Εσύ κι εγώ, Σχέδια για το κοινό μας μέλλον

Δημιουργός: Oliver Jeffers
Μετάφραση: Φίλιππος Μανδηλαράς
Εκδόσεις: Ίκαρος
Χρονιά έκδοσης: 2021
Ηλικίες: 3+, 5+

Ο Oliver Jeffers είναι ένας δημιουργός που ξεχωρίζει. Τα βιβλία του λειτουργούν μ’ έναν μαγικό τρόπο, είναι λες και καταπραΰνουν την ένταση, ηρεμούν από κάθε βάρος και σε ξεκουράζουν. Οι καλογραμμένες, λιτές και βαθιά ανθρώπινες ιστορίες του, τα σπουδαία μηνύματα που περνάει μέσα από τα κείμενά του, οι γεμάτες τρυφερότητα εικονογραφήσεις του, είναι όλα στοιχεία που συγκινούν τον αναγνώστη κάθε φορά που διαβάζει ένα βιβλίο του.

Το Εσύ κι εγώ, Σχέδια για το κοινό μας μέλλον είναι ένα ακόμη υπέροχο βιβλίο αυτού του δημιουργού. Ένας πατέρας με την κόρη του σχεδιάζουν όλα αυτά που θα φτιάξουν μαζί για να ζήσουν μια όμορφη, ήρεμη και ουσιαστική ζωή. Εξοπλίζονται με όλα τα εργαλεία που θα τους φανούν χρήσιμα και οικοδομούν μαζί το κοινό τους μέλλον, τη ζωή τους, το σπίτι τους, χτίζουν ακόμη και κάποια τείχη που θα τους προστατέψουν από όσες δυσκολίες και κακοτοπιές τους χτυπήσουν την πόρτα.

Ο Oliver Jeffers μας δίνει τις προσωπικές στιγμές ενός πατέρα και της κόρης του, μιας ολοκληρωμένης και υπέροχης οικογένειας όπου τίποτα δεν βρίσκεται σε έλλειμα, τίποτα δεν απουσιάζει, παρά υπάρχει μια σπουδαία αίσθηση ασφάλειας μεταξύ των μελών της. Εδώ ο αναγνώστης δεν αναρωτιέται πού είναι η μητέρα γιατί απλούστατα είναι σαν να μην λείπει απολύτως τίποτα. Ο αναγνώστης διαβάζει μια ιστορία γραμμένη με τρόπο που τον βοηθάει να εστιάσει αποκλειστικά σε όλα όσα έχουν αξία.

Μέσα από μικρούς αλλά σημαντικούς συμβολισμούς στην εικονογράφηση, ο Oliver Jeffers περνάει σπουδαία μηνύματα που αξίζει να αναζητήσουμε προσεκτικά στις σελίδες και να στοχαστούμε πάνω σε αυτούς ξανά και ξανά. Μια ανοιχτή πόρτα που σηματοδοτεί τον δρόμο που έχουν μπροστά τους, ένα γουρουνάκι, το μόνο εργαλείο του μικρού κοριτσιού για αυτή τη νέα ζωή, είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία αυτά.

Ο συγγραφέας έγραψε το βιβλίο αυτό με αφορμή την γέννηση της κόρης του, ακόμη ένα στοιχείο που αν το γνωρίζει κανείς, αντιλαμβάνεται την αγάπη του δημιουργού που ξεχειλίζει μέσα από κάθε λέξη και κάθε σελίδα. Μια υπέροχη ιστορία που έχει να δώσει πολλά στα παιδιά μα εξίσου πολλά και στους γονείς, ίσως και περισσότερα, για τον τρόπο που αγαπούν και που μοιράζονται την ζωή τους με όσους αγαπούν.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Η κούνια

Ενα εκπληκτικό πολύ διαφορετικό και ιδιαίτερο εικονογραφημένο βιβλίο ένα μικρό εργο τέχνης για τη ζωή και τις στιγμές καλές ή