβλίο ένα μικρό εργο τέχνης για τη ζωή και τις στιγμές καλές ή